Kötü hava bal üretimini vurdu

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: "Özellikle haziran ayında seyreden olumsuz hava şartları yüzünden bal verimi yüzde 90 oranında düştü"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARDAHAN - Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, "Özellikle haziran ayında seyreden olumsuz hava şartları yüzünden bal verimi yüzde 90 oranında düştü" dedi. Evliyaoğlu,  2010 yılında 800 ton bal üretildiğini, 2011'de bu rakamın 200 tona düştüğünü, bu yıl ise 70-80 tona kadar gerilediğini ifade etti.

İki yıldır bekledikleri oranda bal alamadıklarını belirten Evliyaoğlu, "Bu yıl düşüşte rekor kırıldı. Haziranın başındaki kırağı, dolu yağışı ve daha sonra sıcak hava ile rüzgarın çiçeği kurutmasıyla verim azalmasında tarihi rekora yol açtı. Şu an sağım dönemi bitti. Sonuç olarak elde edilen bal 2010'a göre yüzde 90 kayıp. Özellikle haziran ayında seyreden olumsuz hava şartları yüzünden bal verimi yüzde 90 oranında düştü" dedi.

Ardahan Merkez Tepeler köyündeki arıcılara ait kovanları yerinde inceleyen Evliyaoğlu, kovanlarda en az 20 kilo bal olması gerekirken çoğunda ancak birer kilo bal bulabildiğini ifade etti.
Birliğe üye olan yaklaşık 600 arıcıya ait 46 bin kovandaki sağım işleminin tamamlandığını bildiren Evliyaoğlu, sonucun kendilerini yanıltmadığını dile getirdi.
Kilosu ortalama 35 TL'den satılan baldaki verim düşüklüğünün il ekonomisi için çok büyük kayıp olduğuna dikkati çeken Evliyaoğlu, şöyle devam etti:
"Bu beklenen bir durumdu. Çünkü sezon olarak bu yıl en olumsuz dönemi yaşadık. İklim çok kötüydü. Bana ait 200 kovanım var. Bu kovanlardan ortalama bin 500 kilogram bal elde etmem gerekirken, sadece 200 kilogram alıyorum. Bu da ekonomi için çok büyük bir kayıp."

Evliyaoğlu, bu yıl özellikle il dışına balın ihraç edilemeyeceğini, mevcut balın üretici ve çevresi tarafından tüketileceğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir