Körfez'de ambargo altındaki Katar'dan Çin'e önemli yatırım

Körfez ülkelerinin Katar'a yönelik yaptırımları nedeniyle zor günler geçiren Katar Havayolları, Hong Kong merkezli Cathay Pacific'in yüzde 9,6'lık hissesini satın aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Körfez'deki komşuları olan Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra Mısır, Yemen ve Libya'nın beş ay önce "teröre destek verdiği" suçlamasıyla diplomatik ilişkilerini kestiği Katar, Çin'in özerk bölgesi Hong Kong'da önemli bir yatırıma imza attı.

BBC'nin haberine göre, Katar devleti tarafından kontrol edilen Katar Havayolları, Uzak Doğu'nun en büyük havayolu şirketlerinden Hong Kong merkezli Cathay Pacific'in yüzde 9,6'lık hissesini 662 milyon dolara satın aldı.

Böylece Katar Havayolları, Cathay Pacific'in en büyük üçüncü hissedarı oldu. Şirketin yüzde 45'i İngiliz Swire Group'a, yüzde 30'u ise Air China'ya ait.

Bu, bir Ortadoğu havayolu şirketinin doğu Asya'daki bir havayolu şirketine yaptığı ilk bilinen yatırım olması açısından da önem taşıyor.

Körfez'deki komşularının ambargosu nedeniyle zor bir dönem geçiren Katar Havayolları'nın uluslararası yatırımları arasında, İspanyol IAG, Güney Amerika'daki LATAM Havayolları ve İtalyan Meridiana Havayolları'ndaki yatırımlar bulunuyor.

Cathay Pacific, ağustos ayında 6 aylık kârının rekabete ve Çin'deki ekonomik yavaşlamaya bağlı olarak yüzde 82 düştüğünü açıklamıştı.