KOBİ kredileri bireyselden hızlı büyüdü

Bankalar için yeni bir rekabet alanı haline gelen KOBİ ve Esnaf Bankacılığında kampanyalar birbirini izliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN
JÜLİDE Y. GÜRDAMAR

KOBİ VE ESNAF KREDİLERİ - Yılın başında açıklanan ‘tüketime fren’ tedbirleri KOBİ’lere yaradı. Bireysel kredilerin daha yavaş, kredi kartı alacaklarının ise küçüldüğü bir dönemde KOBİ kredileri artmaya devam ediyor. Bankacılar, yılın ikinci 6 ayında ekonominin daha hareketli, kredi taleplerinin de daha yüksek olacağını düşünüyor. Bankalar için yeni rekabet alanı haline gelen KOBİ ve Esnaf Bankacılığında kampanyalar hareketlendi.

Yılın ikinci yarısı ilk yarıdan daha iyi geçer

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, düşen kar marjları bankaları zorlasa da iç piyasada talebin ikinci yarıda daha canlı olacağını düşünüyor.

Bu yılın ilk 6 ayında KOBİ kredilerinin, tüketici kredilerden daha hızlı büyüdüğünü söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “İkinci yarıda talebin daha da canlanmasını bekliyoruz” dedi. Geçtiğimiz yıl sonunda gelecek tahminleri yaparken, KOBİ kredilerinin 2014’te yüzde 18-20 civarında artacağını tahmin ettiklerinin altını çizen Karadere, “Şu andaki verilere göre bu oran biraz yukarı çıkabilir. Çünkü ikinci 6 ayda, iç piyasa talebinde son yurtdışı gelişmelere bağlı olarak bir miktar daha fazla talep canlanmasını öngörüyoruz. Buna bağlı olarak, ikinci 6 ayın, ilk 6 aya göre daha iyi geçeceğini düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı. Karadere, düşen kar marjlarından dolayı bankaların kârlılığının daha sıkıntılı geçebileceğini de belirterek “Bankacılıkta para kazanmak ikinci 6 ayda daha zor olabilir” öngörüsünü yaptı. “Garanti Bankası KOBİ tanımına giren müşterilerimize işletme sermayesi olarak kullandırdığımız TL ticari kredilere baktığımızda büyüme oranımızın son 1 yılda %35’e ulaştığını söyleyebiliriz” diyen Karadere, “BDDK raporlarına baktığımızda ise, Mart 2014 verileri, KOBİ’lere ve esnafa kullandırılan kredilerin 285 milyar TL’ye ulaştığını gösteriyor” diye konuştu. Yeni girişimcilere ve kadın girişimcilere 2 ayrı programda destek olduklarını da ifade eden Karadere, İşimi Kuruyorum Destek Paketi kapsamında bugüne kadar, 5 bin 279 müşteriye 159 milyon TL tutarında kredi kullandırdıklarını söyledi. Karadere, Kadın Girişimci Destek Paketi kapsamında ise kullandırılan kredi hacminin 2 milyar TL’ye ulaştığını aktardı.

Esnafa Ramazan Bayramı desteği 

Nafiz Karadere, esnafın bayram, yılbaşı, yaz tatili gibi özel dönemlerin öncesinde, hazırlık sürecinde nakit sıkıntısını azaltmaya yönelik uygun çözümler üretmek için çalıştıklarını da söyledi. Karadere, “Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde, esnafımızın ihtiyaçlarını en hesaplı yoldan çözebilmesi için “Esnaf’a Bayram Kampanyası” başlattık. Esnafımızın ödemelerini 3 ay erteleyerek 24 aya varan vadelerle, 50 bin TL’ye varan kredi seçeneği sunduğumuz kampanyamızla, esnafımızın ihtiyaçlarına ve değişken nakit akışlarına uygun, esnek ödeme alternatifleriyle finansman desteği sağlamayı hedefl iyoruz” dedi.

TEB Genel Müdür Vekili Turgut Boz: TEB’den yeni iş kuracaklara 500 bin TL’ye kadar ‘teminatsız kredi’

TEB, yenilikçi projelerini işe dönüştürmeyi planlayan ‘geleceğin KOBİ’lerinin’ finansman yükünü azaltacak yeni bir adım attı. Girişimcilik alanında KGF’nin bir banka ile yaptığı ‘ilk ve tek’ olma özelliği taşıyan bu işbirliği sayesinde, girişimcilere 500 bin TL’ye kadar teminatsız kredinin önü açıldı. TEB, girişimcilere 150 bin TL’ye kadar teminatsız kredi verirken, KGF işbirliği sayesinde teknogirişimcilere 500 bin TL’ye kadar, tarım girişimcilerine 250 bin TL’ye kadar, franchise girişimcilerine 200 bin TL’ye kadar ve küçük işletme girişimcilerine 100 bin TL’ye kadar kredi verilebilecek. TEB şubelerine başvuruda bulunan ve TEB ile KGF’nin proje ve iş fikri değerlendirmelerinin ardından uygun bulunan girişimciler, teminatsız kredi kullanabilecek. TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “IFC tarafından tüm dünyaya referans gösterilen KOBİ Bankacılığı’ndaki Danışman Banka anlayışımızı, geleceğin KOBİ’lerine fikirlerini işe dönüştürme süreci boyunca destek vermek adına, TEB Girişim Bankacılığı’na taşıdık.TEB Girişim Bankacılığı kapsamında, KOBİ’lere sunduğumuz finansal ve finansal olmayan ürün ve hizmetleri iş kurma hazırlığında olanlara ve girişimcilere özel olarak sil baştan kurguladık” dedi. Boz, TEB Girişim Bankacılığı ile hedefl erini aşarak 2013’te yaklaşık 20 bin yeni iş fikrine sahip girişimciye ulaştıklarını da söyledi ve ekledi: “30 Mayıs itibarıyla girişimci müşteri sayımız 27.500 oldu. Şimdiye kadar 5 bin 100’den fazla girişimciye 900’e yakın saat eğitim verdik.”

KOBİ'lerle birlikte başarı hikayeleri yazıyoruz 

Danışman Banka anlayışıyla 9 yıldan bu yana KOBİ’lerle başarı hikayeleri yazdıklarını anlatan Turgut Boz, şöyle dedi; “Finansman desteğinin yanısıra Danışman Banka anlayışıyla büyüme için gerekli olan bilgiyi her kanaldan KOBİ’lere ulaştırmak için çalışıyoruz. Bunun için bankacılık sektöründe KOBİ’lere yönelik ilk internet televizyonunu kurduk. Ekonomi, piyasa ve iş hayatının nabzını tutan haberleriyle yol gösteren TEB KOBİ TV, 6 bini aşkın video içeriğine, günlük 20 binlere, yıllık 4,5 milyona varan ziyaret sayılarına sahip. TEB KOBİ Akademi ile ülke çapında 20 binden fazla iş insanına ulaştık. 400’den fazla TEB KOBİ Danışmanı firmalarla bire bir görüşerek detaylı analizler hazırlıyor, büyüme haritalarını çıkararak alınması gereken aksiyonları ortaya koyuyor.

HalkBank Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel: HalkBank'tan 'Güvenceli KOBİ Ödeme Sistemi'

Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel, “Güvenceli KOBİ Ödeme Sistemi’ni devreye sokarak hem müşterimizin ticari itibarını korumayı hem de ödeme işlemlerinin sistem üzerinden banka güvencesiyle gerçekleşmesini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. Çek üzerinde basılı tutarın tamamına ödeme güvencesi veren Halkbank Güvenceli Çek ürününden sonra, banka güvenceli alternatif ürünleri geliştirmeye devam eden Halkbank, vadeli alım satım yapan tüm KOBİ müşterilerinin ticaretteki faturalı alacaklarına güvence sağlayan “Güvenceli KOBİ Ödeme Sistemi” ni hizmete sundu. 

Vadeli alım satım yapan tüm KOBİ müşterilerin ticaretteki faturalı alacaklarına güvence sağlayan Güvenceli KOBİ Ödeme Sistemini sayesinde firmalar alım-satım işlemlerini Halkbank güvencesiyle gerçekleştirmiş oluyor. Ödeme vadesinde hesapta para olmasa bile borcun kredi limitinden otomatik olarak ödenmesini ve tedarikçinin ihtiyaç halinde ödeme vadesinden önce alacağını iskonto etmesini sağlayan sistem ile ticaret hayatını canlandırmayı hedefl ediklerini belirten Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel şunları söyledi: “Tasarruf politikalarının önem kazandığı 2014 yılında biz de esnaf ve KOBİ’lerimize sunduğumuz desteği kesintisiz olarak sürdüreceğiz. Bu kapsamda ‘Güvenceli KOBİ Ödeme Sistemi’ni devreye sokarak hem müşterimizin ticari itibarını korumayı hem de ödeme işlemlerinin sistem üzerinden banka güvencesiyle gerçekleşmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu sistemle ticaretin başladığı anda ödeme ve tahsilat güvence altına alınıyor ve işlemler tamamen elektronik ortamda başlayıp, tamamlanıyor.” 

En uygun seçenek belirleniyor 
Ticari faaliyet gösteren, kredibilitesi uygun tüm KOBİ, ticari ve kurumsal müşteriler ‘Güvenceli KOBİ Ödeme Sistemi’nden yararlanabiliyor. Güvenceli KOBİ Ödeme Sistemi firmalar için çeşitli avantajlar sunuyor. Bu sistemden yararlanan firmalar, piyasada tanınma ve güven kaybı sorunu yaşamayacağından, hem mal ve hizmet kalitesi hem de fiyat politikası ve ödeme koşulları açısından mal alımında kendilerine en uygun seçeneği belirleyebiliyorlar. Mal ve hizmet bedelini zamanında ve hatta iskonto ederek vadeden önce tahsil edebilen tedarikçi firmalar ise nakit akışını düzenlemede geniş olanaklardan yararlanabiliyor. esnafımızın ihtiyaçlarına ve değişken nakit akışlarına uygun, esnek ödeme alternatifl eriyle finansman desteği sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber: Finansbank’ın müşteri büyüklüğü 350 bine ulaştı

2013’te bankanın toplam KOBİ nakit kredilerinin yıllık yüzde 38 artışla 10.5 milyar TL’ye yükseldiğini söyleyen Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, bu dönemde kredilerdeki pazar paylarını mikro segmentte yüzde 20, OBİ segmentte ise yüzde 13 düzeyine ulaştığını söyledi. Metin Karabiber, “Bununla birlikte 2013 verilerine bakıldığında bankamızın toplam nakit kredilerinin yüzde 30’u KOBİ kredilerden oluşmaktadır. Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı, orta boy işletmeler, işletme bankacılığı ve tarım bankacılığı olarak 3 farklı segmentten oluşmaktadır. Bu segmentlerdeki aktif müşteri adedimiz 350 bin civarındadır” dedi. 

Herkese bir finansçı lazım 
Karabiber, finansbank kurulduğu günden bugüne 'müşterisinin sorununu çözen, müşterisine yardımcı olan banka' olarak biliniyor ve tercih ediliyor. Bankamızın esnafımıza yönelik hizmetleri de bu düşünceyle şekilleniyor” ifadelerini kullanırken “Örneğin, Finansbank KOBİ müşterileri artık KOBİ İnternet Şubesi’nden bir tıkla 50 bin TL’ye kadar nakit kredi kullanma şansına sahipler. Bu sayede hafta sonu ya da mesai saatleri dışında da kredi kullanımını mümkün hale getiriyoruz” dedi. Karabiber, ürünleri şöyle anlattı: 
Franchise paketi sıfırtan iş sahibi yapıyor: Kredi ürünlerimize yeni eklediğimiz paketlerimizden biri de Franchise sahibi olmak isteyen KOBİ’lere yönelik. Sıfırdan iş sahibi yapan Franchise paketi ile yıllık resmi cirosu 2 milyon TL’yi geçmeyen KOBİ’lere cazip koşullarla Franchise giriş bedelini ya da sermaye ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir paket sunuyoruz. Bu paket kapsamında teminatsız olarak 52 bin TL’ye kadar 60 ay vadede; üzeri ihtiyaçlarda ise ipotek teminatlı 120 aya varan vadelerde uygun faiz oranları ile taksitli ticari kredi imkanı, avantajlı POS Fırsat Paketi, Vade- Kart ve maaş ödemesi gibi konularda franchise işletmelerine ayrıcalıklar sağlıyoruz. 
Geleceğin Patronları: Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz ve genç girişimcilerden büyük ilgi gören Geleceğin Patronları adlı yarışmamıza 3 bin 500’e yakın proje başvurdu. Binlerce proje arasından finale kalan 10 girişimcimiz akademisyen, melek yatırımcı ve ekonomistlerden oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi. Jürinin değerlendirmesi sonucunda, 3 proje 50 bin TL’lik işletme sermayesi ödülüne layık görüldü. Kalan 7 iş fikri sahibi ise başvurmaları halinde özel koşullar ile kredi kullanma imkanına hak kazandılar. Bu yılki yarışmamızın geçen yıldan daha fazla ilgi görmesini bekliyoruz.

İş'te kredinin %72'si reel sektöre akıyor

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, nakdi ticari kredi bakiyeleri ile İş Bankası'ndan sonra gelen ikinci bankayla 17.8 milyar TL, üçüncü bankayla 19.4 milyar TL ticari kredi farkı yarattıklarını söyledi.

İş’te kredinin %72’si reel sektöre akıyor İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, “KOBİ’lerin yalnızca finansal ortağı değil, aynı zamanda bankacılık tecrübe ve bilgi birikimini paylaşan bir çözüm ortağı olarak hareket ediyoruz” dedi. 2014 Mart ayı itibarıyla 135.2 milyar TL’lik kredi büyüklüğü ile bankanın sektörde nakdi kredilerde birinci, 97.3 milyar TL’lik ticari kredi büyüklüğü ile nakdi ticari kredilerde birinci ve 126.3 milyar TL’lik mevduat büyüklüğü ile mevduatta özel bankalar arasında birinci olduğuna işaret eden İnce, "Bu dönemde nakdi ticari kredi bakiyemiz ile bizden sonra gelen ikinci bankayla 17.8 milyar TL, üçüncü bankayla 19.4 milyar TL, dördüncü bankayla 27.3 milyar TL ticari kredi farkı yarattık. KOBİ’lere ve ticaret erbabına sağladığımız finansal desteğe rakamsal açıdan bakacak olursak, bilançomuzun yüzde 63.5’i kredi, toplam kredilerimizin ise yüzde 72’si ticari kredidir” diye konuştu. Yakın zamanda Esnafa Destek Kredisi Kampanyası düzenlediklerini de ifade eden İnce, "Bu kampanya kapsamında esnafl arın kısa süreli ve düşük miktarda ihtiyaç duyacakları finansman ihtiyacını karşılayarak, cazip faiz oranları ve avantajlarla kredi desteği sağlıyoruz. Bu kampanyamız ile peşin komisyon tutarlarına ve vadeye göre farklı uygun faiz oranlarından faydalanmak da mümkün” bilgisini verdi. 

İnce ayrıca, Yazar Kasa POS temini esnasında özel fırsatlar sunduklarını da anlattı.

Kredi portföyünü 'sorunsuz' büyütüyoruz 
Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, 2014 Mart sonu itibariyle, KOBİ müşterilerinin, nakdi krediler toplamının da 36.7 milyar TL olduğunu kaydetti. “Bütün bu başarılara imza atarken kredi portföyümüzü de sorunsuz büyütüyoruz” diyen Suat İnce, şöyle devam etti: “Takipteki kredilerin toplam kredilerimiz içindeki payı Mart 2014 itibariyle yalnızca yüzde 1.8 olarak gerçekleşti. Sektörde bu oran yüzde 2.8’dir. KOBİ kredileri takip oranımız ise yüzde 2.4 oldu ve sektör ortalaması olan yüzde 3.1'in oldukça altında kaldı."

DenizBank Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak: Denizbank'ta bu yıl hedef 150 bin yeni KOBİ

DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, 2013’te KOBİ Bankacılığında 110 bin yeni müşteri kazandıklarını ve 2014 yeni müşteri öngörülerinin ise 150 bin olduğunu ifade etti. Ticari kartlarda 910 bin adet ve yüzde 35’lik pazar payı ile lider banka konumunda olduklarını söyleyen Koçak, bu sene öncelikli hedefl erinin arasında 100 bin İşletme Kart’ı daha esnafa ulaştırarak ticari kartlar pazarındaki sektör liderliğini perçinlemek geldiğini ifade etti. Koçak, “Hedefe ulaşmak için şube ağımızı genişletmeyi ve müşteri sayımızı artırmayı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Tüketici kredilerinin yeni regülasyonların etkisiyle yavaşladığı bir ortamda KOBİ kredilerindeki artışın devam ettiğine dikkat çeken Koçak, “Nisan sonu itibarıyla, yılbaşından beri KOBİ kredilerindeki artış yüzde 6 olurken, bireysel kredilerdeki artış yüzde 2.2 ile sınırlı kaldı. KOBİ kredileri içinde ise mikro ve küçük ölçeli firmalara verilen kredilerin artış hızının yüzde 8 ile daha yüksek olduğunu görüyoruz” dedi. Sektörel bazda 2013 yıl sonunda 271 milyar TL seviyesine ulaşan nakdi KOBİ kredilerinin, Nisan 2014 itibariyle yüzde 6 büyüyerek 288 milyar TL seviyesine ulaştığını belirten Koçak, “Genel büyüme trendi ve ekonomik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda 2014 yıl sonu itibari ile sektörde yüzde 20 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz” diye konuştu. 2014 yılının ilk yarısında tüm bankaların KOBİ’lere yönelik kredi teklifl erini arttırdıklarını dile getiren Koçak, “2014 yılında sektörün üzerinde büyümeyi hedefl iyoruz” açıklamasını yaptı. 

7 gün 24 saat anında kredi 
Turuncu 24 uygulaması ile KOBİ’lerin, şube ya da ATM’ye gitmelerine gerek kalmadan, 7 gün 24 saat anında kredi kullanabildiklerini ifade eden Koçak, “KOBİ’lerin İşletme Kart limitleri dahilinde akıllı telefonları aracılığıyla sadece 24 saniyede kredi kullanabildikleri Turuncu 24 ile kredi anında hesapta görülebiliyor” ifadesini kullandı. 

280 bin işletme kart hedefi 
Koçak, 2014 büyüme stratejisi merkezinde yaklaşık 280.000’e varan kullanıcısı olan İşletme Kart bulunduğunu dile getirdi. Yenilenen reklam konseptinde ise KOBİ’lerimize “Sen ne yap biliyor musun?” sorusuyla hitap ederek, günlük finansal ihtiyaçları konusunda kendilerine rehberlik etmeye aday olduklarını vurguladığını ifade eden Koçak, “Bu serinin ilk halkası olan “İşletme Kart’ta Kredin Hazır” kampanyası esnafımız ihtiyacına göre ister %1.29 faiz oranı ile 500 TL masrafl ı, isterlerse de %1,39 faiz oranı ile masrafsız seçeneklerinden birini tercih edebiliyor. Haziran ayı boyunca sürecek bu kampanya kapsamında günde sadece 6 TL’den başlayan ödeme seçenekleri ile 75.000 TL’ye varan tutar ve 36 aya kadar vadelerle kredi kullanma fırsatı veriyoruz. Üstelik Haziran ayı boyunca kullandıkları krediyi bayramdan sonra ödemeye başlayabiliyor” bilgisini verdi.

Ziraat Bankası Grişimci Pazarlama Grup Başkanı Turgut Gülcihan: Ziraat'te 2014 'Girişim Yılı' ilan edildi

Ziraat Bankası Girişimci Pazarlama Grup Başkanı Sayın Turgut Gülcihan, 2014 yılının bankada “Girişimci Yılı” olarak ilan edildiğini ve bu yönde önemli adımlar atıldığını söyleyerek, KOBİ'lerin ekonomik gelişimlerine desteğinin yanı sıra sosyal gelişimlerine de katkı sağladıklarını kaydetti. Bankada, yeni hizmet modeli ile “Bir Bankadan Daha Fazlası” olarak önemli adımlar atıldığını ifade eden Gülcihan, yeniden yapılanma ve düzenlemelerle beraber kredi piyasasında daha dinamik ve aktif bir role sahip olunduğunu dile getirdi. Gülcihan, “Yeni hizmet modelimizin hayata geçmesiyle birlikte 'ürün için müşteri değil, müşteri için ürün' ufk uyla ihtiyaca yönelik ürünler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Hızla gelişen, hacmi hızla büyüyen, refah seviyesi gün geçtikçe artan ülkemizin can damarı olan esnafımızın yaşamış olduğu finansman ihtiyacına uygun olarak politikalar geliştirmek Bankamızın hedefl erinden biridir. Türkiye’de girişimci olmak isteyen veya halihazırda faaliyetlerine devam eden esnafımızın gelişen rekabet sahasında ayakta kalması ve büyümesi için Banka olarak katkı sağlamaya yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir" açıklamasını yaptı. 

1,3 milyar TL kaynak aktardı 
Gülcihan, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda teknoloji ve insan kaynağı noktasında yeni iş süreçleri, proje ve ürünlerin geliştirilmesi devam edeceğini ve mevcut ürünlerinin yanı sıra, tedarikçi finansmanı, DBS, enerji verimliliği proje finansmanı, kentsel dönüşüme yönelik ürünler ve yurtdışı kaynaklı tematik kredilerin yanında yeni ürünlerin müşterilerin hizmetine sunulduğunu kaydetti. Gülcihan, KOBİ hizmetlerine yönelik şunları söyledi: “Piyasada Bankamızın desteğinin detam anlamıyla hissedildiği bu ürünlerden en önemlisi Avrupa Yatırım Fonu (AYF) kredisidir. Teminat bulmada sıkıntı çeken, yeni iş kuranlara, işini büyütmek isteyenlere uzun vade, düşük faiz oranları ile -üstelik kadın girişimcilerimize pozitif ayrıcalık da sağlamak suretiyle- esnafımıza, girişimcimize toplam 1.3 milyar TL kaynak aktarılmıştır" açıklamasını yaptı. 

Gülcihan, ayrıca meslek kollarına özel kredi paketlerimiz, esnafl arımızın sadece kredi ağırlıklı değil tüm ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlandığını anlatarak, "Bunların başında, eczacı müşterilerimize yönelik hazırladığımız ve tüm ihtiyaçlarının tek bir elden karşılanmasını sağlayan “Eczacı paketimiz kapsamında” eczacı müşterilerimiz şubelerimizdeki uzman kadrolarımızdan hizmet alabiliyor” değerlendirmesini yaptı.

Kredi büyüklüğü 37 milyar TL'ye yaklaştı 
Yılın ilk aylarında kurların yükselmesi, kurlarda yaşanan hareketlenme ve faizlerin nispeten yükselmesiyle KOBİ'lerin yatırım kararlarını ertelediklerini söyleyen Gülcihan, “Gerek girdi maliyetleri, gerekse döviz kurundan dolayı, sıkıntıya girme ihtimali olabilecek firmaların, son dönemde piyasalara tekrar güven gelmesi sonucu toparlanma sürecine girdikleri gözlemliyoruz. Yurtdışı piyasalardan da son dönemde olumlu haberlerin gelmesi sonucu faizlerdeki aşağı yönlü gevşeme piyasalara ve reel sektöre olumlu yansıdı” dedi. Sektörde KOBİ kredilerinin, nakdi kredilerde % 4 oranında, gayrinakdi kredilerde ise % 3,5 oranında büyüme kaydettiğine değinen Gülcihan, “Bankamız ilk 5 ayda, KOBİ segmentinde büyüme hedefl erinden taviz vermeden nakdi kredilerde % 11, gayrinakdi kredilerde ise % 18 büyüme kaydetmiştir. Nakdi, gayrinakdi KOBİ segmentindeki toplam kredi büyüklüğümüz 37 milyar TL’ye yaklaşmıştır” diye konuştu.

Akbank'tan 'Esnafın Gönlüne Göre Kredi'

Esnafa yönelik çalışmalarını “Akbank’tan Esnaf Kardeşliği” altında sürdüren Akbank, esnafın gönlüne göre ödeyebileceği kredi seçenekleri sunuyor.

Esnafa destek olmayı temel ilke olarak benimseyen Akbank, Olduğunda Öde Kredisi ve Axess KOBİ’den sonra yeni bir adım daha attı. Akbank’tan Esnaf Kardeşliği adı altında sunulan yeni kredi paketiyle banka farklı ödeme seçenekleriyle esnafa alternatifler sunuyor. Böylece, esnafa nakit akışı doğrultusunda geri ödemelerini gönlüne göre belirleme imkanı sağlıyor. 

Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, her zaman piyasanın nabzını tutan bir banka olduklarını belirterek, müşterilerinin tüm ihtiyaçlarını yakından izlediklerine işaret etti. Oğuz, “Akbank olarak ‘Esnaf Kardeşliği’ çatısı altında sunduğumuz ürün ve hizmetleri çeşitlendirmeye devam ediyoruz. Esnafın nakit ihtiyaçlarını farklı ödeme alternatifl eri ile gönlüne göre karşılayabilecekleri bir finansman modeli hayata geçirdik” dedi. 

KOBİ’lere destek Türkiye’ye döner 
Firmaların satış hacimlerini, üretim kapasitelerini artırmak veya yurtdışına açılmak gibi amaçlarla işletme sermayesi ve daha uzun vadeli yatırımlarda bulunmak amacıyla kredi kullanmaya devam ettiklerini gözlemlediklerini de anlatan Bülent Oğuz, “Krediye ulaşma konusunda Türk bankacılık sistemi sermaye yeterliği ve odak noktasında KOBİ’lere çok ciddi destek verebilir noktada.BDDK verilerine göre Mart 2014 itibarıyla KOBİ’lere kullandırılan toplam nakdi krediler yaklaşık 285 milyar lira. Aynı rakam Mart 2013’de 217 milyar lira idi. Yüzde 31 gibi bir artış var” bilgisini verdi. 

Akbank olarak 2014’de sektörün üzerinde büyüdüklerini de ifade eden Oğuz, “Mart 2014 itibarıyla, sektörün TL cinsinden nakdi KOBİ kredi tutarı Mart 2013’e göre % 31 artarken, Akbank’ın TL nakdi KOBİ kredi tutarı aynı dönemde % 56 artış gösterdi. KOBİ’lere verilen her türlü destek Türkiye ekonomisine verilen destek demek. KOBİ’lere destek Türkiye’ye döner. KOBİ’ler Akbank’ın odak noktası olmaya devam edecek. KOBİ’lere verilen kredilerdeki artış 2013 yılında sektörün üzerindeydi. 2014’de de benzer bir trend olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Esnafla birebir görüşerek oluşturuldu 
Yeni ürün oluştururken, çok sayıda esnaf ile bire bir görüşerek, finansman ihtiyaçlarını ve ödeme koşullarına ilişkin durumlarını yakından incelediklerinin altını çizen Bülent Oğuz, “Bu görüşmeler neticesinde, esnafın nakit akışındaki farklılıklar nedeniyle kredi geri ödemelerinde esnekliğe sahip olmak istediklerini tespit ettik. Yine esnafımızdan öğrenek onlara özel bir çözüm ürettik” dedi ve şöyle anlattı: “36 ay vadeye ve 50 bin liraya kadar kullanılabilen kredi ile esnafımıza 6 farklı ödeme seçeneği sunuyoruz. Kredi ödemeleri alışılageldik aylık eşit taksitler halinde yapılabildiği gibi 3 ya da 6 ay geri ödemesiz dönem alternatifl eri ile de esnafa rahat bir nefes aldırıyor. Ayrıca 2 ya da 6 ayda bir ödemeli veya kullandırım tutarının %20’sinin son taksitte ödeyecekleri eşit taksitli kredi seçeneklerinden de yararlanabiliyor. Böylelikle, ödemelerini, işlerinin durumuna göre ayarlayabiliyorlar.”

VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı M. Lütfü Çelebi: VakıfBank, ihracatçı KOBİ’ye yeni ürün geliştirecek

VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı M. Lütfü Çelebi, 2014 yılının geri kalanında banka olarak esnaf ve KOBİ’leri desteklemeye ve finansmana erişimlerini kolaylaştırmaya devam edeklerini söyledi. Çelebi, “KOBİ’lerimizin yurtdışı kaynaklı kredilere erişimlerini sağlayarak uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynakları hizmetlerine sunacağız. İhracatçı KOBİ’lerimize özel, yenilikçi ürünler geliştiriyor olacağız. Proje ve yatırım kredileri konusuna özel önem vererek KOBİ’lerimizin yatırımlarını desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Yılın ilk aylarında piyasalarda bir miktar dalgalanma yaşandığına dikkat çeken Çelebi, “Ancak ekonomimizin itici gücü olan KOBİ’lerimiz, değişen koşullara hızla adapte olabilme kabiliyetlerini bir kez daha göstererek gelişimlerini sürdürdüler. Nitekim nisan ayı Sanayi Üretim Endeksi verileri de ülkemiz ekonomisinin ve KOBİ’lerimizin güçlü büyümesini sürdürdüğünü teyit etti. Bu dönemde sektörde KOBİ bankacılığı alanındaki gelişim de devam etti. Son açıklanan sektör verilerine göre yılın ilk altı ayında KOBİ’lere kullandırılan toplam nakdi krediler %5,97 artarken, gayri nakdi krediler %5,09 artış gösterdi. Aynı dönemde sektörün toplam nakdi ve gayri nakdi kredi artışı ise sırasıyla %3,70 ve %4,64’te kaldı” dedi. 

VakıfBank olarak gerek KOBİ’lere gerekse ülkemiz ekonomisine olan güvenlerinin her zaman en üst seviyede olduğunu belirten Çelebi, bu anlayış çerçevesinde yılın ilk altı ayında da KOBİ’lere desteklerinin hız kesmeden devam ettiğini dile getirdi. Çelebi, “Cazip faiz oranlı, esnek ödeme planlı, uygun vadeli ürünlerimiz ile finansman ihtiyaçlarını karşılayarak, her koşulda KOBİ’lerimizin halinden anladığımızı gösterdik. KOBİ’lerimizin beklentilerini doğru tespit edip, doğru ürünlerle ve halden anlayan çözümlerle yanlarında olmaya bundan sonra da devam edeceğiz” dedi. 

Büyümenin itici gücünün yine KOBİ’ler olacağını kaydeden Çelebi, "Hizmet sunduğumuz tüm KOBİ’leri bir müşteriden öte iş ortağı olarak değerlendiriyoruz. Güçlü bir iş ortaklığının güven ve halden anlamaya dayandığının bilinci ile hareket ediyoruz" dedi.

KOBİ ürünleri 
• VakıfBank, KOBİ’lere yönelik olarak; 3 ay ödemesiz dönemli olmak üzere 100 bin TL’ye kadar, 36 ay vadeli %0’dan başlayan faiz oranları ile “KOBİ’lere Yaz Kredisi” kampanyasını geliştirdi. 
• Özellikle nakit akışları dönemsel değişiklik gösteren turizm sektöründe faaliyetleri olan KOBİ’ler için sezon ödemeli kredi çözümleri içeren “Turizm Dost Paketi” ile nakit akışlarıyla uyumlu kredi seçenekleri sunuluyor. 
• Esnafa özel olarak hazırlanan “Esnafa Halden Anlayan Kredi” paketi ile acil nakde ihtiyaç duyan esnafa, esnek ödeme planı oluşturma imkanı veriliyor. 
• Çelebi, "Bunlar esnafımıza ve KOBİ’lerimize sunduğumuz birçok üründen sadece birkaç tanesi olup bunların yanı sıra esnaf ve KOBİ’ler, VakıfBank’la kuracakları işbirliği neticesinde başka birçok kredi ürününü ve dış ticaret işlemleri, POS, Businesscard, kredili mevduat hesabı, çek karnesi ve DBS, BTS gibi pek çok bankacılık ürün ve hizmetini uygun koşullarda kullanma fırsatı yakalayıp uzun vadede işletmelerini büyütecek güçlü bir iş ortaklığına adım atmış oluyor" açıklamasını yaptı.

Yapı Kredi Grup Direktörü Aslı Düzenli: KOBİ'lerde yatırım iştahı ikinci çeyrekte arttı

Yapı Kredi KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grup Direktörü Aslı Düzenli, yılın ilk çeyreğinin durgun geçtiğini belirterek ikinci çeyrekte ise “piyasanın canlandığını ve KOBİ’lerin yatırım iştahının arttığını görüyoruz” dedi. 

Aslı Düzenli, “Merkez Bankası’nın yabancı para karşısında değer kaybeden TL’yi korumak için faizlerde yaptığı artış doğal olarak kredi maliyetlerini yukarı yönlü etkiledi ve tüm kredi türlerinde artış hızını yavaşlattı” dedi ve ekledi: “Seçim öncesi dönemde özellikle uzun vadeli yatırım kararlarının seçim sonrasına bırakılmasının KOBİ kredilerinde bir miktar durgunluk yarattığını söyleyebiliriz. Sektörde kullandırılan kredilere baktığımızda 2014 yılının ilk çeyreğinde KOBİ kredilerinin yüzde 5 arttığını görüyoruz. Böylece Mart 2014 itibarıyla KOBİ kredilerinin tüm krediler içindeki payı 2013 yıl sonuna göre yüzde 0.4 oranında artarak yüzde 26.3’e ulaştı.” 

“İkinci çeyrekte ise piyasanın canlandığını ve KOBİ’lerin yatırım iştahının arttığını görüyoruz” diyen Düzenli, “Yapı Kredi olarak 2014 yılının ilk 6 ayında farklı sektörlere yönelik sunduğumuz kredi ürünlerimiz, kurguladığımız dönemsel kampanyalar ve uygun faizli yurtdışı kaynaklı krediler ile KOBİ’lere desteğimizi sürdürdük” diye konuştu. 

166 bin KOBİ paketlere üye oldu 
Aslı Düzenli, KOBİ bankacılığı paketlerine bugüne kadar 166 bini aşkın müşterilerinin üye olduğunu da anlatarak Çam ve Sedir paketlerinin dışında Defne, Palmiye ve Nar paketleri çıkarttıklarını da söyledi. Düzenli şu bilgileri verdi: “Geçtiğimiz aylarda Çam ve Sedir paketlerimize ek olarak Defne, Palmiye ve Nar paketlerimizi de müşterilerimizin hizmetine sunduk. Turizm işletmeleri için hazırladığımız Palmiye Paketi, Tarım sektörü müşterilerimiz için hazırladığımız Nar Paketi ve işlem yoğunluğu daha az olan müşterilerimiz için sunduğumuz Defne Paketimiz ile KOBİ’ler yıl boyunca bankacılık işlemlerinde avantajlı fiyatların ayrıcalığını yaşıyor. ”

22 bin çiftçi bankacılıkla tanıştı

Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, 2013 yılsonu bilançosunda kredilerin yüzde 87’sini KOBİ’lere, çiftçiye, işletmelere ve ticari firmalara sağlanan finansman oluşturduğunu dile getirerek “Her sene saha aktiviteleri ile müşterilerimizin ayaklarına kadar giderek dinliyor, ürün ve hizmetlerimizi taleplerine göre geliştiriyor veya adapte ediyoruz. Yalnızca ürünlerin genel özelliklerini düzenlemek ile yetinmiyor, gerektiğinde iç süreçlerimizi de sahanın ihtiyaçlarına göre elden geçiriyoruz. Örneğin daha önceden bankacılıkla tanışmamış küçük esnaf ve çiftçiye Nakit Akışına Dayalı Kredilendirme modeli ile kredi veriyoruz. Bunu uygulayan ilk ve tek bankayız. Bu kapsamda bugüne kadar 22 bin çiftçi, esnaf ve mikro işletme sahibi müşterimiz ilk kez bankacılıkla tanıştı. Bu çalışma kapsamında bugüne kadar 130 milyon Euro kredi kullandırdık” dedi. 

Yeni paketler geliyor 
Önümüzdeki dönemde özellikle enerji verimliliği yatırımlarına ve ihracatçı KOBİ’lere yönelik çalışmaların yanı sıra hizmet sektörüne üretim yapan imalatçı KOBİ’ler için uzun vadeli, ödemesiz dönem içeren, cazip faizli paketlerin devreye girmesini planladıklarını kaydeden Ertürk, “Ayrıca stratejimiz gereği büyük önem verdiğimiz küçük işletme segmentindeki müşterilerimize yönelik sektörümüzde ilk olan uygulamalara imza atmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Ertürk, bankanın KOBİ’lere yönelik ürünleri hakkında bilgi verdi: 
Türkiye’de ve Avrupa’da bir ilk ‘Üreten Kart’: ‘Üreten Kart’ ile esnafımız tüm şirket harcamalarını yaparken aynı zamanda şubeye gitmeden ATM’den kredi başvurusu yapıp, kredi tutarını da ATM’den çekebiliyor. 
‘Kapımız Esnafa Açık’ ile her ayın 15’i Esnafın Günü: ‘Açık’ platformu ile tüketiciler her ayın 15’inde esnaftan alışveriş yapmaya yönlendirilerek esnafın iş hacminin artmasını ve böylece kapılarının hep ‘açık’ kalmasını sağlamayı hedefl iyoruz. 
AÇIK POS ile esnaf teknolojiye açılıyor: AÇIK POS’lardan her ayın 15’inde kredi kartı veya banka kartı ile yapılan alışverişlerden de işyerinden komisyon almıyoruz. AÇIK POS cihazı sayesinde esnaf banka kartıyla alışveriş yapan müşterilerine ihtiyaç duyulması halinde anında nakit para da sağlayabiliyor. İşyeri müşterisi, banka kartı (Debit Kart) ile en az 10 TL’lik alışveriş yaptığında aynı işlem içinde kalmak koşuluyla en fazla 100 TL nakit para çekebiliyor. Tutar ise ertesi gün esnafın hesabına yatıyor. Zincir mağazalarda bir süredir devam eden bu uygulama Şekerbank’ın AÇIK POS’u sayesinde esnaf düzeyinde de yaygınlaşıyor. 
Dev markalar esnaf için el ele veriyor: ‘Açık’ platformu kapsamında, Vodafone, Coca-Cola İçecek, Visa, Pınar, Milangaz gibi markalar ‘Her ayın 15’i Esnafın Günü’ne özel hem esnafa hem de tüketiciye özel kampanyalar düzenliyorlar.

Esnaf kredilerinde yüzde 17 büyüdük 
Ertürk, “Sektörün de üzerinde büyüme gerçekleştirerek esnaf kredilerinde yüzde 17, çiftçi kredilerinde ise yüzde 23 büyüme sağladık. Bu segmentler ve mikro işletmelerle birlikte söz konusu büyüklük, işletme ve tarım bankacılığı portföyümüzün yüzde 43’üne, toplam kredilerimizin ise yüzde 17’sine denk gelmektedir. Diğer taraftan, KOBİ tanımına uyan müşterilerimizin kredileri, bankamızın toplam kredileri içinde yüzde 53 paya sahip. Bu oran yılın başlangıcında yüzde 50’ydi. Sektör ortalamasının genel olarak üzerinde yer alan ve giderek yükselen bu oran KOBİ’lere artan desteğimizin önemli bir göstergesi niteliğinde” ifadesini kullandı. Ertürk, yılın ikinci yarısında faiz oranlarının gevşemesi ile birlikte kredi pazarında ilk yarıya göre artan bir ivme beklediklerini belirtti. Ertürk, rekabetin, bankanın öncelikli alan olarak belirlediği işletme, esnaf ve tarım kredileri pazarında yoğunlaşacağını öngördü.

HSCB Ticari Bankacılık Grup Başkanı Burak Zeylan: HSBC, IRM programı ile KOBİ'lere küresel iş bağlantısı kurduruyot

HSBC Ticari Bankacılık Grup Başkanı Burak Zeylan, uluslararası pazarlarda müşterileri arasında bir köprü görevi üstlenerek onların ihtiyaçları doğrultusunda danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydetti. Zeylan, Uluslararası Müşteri Temsilcisi (IRM) Programı ile müşterilerine uluslararası iş bağlantıları sunmaya ve büyümelerine destek olmaya odaklandıklarını söyledi. 

Zeylan, İngiltere, Fransa, Mısır, Hong Kong, Brezilya, Kanada, Kuzey Amerika, Singapur ve Hindistan’ın ardından Arjantin ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye’de eş zamanlı hayata geçirilen Uluslararası Müşteri Temsilcisi (IRM) Programı ile müşterilerine uluslararası iş bağlantıları sunmaya ve büyümelerine destek olmaya odaklanan; küresel alanda iyi eğitimli, uluslararası odaklı ve profesyonel Müşteri Temsilcileri kadrosu ile hizmet verdiklerine değindi. 

Web sitesi artık Türkçe 
HSBC Türkiye olarak ayrışan diğer bir hizmetlerinin de 2012'de hayata geçirilen www.hsbc.com/ globalconnections adresinden ulaşılabilen HSBC Küresel Bağlantılar web sitesi olduğuna dikkat çeken Zeylan, bu sitenin küresel iş dünyasına ilişkin son haber ve gelişmelerin güncel bir şekilde takip edilmesine olanak sağladığını dile getirdi. HSBC, altı kıtada Renminbi ile iş yapan ilk banka konumunda bulunurken Zeylan, "Türkiye- Çin arasında ticaret yapan müşterilerin hayatını kolaylaştıracak hizmet sunuyoruz” dedi.

T-Bank Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Doruk Parman: Olumsuz piyasa koşullarına rağmen hiç frene basmadık

T-Bank Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Doruk Parman, 2014 yılının ilk çeyreğinde küresel belirsizlikler, ülkenin yaşadığı kritik süreçler ve olumsuz piyasa koşulları beraberinde faiz oranlarının yükseldiğini kaydederek “Bankamız bu dönemde hiçbir şekilde frene basmamış, krediler dahil bütün ürünlerde KOBİ’lerin yanında yer almaya devam etmiştir” dedi. Ekonomide yaşanan çalkantıların etkisini önce küçük ve orta büyüklükteki, özellikle iç piyasa çalışan işletmelerin yaşadığını ifade eden Parman, “Ülkemizde yaşanan bu tip durumlar etkisini önce küçük ve orta büyüklükteki, özellikle iç piyasa iş yapan işletmelerde gösterdiğinden her sektör biraz daha borçlanmaya ve büyümeye temkinli olmuştur. 30 Mart yerel seçimleri ile birlikte piyasada olumlu bir hava izlenmiş olup, bankamıza gelen kredi taleplerinde de artış yaşanmıştır. Bu bağlamda bankacılık sektöründe krediler , 2013 yılı sonuna kıyasla yılın ilk beş ayında %4 civarında artış gösterirken T-Bank, KOBİ Bankacılığı’nda aynı dönemlerde %15 büyüme göstermiştir” bilgisini verdi. 

Finansmanda iştah artacak 
2014 yılının ikinci yarısında Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Fed, Avrupa Merkez Bankası ve TCMB'nin faiz politikalarının piyasa koşullarını şekillendirmekte rol oynayacağını hatırlatan Parman, döviz kurlarında yaşanan hareketliliğin KOBİ’leri direkt etkilediğini vurguladı. Parman, dolayısıyla KOBİ’lerin yapacağı yatırımlar ve projeleri açısından olası sıkı para politikalarından etkileneceğini belirterek şöyle devam etti: “Devletin makro ekonomik politikaları ve KOBİ’lere yönelik teşvik sistemi devam etmekte olup 2014 yılının ikinci yarısında da bankaların KOBİ’lere finansmanındaki iştahını arttıracaktır. Özellikle geçtiğimiz yıl zorunlu karşılık oranlarının KOBİ’lere ve ihracatçı firmalara sağladığı avantajı bankalar kullanmakta istekli olacaklar ve bu alandaki büyümeyi sürdüreceklerdir.” 

2014 yılı içerisinde uygulamaya aldıkları Doğrudan Borçlandırma Sistemi ile çalıştıkları ana firmaların bayilerine ulaşarak daha geniş kitlelere finansman desteği sağlamayı hedefl ediklerini de anlatan Parman, “Müşterilerimizin büyümesini yenilikçi uygulamalarla destekleyecegiz" dedi.

ING Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Yılmaz: ING, 5 ayda 4 milyar TL kaynak aktardı

ING Bank KOBİ Bankacılığı ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Yılmaz, “Bizim için KOBİ Bankacılığı’nın temelini ‘ilişkibankacılığı’ oluşturuyor. İlişki bankacılığının temel üç açılımı bulunuyor: ‘sürekli sahada olmak’, ‘detaylara hakim olmak’ ve ‘global gücümüzü müşterilerimize en fazla değer katacak şekilde yansıtmak’. ING Bank KOBİ Bankacılığı olarak, 2013 yılında KOBİ’lere aktardığımız kaynak tutarı yaklaşık 8 milyar TL’yi buldu. 2014 yılı 27 Mayıs tarihi itibarıyla sağladığımız kaynak ise yaklaşık 4 milyar TL’dir” dedi. Yılmaz, ING Bank olarak bu yıl KOBİ’lere aktardıkları kredi tutarını artırmayı ve KOBİ’lerin rekabet gücünü yükseltmeyi hedefl ediklerini dile getirdi. Yılmaz, “KOBİ’ler odağımızda olmaya devam edecek. ING Bank olarak 2014 yılı ilk 5 ayında KOBİ kredilerinde yüzde 9.8 büyüdük. Yıl genelinde yaklaşık yüzde 27 büyüme hedefl iyoruz" bilgisini verdi.

Anadolubank Ticari ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Namık Ülke: Sektörde KOBİ kredileri yıl sonunda % 20-25 büyür

Anadolubank Ticari ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Namık Ülke, yılın ikinci yarısında sektörde KOBİ ve esnaf bankacılığı alanında rekabetin daha yoğun olacağı öngörüsünde bulundu. Ülke, bankacılık sektörünün reel kesimindeki en önemli büyüme potansiyelini KOBİ ve esnaf kesiminin oluşturduğunu söyleyerek, “Bankacılık sektörü 2014 yılında KOBİ’lerde yüzde20-25 kredi büyüme beklentisindedir. 2014 yılının ilk 6 ayında bankamızın bu gruptaki kredi büyümesi yaklaşık yüzde10 olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu. 

Piyasa şartları gereği KOBİ ve esnaf kesiminin karşılaştığı en büyük sorunun tahsilat sürelerinin uzunluğu olduğuna dikkat çeken Ülke, bu nedenle işletme sermayesi ihtiyacının yüksek olduğuna değindi. Ülke, “Orta ve uzun vadeli aylık eşit taksitli ticari kredi ihtiyacının artması beklenmelidir. Bu gerekliliğe bağlı olarak Bankamız 2014 yılının ikinci yarısında özellikle orta ve uzun vadeli yatırım kredileriyle KOBİ ve esnafımıza sermaye desteği sağlamayı amaçlamaktadır. Bankamız aynı zamanda KOBİ ve esnafın ihtiyacı olan tüm diğer yardımcı hizmetlerle bu gruptaki müşterilerimizde hacim olarak büyümeye devam edecektir” dedi.

Pınar Kuriş: Burgan Bank KOBİ’de yüzde 75 büyüme hedefliyor

Burgan Bank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Pınar Kuriş “2013 yılsonuna göre 2014 yılsonunda net %75 büyüme hedefliyoruz” dedi. 

Bankaların KOBİ'lere daha fazla eğildiğini anlatan Kuriş, “Hem müşteri potansiyeli, hem ürün çeşitliliği hem de sektörün ihtiyaçları göz önüne alındığında KOBİ’lere olan ilgi artışının normal olduğunu ve yeni oyuncuların rekabete hız getireceğini düşünüyoruz” dedi. 

Pınar Kuriş, Burgan Bank olarak en önemli ürünlerinden birinin ‘Faal Hesap’ olduğunu kaydederek “Bu üründe Rotatif Kredi, Kredili Mevduat Hesabı, Taksitli Kredi ve Kredi Kartı ürünlerinin özelliklerini birleştirerek müşteriye bir alternatif sunuyoruz” dedi. Bu yıl başından beri KOBİ bankacılığı müşterileri için ‘İstediğinde Öde Kredisi’, ‘Bi’ Nefes Kredisi’ ve ‘KGF Kredileri’ sunduklarını da anlatan Kuriş, “Rafa koyduğumuz en yeni ürünler ise; Hat/ Plaka Kredileri ve Tekne Kredileri oldu. Bu yıl çok kısa dönemde; Turizm Paketi’ni ve KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre bankacılık ürünlerinde istisnalar tanımlayarak işlemlerin masrafsız yapılmasını sağlayacak ürünümüz İşletme Paketleri’ni müşterilerimizle buluşturacağız” bilgisini verdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir