Konut projeleri "yeşilleniyor"

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Sur: 195 bina az gibi görünse de artış ivmesi göz önüne alındığında sektörün hızla büyüdüğü görülüyor. Büyümenin nedeni hem konunun güncelliği hem de inşaat sektörünün çevre dostu uygulamalara yönelmesi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye'de Ocak 2013 itibarıyla 45 sertifikalı, 150 de sertifika adayı yeşil bina bulunuyor.
 
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, yaptığı açıklamada, 2012 yılında, Türkiye'nin büyüme hızında, alınan istikrar tedbirleri dolayısıyla bir miktar azalma yaşandığını ve ekonomide vergisel tedbirler alındığını belirtti.
 
Bu yumuşak inişten gayrimenkul sektörünün de etkilendiğini ifade eden Sur, mütekabiliyet yasasının devreye girmesi ve yabancılara mülk satışının, özellikle de Körfez ülkelerinden yatırımcıların Türkiye'de mülk edinmesinin hızlanmasının sektöre belirli bir hareketlilik kazandırdığını söyledi.
 
Sur, mütekabiliyet yasasının olumlu etkileri ve kentsel dönüşüm seferberliği gibi nedenlerle 2013 yılında sektörde belli bir canlanma yaşanması ve inşaat sektörünün lokomotif olarak ekonomiye olumlu katkı sağlamasının beklendiğini anlattı.
 
Türkiye'de Ocak 2012 itibarıyla 22 sertifikalı yeşil bina, 70'e yakın da sertifika adayı bina bulunduğunu anımsatan Sur, Ocak 2013'te ise 45 sertifikalı, 150 de sertifika adayı "yeşil bina" olduğunu kaydetti.
 
Projeler, sertifikalı hazırlanıyor
Sur, Türkiye gibi yapı stoğu 19 milyon olan bir ülkede, 195 bina az gibi görünse de sertifikalı "yeşil binaların" artış ivmesi gözönüne alındığında sektörün hızla büyüdüğünün ortaya çıktığını dile getirdi.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, "Büyümenin nedeni hem konunun güncelliği hem de inşaat sektörünün çevre dostu uygulamalara yönelmesidir. Türkiye'deki örneklere baktığımız zaman birçok firmanın yeşil binalara yöneldiği ve projeleri için sertifika aldıkları görülür" diye konuştu.
Türkiye'de yeni binaların çevre dostu bina kriterlerine göre inşa edilmesi ve mevcut binaların da bu kriterlere uygun dönüştürülmesiyle hem çevreye zararın azalacağını hem de büyük oranda tasarruf edileceğini belirten Sur, şunları kaydetti:
"Ülkemizde inşaat sektörünün ekonominin lokomotif sektörü olduğu ve yeşil binalara duyulan ilginin her geçen gün arttığı dikkate alınırsa, yeşil bina pazarının Türkiye'de hızla büyüyeceği öngörülür. Ülkemizde Avrupa Birliği Enerji Performansı Direktifi'ne (EPBD) paralel yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği ve binalarda enerji kimlik belgesi uygulaması da yeşil bina hareketi için önemli bir dönüm noktasıdır."