KOSGEB kanunu değişiyor
Bakan Çağlayan, KOSGEB'ten hiç bir şekilde tek bir kurum ya da kişiye siyasi tavizle kredi kullandırılmadığını söyledi
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, KOSGEB'ten hiç bir şekilde tek bir kurum ya da kişiye siyasi tavizle kredi kullandırılmadığını söyledi.
TBMM Genel Kurulunda, KOSGEB desteklerinden; imalat sektörünün yanı sıra hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin de yararlanmasına imkan tanıyan kanun tasarısının görüşülmesine devam edildi.
Tasarının tümü üzerinde söz alan MHP Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu, tasarının kanunlaşmasıyla birlikte KOSGEB'in hizmet götürdüğü kitlenin nitelik ve nicelik olarak artacağını belirtti.
KOSGEB'in destekleyeceği hedef kitlenin yaklaşık 8 kat artacağını ifade eden Uslu, bu nedenle KOSGEB'in yapısının güçlendirilmesi, bütçenin artırılması gerektiğini kaydetti.
AK Parti Konya Milletvekili Hasan Angı da küçük ve orta ölçekli işletmelerin durumuna değinerek, kamu bankalarının bu işletmelere verdiği desteği, yüksek kar oranına rağmen özel bankaların vermediğini bildirdi. Angı, özellikle Halk Bankası ve Ziraat Bankasını, işletmelere verdiği destekten dolayı takdir ettiklerini söyledi.
"Siyasi taviz yok"
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin ardından Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan soruları yanıtladı.
Çağlayan, KOSGEB'le ilgili, personel, bütçe, imkanları gibi her konuyu tartışabileceğini ancak bir konuya şiddetle karşı olduğunu belirtti. Bir milletvekilinin KOSGEB'te kredi kullanımıyla ilgili eleştirisine, "Hiç bir şekilde, tek bir kurum ya da kişiye siyasi tavizle hiç bir şekilde kredi kullandırılmamıştır. Bunu diyen milletvekili ispat ederse ben siyaseti bırakayım, edemezse kendisi bıraksın" karşılığını verdi.
Bakan Çağlayan KOSGEB'in kredi şartlarına haiz olan her kurumun bu imkandan yararlanabileceğini söyledi.
KOSGEB'in küçük ve orta ölçekli işletmelere destek için kurulduğuna işaret eden Çağlayan, Türkiye'de sanayinin, imalat sektörünün, hizmet ve ticaret sektörünün gelişmesi ile KOSGEB'in de değişime uğradığını ifade etti.
Cumhuriyet tarihinde ilkleri gerçekleştirdiklerini vurgulayan Çağlayan, "Sıfır faizli can suyu kredisi kullanıldı. Yine ilk kez esnaf ve sanatkara KOSGEB'den sıfır faizle kredi imkanı getirildi. KOBİ'lere 6 ay vadeli, faizinin 3'te biri KOBİ'ler tarafından karşılanacak, 3'te ikisi KOSGEB tarafından karşılanacak 1 milyar dolarlık kredi hacmi oluşturduk" dedi.
Çağlayan, görüşülen tasarının, KOSGEB uygulamasının sil baştan, sıfır kilometreden hizmete başlamasının çalışması olduğunu dile getirdi.
KOSGEB'in hedef kitlesini genişletirken fonksiyonları, organizasyonel şeması ile ilgili de yoğun çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çağlayan, KOSGEB'te yeterli eleman sağlanması için gerekli çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Bakan Çağlayan, çalışmalarında, KOSGEB'in altyapısını oluşturan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliklerininden de (TESKOMB) yararlanacaklarını kaydetti.
KOSGEB'in Bütçesi
KOSGEB'in 2008 yılı başlangıç ödeneğinin 222 milyon 368 bin lira olduğunu belirten Çağlayan, 2009'daki başlangıç ödeneğinin 329 milyon 330 bin lira olduğunu bildirdi.
Destek tutarının 2009 yılında 245 milyon 826 bin lira olduğunu, 75 milyon lira daha aktarılacağını dile getiren Çağlayan, KOSGEB'in bütçesinin 2008 yılına göre yüzde 80'ler civarında arttığına dikkati çekti.
Çağlayan, "Otomobillerde devletin yaptığı ÖTV indirimi kadar zam yaparak eski fiyattan satış yapılmasını nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna, bu durumu hoş karşılamadığını söyledi. Türkiye'de serbest piyasa ekonomisi olduğunu ifade eden Çağlayan, bu durumda tüketicinin satın almayarak üreticiyi cezalandırabileceğini sözlerine ekledi.