Köprü ve otoyollara yeni formül

Babacan köprü ve otoyollarla ilgili şirket kurup sonra o şirketin halka açılması şeklinde bir formül olabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ödenemeyeceğini bile bile garanti verme, kefil olmanın, Hazine'nin 10 yıldır uygulamadığı bir yöntem olduğunu bildirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülüyor.
 
Maddeler üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Babacan, varlık şirketi ve kira sertifikası sisteminin dünyada da yeni uygulandığını kaydetti.
Yeni olduğu için uygulamayla ilgili öngörülemeyen konuların ileride gündeme gelebileceğini dile getiren Babacan, böyle bir durumun ortaya çıkması halinde, piyasadaki gelişmelere paralel olarak hukuki zeminde güncelleme yapılmasının mümkün olabileceğini söyledi.
Babacan, konuyla ilgili milletvekillerinin eleştirilerine yanıt verirken, "Yasal altyapı açısından bir endişemiz yok" diye konuştu.
Köprü ve otoyollarla ilgili şirket kurup sonra o şirketin halka açılması şeklinde bir formül olabileceğini belirten Babacan, "Bu yöntem alternatiflerden biri. Muhtemelen çalışmalar bitince TBMM'ye bir düzenleme olarak gelebilir" dedi.
Babacan, belediyelerin tahvil yoluyla borçlanmasının uygun bir yöntem olmadığını, geçmişte problem çıkardığını, çok gerekmedikçe kullanılmaması gereken bir yöntem olduğunu söyledi.
Hazine'nin ödenmeyeceğini bile bile borca kefil olmasının ve sonra bu borcu devralmasının doğru olmadığını ifade eden Babacan, "Hazine artık göz göre göre, ödenemeyeceğini bile bile kimseye garanti vermiyor. Ödenemeyeceğini bile bile garanti verme, kefil olma, Hazine'nin 10 yıldır uygulamadığı bir yöntem" şeklinde konuştu.
Hazine'nin 2012'de 710 milyon TL borca kefil olduğunu, bunun 669 milyonunun borçlular tarafından ödendiğini, 41 milyonunu Hazine'nin üstlendiğini; 2011'de 692 milyonun borçlular tarafından ödendiğini, 42 milyonu Hazine'nin üstlendiğini bildiren Babacan, ödenmeyen paraların da geçmişten gelen borçlar olduğunu ifade etti.
Babacan, "Ankara metrosu, belediyenin bitiremeyeceği bir noktaya geldi. Bize 'Siz kefil olun biz finansmanını buluruz' dediler ama Ankara belediyesi bu borcu ödeyemeyecek durumda olduğu için metroların yapımını biz merkezi hükümet olarak devraldık" diye konuştu.
Kamu özel ortaklıklarında en kötü şartlarda Hazine'ye gelecek yük ile ilgili Kalkınma Bakanlığı'nın bir çalışma yaptığını ama henüz sonuçlanmadığını belirten Babacan, "Önümüzü görmemiz lazım ancak bunlar korkulacak, çekinilecek büyüklükler değil. Hazine'nin koşullu yükümlülükleriyle ilgili bir takip sistemi oluşturmalı. Bu konuda bir çalışma yapılması gerektiğini ben de düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Tasarının 16 maddesi kabul edildi.