KOBİ'lere 200 milyon dolar kredi

Halkbank, Dünya Bankası'yla protokol yeniledi. Kredi talebi için üst limit 2,5 milyon euro yada karşılığı dolar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Halkbank, Dünya Bankası'ndan sağladığı 200 milyon doları daha KOBİ'lere aktaracak. Kaynak, yatırım kredilerinde 2 yıl ödemesiz 7 yıla varan, işletme kredilerinde ise bir yılı ödemesiz 4 yıla varan vadelerle kullandırılacak. Kredinin üst limiti ise 2,5 milyon euro ya da karşılığı dolar olacak.

Halkbank, KOBİ'lere işletme ve yatırım kredisi olarak kullandırılmak üzere yeni bir finansal kaynak sağlamak amacıyla, Dünya Bankası ile 200 milyon dolarlık protokol imzaladı.

Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cebeci, imza töreninden önce yaptığı konuşmada, Dünya Bankası'ndan temin edilen bu kaynakla, KOBİ'lerin satış hacmi ve verimliliklerini artırarak, büyümelerini hızlandırmayı ve bu sayede büyük firmalarla KOBİ'ler arasındaki açığın daralmasına ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Dünya Bankası ile ikinci kez masaya oturmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Cebeci, temin ettikleri bu kaynakla KOBİ'lere uzun vadede ödemesiz dönem fırsatları sunacaklarını kaydetti.

Kredinin geri dönüşünün geç başlayacak olması ve uzun döneme yayılacak olması dolayısı ile KOBİ'lerin yatırımlarından kar etmeye başlayacaklarını ve ödemelerde zorluk çekmeyeceklerini ifade eden Cebeci, ''Dünya Bankası'ndan sağladığımız 200 milyon dolarlık kaynak, finansal krizin etkisini gösterdiği bugünlerde, KOBİ'lerin krizi fırsata dönüştürmesi yönünde kaldıraç görevi görecek'' diye konuştu.

Kredinin üst limiti 2,5 milyon euro yada karşılığı dolar

Cebeci'nin verdiği bilgiye göre, Dünya Bankası kredisinin Halkbankası'na verdiği 5,5 yıl ana para geri ödemesiz olmak üzere, toplam 30 yıl vadeli olarak verilen kaynak, yatırım kredilerinde 2 yıl ödemesiz 7 yıla varan, işletme kredilerinde ise bir yılı ödemesiz 4 yıla varan vadelerle kullandırılacak.

Kredinin üst limiti 2,5 milyon euro ya da karşılığı dolar olacak. Üst limiti 2,5 milyon euro veya karşılığı dolar, alt limiti 100 bin euro veya karşılığı dolar olan kredinin maliyeti, dolar cinsinden kullanılması durumunda 6 aylık libor yüzde 0,33 banka faiz marjına, euro cinsinden kullanılması durumunda ise 6 aylık euro libor yüzde 0,35 banka faiz marjına eşit olacak.

En az 40 milyon dolarlık kısım Doğu'ya gidecek

Krediden, yıllık cirosu 20 milyon doların altında olan 250 kişiden az istihdam sağlayan, imalat sanayi, tarıma dayalı sanayi, turizm, eğitim, sağlık, çevre koruma, yenilenebilir enerji, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörleri ile bu sektörlere doğrudan hizmet veren sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'ler yararlanabilecek.

Kredinin en az 40 milyon dolarlık kısmı ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki KOBİ'lere kullandırılacak.