Konteynerde ikinci ek süre için yeşil ışık
‘High cube’ tipi konteynerlerin taşınmasıyla ilgili yeni yönetmelikte verilen 1.5 yıllık ek süre firmalara yetmedi
‘High cube’ tipi konteynerlerin taşınmasıyla ilgili yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesi için verilen ek süre 1 Temmuz’da doluyor.
Yeni yönetmeliğe göre, 40 HC’lik konteyner ve bu konteyneri taşıyan aracın toplam uzunluğunun 4.08 metreyi geçmemesi gerekiyor. 8 Kasım 2012’de yürürlüğe giren “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik” ihracatta kriz yaratmış, yönetmelik değişikliğinden habersiz olan nakliyeci ve ihracatçı bakanlıktan ek süre istemişti. Bakanlık da bu süreyi yaklaşık 1.5 yıl uzattı. Bu süre içerisinde römorklarını 4.08 metre kuralına göre yenileyecek finansmanı bulamayan firmalar, bakanlıktan ikinci bir ek süre talebine bulundu.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, son olarak yapılan TOBB ulaştırma sektör toplantısında high cube konteynerlerle ilgili yeni yönetmelik değişikliğinin gündeme geldiğini, toplantıda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’ın gerekirse firmalara bir ek süre verilebileceğini belirttiğini açıkladı. Yönetmelik 1 Temmuz’da yürürlüğe girerse firmalar, 4.08 metreyi geçmeyen araç tedarik etmek zorunda olacak ve 40 HC konteynerle taşıma yapanlara ağır cezalar kesilecek. 40 HC konteyner taşıyan nakliyeciye 593 TL, konteynerin sahibi firmaya da 1.186 TL ceza yazılacak.
Mevcut konteyner taşıma yönet meliğine göre 40 HC’lik konteyner ve bu konteyneri taşıyan aracın toplam uzunluğunun sınırı 4.20. Konteyner taşımacılarının yüzde yaklaşık 90’ı daha fazla yük aldığı için bu konteynerleri tercih ediyor. Piyasada yaklaşık 20 bin high cube konteyner taşıyan römork bulunduğu belirtiliyor. İstanbul Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Dalkıç, high cube konteyner taşıma altyapısının, araç ve ekipmanlarının yönetmelikte öngörülen standartlara uyarlanmasının yakın vadede mümkün olamayacağını dile getirdi.
Dalkıç, şöyle konuştu: “Yönetmelik hayata geçirildiği takdirde şu anda araçları bu duruma uygun olmayan kişiler ve firmaların büyük çoğunluğu yeni duruma uyum sağlayamayacak, mağduriyet yaşayacak. Hatta ifl aslar bile olabilir. High cube taşımacılığı bu şartları sağlayan sınırlı sayıda firma ve araç için mümkün olabileceğinden, var olan uygun araç sayısı talepleri karşılayamacak ve arz talep dengesizliğinden dolayı fiyatlar dengesiz şekilde artacak. Bu durum taşıma yaptıran firmalar aleyhinde maliyetlere yansıyacak, ulusal ve uluslararası rekabette zorlanmalarına sebep olacak. Konunun bir diğer mahzurlu yönü ise açık yük taşımalarında da gabari sınırı çok aşağıya çekildiğinden çok basit hacimli yüklerde bile karayolları özel yük taşıma izni gerekecek ve maliyetlerin katlanmasına sebep olacaktır. İstanbul Nakliyeciler Derneği olarak yönetmeliğin bu haliyle yürürlüğe girmesine taraftar olmadığımızı bildirmek isterim."
‘Araçları yenileyemeyiz’
Mersin Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Yazırlıoğlu, yeni yönetmeliğin taşımacıları, ihracatçıyı ve ithalatçıyı büyük sıkıntıya sokacağını savundu. Yazırlıoğlu, bu konteynerleri taşıdıkları römorkların 2010-2012 arası modellerde olduğunu ve halen birçok firmanın bu araçların kredilerini ödediğini belirtti. Başkanİlyas Yazırlıoğlu, “Araçlar yok yere hurdaya gitmemeli. Firmalarımızın yüzde 80’inin ekonomik nedenlerden dolayı bu araçları yenilemesi mümkün değil” şeklinde konuştu. Türkiye’de 4.80 metrenin altında köprü ve geçit bulunmadığını savunan İlyas Yazırlıoğlu, şöyle konuştu: “Buna rağmen yükseklik üst sınırının yüzde 2 toleransı ile birlikte 4.08 metre olması yerine en azından zorunlu ve parçalanamayan yüklerde azami yükseklik yüzde 8 toleransla taşınabilmeli. High cube konteyner taşımasının istisna dışı tutulması veya römorkların ekonomik ömrünü tamamlaması için süre verilmesi sektörümüze ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlar."
UND çalışma grubu kuruyor
Uluslararası Nakliyeciler Derneği, yeni yönetmelikle ilgili bir çalışma grubu oluşturacak. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, derneğin bu konuda geniş çaplı bir araştırma yapmaya başladığını belirtti. Etki analizi yapılacağını ifade eden Nuhoğlu, “Riskler değerlendirilecek. Eğer yeni yönetmeliğin faydalı olacağına ikna olursak bu konuda firmaları araçlarını yenilemeleri konusunda teşvik edeceğiz” dedi.