KOBİ'lere 'can suyu' desteği yarın başlıyor

350 milyon YTL'lik sıfır faizli kredi için Ziraat, Garanti, Yapı Kredi, Vakıfbank, Şekerbank, TEB ve Fortisbank'a başvurulabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - KOBİ'lere yönelik 350 milyon YTL'lik sıfır faizli 'can suyu' kredi desteği yarın başlıyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, destekten yararlanmak isteyen KOBİ'lerle imalatçı esnaf ve sanatkarların yarından itibaren krediye aracılık edecek Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Şekerbank, TEB ve Fortisbank'a başvurabileceklerini açıkladı.

Reel sektöre destek uygulamasından, KOBİ'lerin yanı sıra imalatçı esnaf ve sanatkarın da yararlanabileceğini bildiren Çağlayan'ın verdiği bilgilere göre sıfır faizli 350 milyon YTL'lik can suyu kredisi desteği kapsamında, 9 çalışanı olan KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarın 25 bin YTL'ye, kadın imalatçı esnaf ve sanatkarlar 30 bin YTL'ye kadar kredi alabilecekler. 9'dan fazla çalışanı olan KOBİ'ler ise 25 bin YTL'lik kredi tabanının üzerine çalışan başına 2 bin YTL ek kredi kullanabilecek.

10 binin üzerinde KOBİ faydalanacak

Üst limiti 100 bin YTL olan destekten 10 binin üzerinde KOBİ'nin ve imalatçı esnaf-sanatkarın yararlanması hedefleniyor.

Bu programda kredi kullanacak esnaf ve sanatkârlar ile KOBİ'ler, krediyi, ilk 3 ayı ödemesiz kalanı aylık eşit taksitler halinde üzere toplam 12 ayda ödeyecek.

Program kredisinin yüzde 20'si Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 20'si diğer Kalkınmada Öncelikli Yörelerde ve yüzde 60'ı da normal yöre ve gelişmiş yörelerde bulunan esnaf ve sanatkârlar ile KOBİ'lere kullandırılacak. Başvurulara göre, bölgeler arasında limit kaydırmaları yapılabilecek.

Başvurular KOSGEB ve bankalarca değerlendirilecek

KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı olmayanların önce KOSGEB Merkez Müdürlüklerine başvurarak KOBİ Beyannamesi ve Yararlanıcı Durum Tespit Formu doldurmaları gerekiyor. Yapılan başvurular KOSGEB ve Bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecek. Teminat sorunu yaşayan Esnaf ve Sanatkârlarımızla KOBİ'lerimiz sistem üzerinden Kredi Garanti Fonu'ndan destek alabilecekler.