KOSGEB, KOBİ'lere teminat mektubu desteğine başlıyor

Finansman ihtiyacı için kredi temin etse bile buna yönelik teminat bulmakta güçlük çeken KOBİ’ler, KGF veya bankalardan alacakları teminat mektubu için masraf ödemeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE  

ANKARA - Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya gelen KOSGEB Başkanı Recep Biçer, bankalar veya KGF’ye başvurup teminat sıkıntısı yaşayan KOBİ’lerin teminat mektubu masrafl arını karşılamaya başlayacaklarını söyledi. Biçer, toplam bütçesi 300 milyon lira olan ve işletme başına 800 bin liraya kadar destek verilmesini öngören KOBİGEL Projesi'nde son başvuru tarihinin de 6 Mayıs olduğunu hatırlattı. 

KOBİ’lerin en önemli sorunlarından birisi kabul edilen teminat mektubu konusu, KOSGEB’in de araya girmesiyle çözüme kavuşuyor. Finansman ihtiyacı için kredi temin etse bile buna yönelik teminat bulmakta güçlük çeken KOBİ’ler, KGF veya bankalardan alacakları teminat mektubu için masraf ödemeyecek. EMD’nin kahvaltılı sohbet toplantısına katılan KOSGEB Başkanı Biçer, geri ödemeli desteklerde teminat mektubu masrafını karşılayacaklarını kaydetti. Toplantıda KOSGEB’in genel faaliyetleri hakkında bilgi veren Biçer, Türkiye’nin girişimci yapıya gelmesinde kurumun büyük katkısı olduğunu belirterek, bugüne kadar 440 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini kaydetti. Eğitim alanların yüzde 25’inin kendi işletmesini kurduğunu söyleyen Biçer, sanılanın aksine sadece yeni girişimcilere değil, faaliyette bulunan şirketlere de destek verdiklerini anlattı. KOSGEB veri tabanına 850 bin şirketin kayıtlı olmasına rağmen, yıllık 50-60 bin şirkete destek verdiklerini vurgulayan Biçer, önümüzdeki dönemde destek verilen şirket sayısını 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. 

Çağrı esaslı desteklemeye geçiş 

KOSGEB’in artık mevcut destek programının yanı sıra projeye bağlı, bütçesi belli, çağrı esaslı destekleme modeline geçtiğini anlatan Biçer, bu kapsamda markalaşmaya destek veren iki çağrı çerçevesinde 85 milyon liralık başvuru geldiğini belirtti. Bu aşamada ikinci destek programı olarak KOBİGEL için çıktıkları iki ayrı çağrıya başvuru süresinin 6 Mayıs’ta sona erdiğine dikkat çeken Biçer, geleneksel imalat sanayi KOBİ’lerinde katma değerin artırılması alanında 600 bin liraya kadar, orta yüksek ve yüksek teknoloji KOBİ’lerinde kapasite geliştirme alanında ise 800 bin liraya kadar destek sağlanacağını dile getirdi. Biçer, KOBİGEL için 300 milyon liralık destek bütçeleri olduğunu, 2016 yılının tamamında ise 1 milyar liraya yakın kaynak bulunduğu bilgisini verdi. 

Teknogirişime 1.5 milyon TL destek 

Kısa süre sonra KOBİGEL için başka sektörler için çağrıya çıkacaklarını anlatan Biçer, teknolojiye yönelik destekler kapsamında ise teknogirişimcilere 1.5 milyon liraya kadar destek sağlanacağını bildirdi. Bunun bir ileri adımı olarak ABD’de 3 kuruluşa markalaşma desteği vermek için çağrıya çıktıklarını ve 5 başvuru aldıklarını vurgulayan Recep Biçer, 4 tanesinin ortak girişim olmasının da çok sevindirici olduğunu bildirdi. KOSGEB desteklerinin somut çıktılarına ilişkin de bilgi veren Biçer, Nevşehir’de 200 civarındaki baloncunun, ortak servis işletmesi kurarak, her defasında yurtdışından servis elemanı getirmekten kurtulduğunu belirtti. KOSGEB’in yurtdışı faaliyetlerinin de sürdüğünü söyleyen Recep Biçer, 48 ülke ile 63 protokol imzaladıklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir