Kriz bankaları 'es' geçti

Dünyanın en büyük bankalarının yerle bir olduğu krizden, Türk bankaları güçlenerek çıktı. İlk altı aylık veriler, bankaların kârlılığının arttığını ortaya koydu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 Ece CEYHUN

İSTANBUL - ABD’de patlak veren ve Lehman Brothers gibi yüz yıllık bankaları bile tarihe gömen küresel kriz, Türk bankalarına uğramadı.

DÜNYA, halka açık bankaların yılın ilk yarısına ait bilançolarını derledi. Hesaplamada halka açık olmayan kamu bankası niteliğindeki Ziraat Bankası yer almadı.

Buna göre Türk bankacılık sektörü krizin etkin olduğu 2009’un ilk altı ayındaki kârlılığını, krizin adının geçmediği geçen yıla göre yüzde 28.86 artırdı. Konsolide olmayan bilançolara göre en kârlı banka 1 milyar 415 milyon lira net kârla Garanti Bankası oldu. Garanti Bankası’nı 1.37 milyar lira net kâr ile İş Bankası izledi.

Kârlılıkta Akbank üçüncü, Yapı Kredi Bankası dördüncü, Halkbank ise beşinci sırada yer aldı. En çok kâr artışını Denizbank ile Finansbank yaptı. Albaraka, Fortis ve TKB’nin kârlılığı ise geçen yıla göre düşüş kaydetti. Bu dönemde bankaların toplam aktifleri de 493 milyar liradan 567 milyar liraya yükseldi. İlk altı aylık süreçte bankaların kullandırdığı krediler ise 282 milyar liraradan 300 milyar liraya yükseldi. Geçen yılın ilk altı ayında borsaya açık bankaların 308 milyar lira olan toplam mevduatı, bu yılın aynı döneminde 358 milyar liraya çıktı.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde