KOBİ'ler borsaya geliyor

Tüm çalışmaların bittiğini kaydeden SPK Başkanı Erol, "Şirketlerimiz cesur davransın" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  

ANKARA  - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) ve tüm büyüme potansiyeline sahip şirketlerin borsaya girişlerine izin veren çalışmaların tamamlandığını bildirdi.

SPK Başkanı Erol, KOBİ'lerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisi açısından da çok önemli fonksiyonları bulunduğunu, Türkiye'deki işletmelerin yaklaşık yüzde 99'unun KOBİ tanımına girdiğini ifade etti.

Bu işletmelerde çalışan kişi sayısının kayıtlı istihdam içindeki payının da yüzde 45,6 olduğunun altını çizen SPK Başkanı Erol, küresel piyasalarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle iş ve aş bulmanın çok zorlaştırdığı bu dönemde, KOBİ'lerin istihdam konusunda oynadıkları role dikkat çekti. Türkiye'ye oluşturulan katma değerin yüzde 37,7'sini KOBİ'lerin ürettiğinin altını çizen Erol, Borsa'da kurulan yeni pazarla KOBİ'lerin ve büyüme potansiyeline sahip şirketlerin finansman bulma imkanlarını artırdıklarını ifade etti.

Potansiyeli olan şirketlerin ihraç edecekleri araçlar işlem görecek

SPK Başkanı Erol, yeni oluşturulan bu piyasada, İMKB'nin kotasyon şartlarını sağlamayan, ancak gelişme ve büyüme potansiyeli bulunan şirketlerin ihraç edecekleri sermaye piyasası araçlarının işlem göreceğini ifade etti.

Şirketleri bu piyasada işlem görmeye teşvik etme amacıyla sermaye piyasası mevzuatı kapsamında sağlanabilecek halka açılma/işlem görmenin maliyetini azaltıcı ve halka açılma prosedürünü kolaylaştırıcı çeşitli avantajlar tanındığını söyleyen SPK Başkanı Erol, "Örneğin halka açılacak şirketler için belirli bir süre faaliyette bulunma şartı, karlılık koşulu, öz sermaye şartı gibi borsada işlem görmeye başlama şartları hafifletildi. Ayrıca bağımsız denetim zorunluluğu, kar dağıtım zorunluluğu, izah name ve sirküler yayınlama gibi şartlarda da esneklik sağlandı" dedi.

ABD'deki piyasa yapıcılığı kullanılacak

ABD'de de uygulanan piyasa yapıcılığı sisteminin ilk defa bu piyasada kullanılacağını belirten Erol, yeni oluşturulan piyasada, likiditenin artırılmasına katkı sağlaması için "piyasa yapıcılık" sisteminin uygulanacağını söyledi. Erol, bu uygulama ile, piyasa yapıcı kuruluşların alış ve satış tarafında kotasyon vererek piyasanın derinliğini sağlayacaklarını kaydetti.

Piyasa danışmanlığı

SPK Başkanı Erol, piyasaya işlerlik kazandıracak bir diğer uygulama olan "piyasa danışmanlığı" ile de sermaye piyasasında bir ilk gerçekleştirildiğini ifade etti. Piyasa danışmanı olacak şirketlerin, piyasa hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan KOBİ'lerin bilgilendirilmesinde ve gerek sermaye piyasası araçlarının ihracı sırasında, gerekse ihraç sonrasında şirketin yükümlülüklerinin doğru ve zamanında yerine getirilmesinde görev ve sorumluluk üstleneceğinin altını çizdi.

Sermaye Piyasası Kurulu önderliğinde KOBİ'ler de dahil olmak üzere, gelişme ve büyüme potansiyeline sahip işletmelerin sermaye piyasalarından fon temin etmelerini sağlamak, böylelikle bu işletmelerin finansman sıkıntılarını gidermek amacıyla organize bir piyasa oluşturulması çalışmalarının tamamlandığının altını çizen SPK Başkanı Erol, bu şirketleri modern finansman olanaklarından yararlandırmaya yönelik çalışmaların bunlarla sınırlı kalmadığını ifade etti.

Turan Erol, gelecek hafta kamuoyuyla paylaşacakları yeniliklerde de KOBİ'lere 500 milyon doları aşan kaynak kapılarını açacaklarını sözlerine ekledi.