KOSGEB tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu

Tasarıya göre sanayi ibaresi işletme olarak değiştirilecek, hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere de KOSGEB desteklerinden yararlanmasına imkan sağlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere de KOSGEB desteklerinden yararlanmasına imkan sağlayan tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre, kanunun başlığında yer alan "sanayi" ibaresi, "işletmeleri" ibaresi olarak değiştirilecek. Böylece, hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere de KOSGEB desteklerinden yararlanmasına imkan sağlanacak.

KOSGEB hedef kitlesinin imalat sanayi dışındaki küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve girişimcileri de kapsayacak şekilde genişleten tasarıya göre, "girişimci" tanımı yapılıyor. Buna göre, bir iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen gerçek kişiler girişimci olarak nitelendirilecek.

Kuruluş tarafından verilecek hizmetler ve desteklerden yararlanacak işletmelere ilişkin sektörel ve bölgesel öncelikler, günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Kurul yılda 1 kez toplanacak

KOSGEB, girişimcilik kültürünün ve ortamının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli tedbirleri alacak ve bu kapsamda girişimleri ve girişimcileri destekleyecek.

İşletmeler arası işbirliğini geliştirme, yerli veya yabancı sermaye katkısı ile gerçekleştirilecek ortak yatırımların oluşturulmasını ve yaygınlaştırılmasını destekleme, yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekli tedbirleri alma ve destekleri sağlama da KOSGEB'in görevleri arasında yer alacak. KOSGEB Genel Kurulu, yılda iki defa yerine bir defa toplanacak.

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, denetim hizmetlerinin yerine getirilmesi konusunda da İcra Komitesince alınan kararları uygulayacak.

İşletmelerin ve girişimcilerin yatırım, üretim, ihracat, istihdam, teknoloji geliştirme, pazarlama ve diğer konularda ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri temin edebilmeleri ile sermaye piyasalarına açılabilmeleri için gerekli geri ödemeli veya geri ödemesiz destekleri sağlama, işletmelerin ve girişimcilerin kamu, özel ve katılım bankaları ile diğer finans kuruluşlarından uygun koşullarda nakdi veya gayri nakdi kredi temin edebilmeleri için faiz, komisyon ve diğer masraflarına geri ödemeli veya  ödemesiz destekler sağlama da Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının görevleri arasında olacak.

Genel gerekçe

Tasarının genel gerekçesinde, Türkiye'de sanayi sektörü dışındaki sektörlerin, ekonomik katma değer üretme ve istihdam yaratma potansiyelini artırdığına dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"Gerek KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı, gerekse Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu KOBİ Teknik Komitesi Eylem Planında KOSGEB'in hedef kitlesinin genişletilmesine ilişkin olarak yer alan eylemlere paralel olarak Kalkınma Planı, Hükümet Programı ve diğer plan ve politika dokümanlarında, KOBİ'lere ilişkin muhtelif eylemlerin sorumluluğu, imalat sanayi ayrımı yapılmaksızın KOSGEB'e verilmiştir. Tasarı, KOSGEB'in tüm sektörlerdeki KOBİ'leri, hedef kitlesine alarak ulusal plan ve politika dokümanlarıyla verilen görevleri yerine getirebilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Tasarı ile yapılması öngörülen temel değişiklik, hedef kitle değişikliği olmakla birlikte, genişleyen hedef kitleye en etkin şekilde hizmet vermek için yapılması gereken bazı düzenlemelerdir."