Kooperatiflerin kredi hacmi 10 milyara dayandı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile kredi kullanan ortak sayısının 286 bini aştığını, kredi hacminin ise 9,7 milyar liraya ulaştığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 yılında kredi kefalet kooperatiflerince kullandırılan kredilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandıran kredilerin, küçük işletmelerin çarklarını döndürdüğünü ifade eden Yazıcı, bakanlık olarak kooperatifler aracılığıyla 8 milyondan fazla kooperatif ortağına önemli hizmetler sunduklarını belirtti. 

Yardımlaşma ve dayanışma temelinde küçük işletmelerin birleşerek kurdukları kooperatiflerin, esnafın ortak teminat ve kredi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladığını ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti: 

"Ekonominin kılcal damarları diye adlandırabileceğimiz bu küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarını bu kooperatifler aracılığıyla karşılıyoruz. Bu krediler çarkları döndürüyor, küçük işletmelerin rahat bir nefes almasını sağlıyor. Uygulamada, kredi ve kefalet kooperatifleri; küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın finansman kuruluşundan kredi kullanabilmeleri için kredilere karşılık bankaya kefalet vermekte ve kredi kuruluşuna garanti sağlanmaktadır. Kredinin vadesinde ödenmemesi halinde kredi taksit tutarı faiziyle birlikte bankaca doğrudan kefil olan kooperatifin bankadaki blokeli hesaplarından kesilmektedir. Bugün itibariyle Türkiye'nin 81 ilinde kurduğumuz bine yakın kredi ve kefalet kooperatifleri ile bu hizmetler sunulmaktadır." 

Bakan Yazıcı, kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle, kredi kullanan ortak sayısının 286 bini aştığını, kredi hacminin ise 9,7 milyar liraya ulaştığını bildirdi. 

Kefalet verebilen kooperatif sayısının 838 olduğunu ifade eden Yazıcı, bunun da kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu gösterdiğini kaydetti. 

Yazıcı: 2002-2013 döneminde bütçeye toplam 2 milyar 553 milyon 973 bin liralık ödenek konulduğunu belirten Yazıcı, şu bilgileri verdi: 

"Bu ödeneklerin 2 milyar 244 milyon 282 bin liralık kısmı aynı dönemde küçük işletmelere, esnaf ve sanatkarlara faiz indirimi olarak kullandırılmıştır. 2002-2013 döneminde Türkiye genelinde kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 870 bin küçük işletme/esnaf ve sanatkar düşük faizli kredi imkanından yararlanmıştır. Hükümetimiz, küçük işletmelere, esnaf ve sanatkara verdiği önem doğrultusunda, bu kesime tahsis ettiğimiz kaynakları 2014 yılı bütçesinde 528 milyon 108 bin liro alarak belirledi. Bu ödeneğin tamamının 2014 yılı içerisinde kullanılması halinde, küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın 2014 yılında kullanabileceği toplam kredi hacminin ortalama 13 milyar liraya ulaşması beklenmektedir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir