KOBİ Akademi tarım için buluştu

TEB KOBİ Akademi Tarım Buluşmaları'nın ilki İzmir'de gerçekleştirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
İSTANBUL - Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) KOBİ Akademi Tarım Buluşmaları'nın ilki İzmir'de gerçekleştirildi. TEB'den yapılan açıklamaya göre, Dünya Bankası'nın bir kuruluşu olan IFC tarafından dünyaya örnek gösterilen finansal olmayan 5 projesinden biri olan TEB KOBİ Akademi, ilk kez tarım sektörü özelinde düzenlendi. TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz;un ev sahipliğinde İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal;ın katılımı ile gerçekleştirilen TEB KOBİ Akademi Tarım Buluşmaları;nda sektörün geleceği masaya yatırıldı.
 
TEB KOBİ Akademi Tarım Buluşmaları'nın açılışında TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, şunları kaydetti:
"Türkiye ekonomisinin dinamosu olan KOBİ'lerimizin gücüne inanarak başlattığımız çalışmalarımızı geliştirerek sürdürüyoruz. Bu sorumlulukla hazırladığımız TEB KOBİ Akademi'yi 2005 yılından bu yana artan bir ilgi ile Anadolu'nun çeşitli illerinde gerçekleştiriliyoruz. TEB KOBİ Akademi ile KOBİ'lerimize yurt içi ve uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini artırmalarını sağlayacak eğitimleri uygulamalı olarak veriyor, firmalar ile bire bir görüşerek potansiyellerini ortaya çıkarıyoruz. Bugüne kadar 38 ilde 58 kez düzenlediğimiz TEB KOBİ Akademi ile bugün 15 bin işadamımıza ulaştık.
TEB KOBİ Akademi'nin başarısı sınırları aştı ve Dünya Bankası'nın bir kuruluşu olan IFC'nin tüm dünyaya örnek gösterdiği finansal olmayan 5 projemizden biri oldu. Şimdi TEB KOBİ Akademisi'ndeki bu tecrübemizi, son yıllarda yakaladığı gelişim ile ülkemizi Avrupa'da birinciliğe, dünyada ise yedinciliğe taşıyan tarım sektörü için kullanıyoruz. TEB KOBİ Akademi Tarım Buluşmaları'nın ilkini tarım sektörümüzün önemli bölgelerinden Ege Bölgesi'nde yapmak istedik ve İzmir'de gerçekleştirdik. İzmir'i sonrasında diğer iller de takip edecek."
 
Tarım Sektörü Gelecek Stratejisi Konferansı Sonuç Raporu açıklandı
 
Tarımda Uzun Dönemli Gelecek Planları ve Tarımsal İhracatta Yeni Ufuklar konulu atölye çalışmalarının yapıldığı buluşma kapsamında ayrıca, TEB tarafından yine geçen yıl İzmir;de gerçekleştirilen "Tarım Sektörü Gelecek Stratejileri Konferansı'nın çıktılarından hazırlanan "Tarım Sektörü Gelecek Stratejisi Konferansı Sonuç Raporu" da açıklandı.
 
Tarım Sektörü Gelecek Stratejisi Konferansı Sonuç Raporu'nda Tarım Sektörünün Görünümü şöyle ifade edildi:
"Türkiye Tarım Sektörü dünyada tarımsal ekonomik büyüklük açısından 2002 yılında 11. sırada iken 2010'da 7. sıraya, Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi. 2012 yılı başındaki 30,9 milyar liralık kredi hacmi, tarım sektöründe gelişmelerin sağlanması adına önemli bir gösterge niteliğinde. Tarım sektörü ülkemizin ekonomisine sadece parasal değer olarak değil, istihdam açısından da önemli katkı sağlıyor. Tarım sektörü 2011 yılı itibariyle yaklaşık 6 milyon kişiye istihdam yarattı. Sektör, toplam istihdamın yüzde 25,5'ini oluşturuyor. Bu da ülkemizdeki her 4 kişiden birinin tarımsal faaliyetler ile ilgilendiğini gösteriyor.
Türkiye'nin tarımsal üretim değeri 2011 yılında 148 milyon ton hacmine ulaştı. TİM verilerine göre, 2001 yılında 4,7 milyar dolar olan tarımsal ihracat değeri 2011 yılı 17,9 milyar dolar değerine ulaştı. 10 yıl içerisinde ihracat değerinde yaşanan yüzde 280'lik artış ile Türkiye tarımsal ihracat yapısı da önemli bir gelişme göstermiş olup dünya tarımsal ürün ihracatında 26 üründe ilk 5 sırada yer aldı. 2011 yılı gıda ürünlerine ilişkin dış ticaret dengesinde ise 3,6 milyar dolar fazla verildi. Bütün bu rakamlar, Türkiye Tarım Sektörü;nün gerek üretim gerekse de dış ticaret yapısının geliştiğini önemli bir göstergesi."