KOBİ’ler özel sermaye fonlarından nasıl destek alabilir?

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, KOBİ’lerin özel sermaye fonlarından yararlanabilmesi için neler yapması gerektiğini anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Wise.TV

Özel sermaye fonları yalnızca büyük şirketlere küçük ve orta ölçekli işletmelere de yatırım yapıyor. Yabancı yatırımcılar Türkiye’deki başarılı şirketleri takip ediyor. Peki, Türkiye ekonomisinin önemli bir parçası olan KOBİ’ler özel sermaye fonlarından yararlanabiliyor mu? Ya da bu konuda KOBİ’lerin nasıl bir yol izlemesi gerekiyor?

Bu soruların cevaplarını Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney ile birlikte değerlendirdik. Öney, KOBİ’lerin özel sermaye fonlarından yararlanabilmesi için neler yapması gerektiğini anlattı.

“Türkiye bir KOBİ ülkesi”

‘Türkiye aslında bir KOBİ ülkesi’ diyen Öney, Türkiye’deki yatırımların genelde 20 milyon dolar ve üzerinde yapıldığını ama Türkiye’deki KOBİ’lerin 10 milyon doların altında yatırıma ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Küçük işletmelerinde ürettikleri ürünlerle ve verdikleri hizmetlerle sadece Türkiye’de değil yurt dışında da çalışabilir, genişleyebilir, ürünlerini ve servislerini satabilir durumda olduğunu ve bu işletmelerin hızlı büyüme potansiyelinde olduğunu dile getiren Öney, KOBİ’lere özel sermaye fonlarından yatırım almalarını kolaylaştıracak tavsiyelerde bulundu.

“KOBİ’lerin çok iyi hazırlanması gerekiyor”

KOBİ’lerin öncelikli olarak bu işte uzman olan Globalturk Capital tarzı şirketlerle sabır göstererek bir süre çalışması gerektiğini ve KOBİ’lerin özel sermaye fonlarından yatırım desteği alabilmesi için çok iyi hazırlanması gerektiğini belirten Öney, bir diğer yatırım alma yolunu ise şöyle özetledi:

“KOBİ’leri tek başına büyük yatırımcılardan yatırım alabilecek şekilde hazırlamak yerine aynı sektörde faaliyet gösteren birden fazla şirketi de içine alarak bu tür yatırımcılardan yatırım çekebilecek duruma getirmek gerek.

“Küçük şirketler bir araya gelerek bir arada değerlendirilebilirler”

Öncelikle sektör oyuncuları olarak küçük küçük şirketler bir araya gelecekler veya bir arada değerlendirilebilir olacaklar. Bu çok kritik ve önemli bir konu. Dolayısıyla, KOBİ’lerin bu tip konseptlere açık olmaları gerekir. 

“KOBİ’ler gerekirse bağımsız denetimden geçmeli”

Bizler gibi firmalarla çalışmaları, kendi finansallarını düzgün hale getirmeleri, 5 yıllık iş planlarını ortaya koymaları, gerekirse bağımsız denetimden geçmeleri ve sektördeki diğer oyuncularla birlikte ‘bu hamleyi yapabilirler mi?’ diye düşünmeleri gerekiyor. Bu şekilde hazırlanmış bir paketle bu yatırımcılara gidildiğinde çok enteresan yatırımlar alabilme imkânları doğuyor.”

“Büyük şirketlere yatırım da bir noktada duracak”

Büyük şirketlere yatırımların da bir aşamadan sonra durmaya başlayacağını belirten Öney, zamanla küçük yatırımcılara yönelmeler olacağını ve küçük işletmelerin kurumsallaşma sıkıntılarını aşarak bu yatırımcılardan kaynak almakta oldukça rahat hale gelebileceklerini de sözlerine ekledi.