Kolombiya'dan Türk çelik sektörü lehine sonuç

Kolombiyalı yerli üreticilerin talebiyle, 2013 yılının ağustos ayında açılan koruma önlemi soruşturmalarından, inşaat demiri, profil ve boru ürünlerine yönelik üç ayrı ürüne ilişkin Türkiye lehine sonuç çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Kolombiyalı yerli üreticilerin talebiyle açılan koruma önlemi soruşturmalarından, üç üründe Türkiye lehine sonuç çıktı. 

Çelik İhracatçıları Birliği açıklamasına göre; Birliğin, Ekonomi Bakanlığı'yla yürüttüğü koordineli çalışmalar ile Kolombiya'da yapılan lobi faaliyetleri olumlu sonuçlandı. Kolombiyalı yerli üreticilerin talebiyle, 2013 yılının ağustos ayında açılan koruma önlemi soruşturmalarından, inşaat demiri, profil ve boru ürünlerine yönelik üç ayrı ürüne ilişkin Türkiye lehine sonuç çıktı. 

Türk çelik sektörünü kendileri için bir tehdit unsuru gören yerli üreticiler, Türkiye'den ihraç edilen söz konusu bu üç ürüne yönelik koruma önlemi alınmasını talep etmişlerdi. Çelik İhracatçıları Birliği ve Ekonomi Bakanlığı'nın koordineli olarak yaklaşık 8 aylık süreçte yürüttüğü çeşitli çalışmalar sonucunda, 1 Nisan'da Kolombiya Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığı tarafından davaların önlemsiz olarak kapatılmasına karar verildi. 

Kolombiya, Türk çelik sektörünün önemli ihracat pazarlarından birini oluşturuyor. Bu nedenle geçen yıl başlatılan koruma önlemi soruşturmalarını geride bırakmak sektör için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.  

 "Davalardan aklanarak çıkıyoruz" 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik ürünlerinin, kalitesi ve uygulanan fiyat politikalarıyla uluslararası piyasalarda her zaman tercih edilebilir noktalarda yer aldığını belirterek, ancak bazı ülkelerdeki yerli üreticilerin bu durumdan rahatsız olduğunu kaydetti. 

Ekinci, bu üreticilerin en önemli hedeflerinin haksız olarak fiyatları yükseltmek ve kendileri için avantaj yaratmak olduğunu ifade ederek, bu nedenle ürünlere karşı çeşitli ülkelerde antidamping ve/veya koruma önlemli soruşturmalarıyla karşı karşıya kalındığını, bunun son örneklerinden birinin de Kolombiya'da yaşandığını dile getirdi. 

Birlik olarak, Kolombiya'daki gibi dava süreçlerinde Ekonomi Bakanlığı ile çalıştıklarını aktararak, şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Davalardan aklanarak çıkıyoruz. Bu soruşturmalar süresince, sektörümüz olumsuz etkileniyor. Biz dampingli ihracata kesinlikle karşıyız ve doğal olarak bu tarz bir ihracat politikası da izlemiyoruz. Sonuç olarak haklılığımızı kanıtlayan kararı Kolombiya'dan almak sektörümüz adına önemli ve sevindirici bir gelişme. Bu vesileyle, Kolombiya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı'na Dünya Ticaret Örgütü Kurallarına uyarak verdiği bu karardan ötürü bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Verdikleri bu karar bizim için olduğu kadar, kendi ülke sanayileri ve tüketicilerin menfaatleri içinde büyük yarar sağlayacağına inanıyorum. Rekabetçi bir piyasa ortamında Türk çelik sektörü olarak Kolombiyalı sanayicilerle işbirliğimiz devam edecek." 

Bu konularda ilginizi çekebilir