KOBİ'lere 350 milyon YTL'lik kredi desteği

Bakan Çağlayan, KOSGEB'in imalatçı esnaf ve sanatkarlarla KOBİ'lere yönelik destek kredi paketini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, imalatçı esnaf ve sanatkarlarla KOBİ'lere 350 milyon YTL tutarında kredi kullandırılacağını söyledi.

Bakan Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında düzenlendiği basın toplantısında, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), imalatçı esnaf ve sanatkarlarla KOBİ'lere yönelik destek kredi paketini açıkladı.

Sanayi Bakanı, KOSGEB'in 2008 yılı bütçesindeki kalemlerden yapılan aktarmalar ve kredi programlarının bakiyelerinden oluşturulan bir kaynakla, İmalatçı Esnaf ve Sanatkarlarla KOBİ'lere Yönelik Sıfır Faizli İstihdam Endeksli Cansuyu Kredisi Desteği Programını başlattıklarını bildirdi.

KOSGEB kaynaklarından ayrılan bu kaynakla toplam 350 milyon YTL tutarında kredi kullandırılacağını belirten Çağlayan, bu destek paketini tamamen 2008 yılı kaynaklarından yarattıklarına dikkati çekti.

"En önemli sorunun reel sektörün krediye, finansmana erişimi"

Küresel finans krizine de değinen Bakan Çağlayan, bu krizin bugüne kadar yaratılan değerin tamamının üretim ya da verimlilik kaynaklı bir değer olmadığını özellikle gösterdiğini ifade etti.

"Hepimiz bugün yaratılan değerin desteğini ve kaynağını sorgulamaya başladık" diyen Çağlayan, bir değerin yaratıldığını, ama bu değerin verimlilik temelli üretime odaklanan bir yönetim anlayışından daha ziyade finansal piyasa odaklı bir yönetim anlayışının ürünü olarak ortaya çıktığını kaydetti.

Bu krizle birlikte ekonominin sadece ekranlardaki rakamlardan ibaret olmadığının çok net anlaşıldığını belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

İstihdam üzerindeki yüklerin azaltılması için işveren payından 5 puanlık bir indirime gidildiğini, zorunlu istihdam uygulamasının kaldırıldığını ve sosyal güvenlik reformuyla reel sektör üzerinden idari, mali ve yasal yüklerin kaldırıldığını ifade eden Çağlayan, bugün gelinen noktada küresel krizin etkisiyle karşı karşıya kalınan en önemli sorunun reel sektörün krediye, finansmana erişimi olduğuna işaret etti.

Bakanlık olarak küresel kriz tartışmaları gündeme gelmeden 2007'nin son çeyreğinden itibaren KOSGEB eliyle özellikle esnaf ve sanatkarlara ve KOBİ'lere çok önemli finansman desteği verildiğini vurgulayan Bakan Zafer Çağlayan, şunları kaydetti:

"2007 yılında KOBİ'lere 193 milyon YTL'lik KOSGEB desteğiyle, 1 milyar 363 milyon YTL kredi hacmi oluşturduk. Bu kredi çerçevesinde 26 bin 124 kişilik istihdam sağlandı. 2008 yılına girildiğinde KOSGEB desteklerinin daha fazla KOBİ'ye ulaşmasını teşvik etmek için Bakanlar Kurulu Kararıyla sadece kamu bankalarıyla yapılan destekleri, özel bankaların da giderebileceği bir şekle çevirdik. Bu değişiklikle birlikte KOBİ Yatırım Destekleme Programı kapsamında 2 bin KOBİ'nin yatırım amacıyla satın alacakları makine teçhizat için 18 ay vadeli sıfır faizli cansuyu kredi desteğini devreye soktuk."

"İlk kez Esnaf ve Sanatkara faizsiz kredi verildi"

Bakan Çağlayan, Esnaf ve Sanatkar Destek Kredi Programıyla da imalatçı esnaf ve sanatkarlara sıfır faizli cansuyu kredisi verildiğini, bu programa 17 Kasım 2008 itibariyle yapılan 6 bin 297 başvurudan kredisi onaylanan 5 bin 853 imalatçı esnaf ve sanatkara 148 milyon YTL kredi kullandırıldığını bildirdi.

Bu kredilerin sıfır faizli, 18 ay vadeli ve ilk 6 ayı geri ödemesiz olduğunu yineleyen Bakan Çağlayan, söz konusu uygulamanın Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu, ilk kez esnaf ve sanatkara faizsiz kredi verildiğini söyledi.

Küresel krizin tartışılmaya başlandığı ilk günlerde ihracatçı KOBİ'lere de finansman ihtiyaçlarını karşılamaları için yine sıfır faizli ihracat destek kredisi uygulamasını başlattıklarını hatırlatan Çağlayan, bu kredi programıyla 6 bin 500 KOBİ'nin desteklenmesi ve 650 milyon dolar kredi hacmi oluşturularak aynı oranda ihracatın gerçekleştirilmesini öngördüklerini bildirdi. Bakan Çağlayan, 17 Kasım 2008 itibariyle bu desteğe 4 bin 235 ihracatçı KOBİ'nin başvurduğunu, 349 milyon dolarlık kredi talebinde bulunan 3 bin 584 KOBİ'nin işleminin de onaylandığını kaydetti.

Şimdi de KOSGEB'in 2008 yılı bütçesindeki kalemlerden yapılan aktarmalar ve kredi programlarının bakiyelerinden oluşturulan bir kaynakla, İmalatçı Esnaf ve Sanatkarlarla KOBİ'lere Yönelik Sıfır Faizli İstihdam Endeksli Cansuyu Kredisi Desteği Programını başlattıklarını belirten Çağlayan, bu kapsamda toplam 350 milyon YTL tutarında kredi kullandırılacağını bildirdi.

Ankara daylığı

Çağlayan, basın toplantısında, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, "Yerel seçimlerde Çankaya, hatta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olacağınıza ilişkin iddiaları var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz. Aday olacak mısınız?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Ne yapayım? Nasıl cevap vereyim buna? Şöyle söyliyim. Ben görev adamıyım. Tabii ki her görevi, yapabileceğim görevlere talip oldum ve onları en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Aynı gazetecinin "Aday olmayacak mısınız?" sorusu üzerine de Bakan Çağlayan, "Ben cevabımı verdim" dedi.

Halk Bankası neden yok?

İmalatçı esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lere verilecek sıfır faizli istihdam destekli cansuyu kredisini kullandıracak 7 banka arasında neden Halk Bankası'nın bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine de bakan Çağlayan, krediyle ilgili herhangi bir ayırım yapmadan bütün bankalara çağrıda bulunduklarını bildirdi. Daha önce KOSGEB'in yalnızca kamu bankalarıyla çalıştığını anımsatan Çağlayan, yapılan bir düzenleme ile kamu, özel banka ayrımının kaldırıldığını belirterek, bankalara yaptıkları çağrıda, bankaların geçmişte KOSGEB kredilerindeki performanslarını, ne kadar kişiye, ne kadar sürede kredi kullandırdıklarına dikkat ettiklerini, bunun kendileri için önemli olduğunu söyledi.