”Kriz bittiğinde büyük bir avantaja sahip olacağız”

TİM Başkanı Büyükekşi, krizin bitmesinin henüz daha erken olduğunu belirterek, kriz bitene kadar firmaları ayakta tutabilmek için önlemlerin alınması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kriz bitene kadar firmaları ayakta tutabilecek önlemlerin alınması halinde, Türkiye'nin kriz bittiğinde büyük bir avantaja sahip olacağını belirtti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katılımıyla nisan ayı ihracat rakamlarını Antalya Limanı'nda TİM Meclis üyesi Ahmet Tuncay Sagun'un orkinos ve balık üretme ve ihracat merkezi tesislerindeki şirketinde düzenlediği toplantıda açıkladı.

Global ekonomide son aylarda yaşanan gelişmelere göz atıldığında sisli havanın biraz da olsa dağılmaya başladığını görmekte olduklarını belirten Büyükekşi, "Elbette henüz her şey düzeldi demek için hala çok erken. Ancak, en azından suların durulduğunu söylememiz gerekiyor" dedi.

Merkez Bankası'nın son dönemde yaptığı faiz indirimlerinin reel sektör tarafından heyecanla karşılandığını her fırsatta dile getirdiklerini anlatan Büyükekşi, bugüne kadar yüksek faizlere rağmen yatırım yapmaktan kaçınmayan sanayici, iş adamları, ihracatçı ve girişimciler için düşük faiz oranlarının çok anlam ifade ettiğini vurguladı.

TİM Başkanı Büyükekşi, kredi piyasasının sıkışmaya devam ettiğini, bu tıkanıklığı aşmanın yolunun da Kredi Garanti Fonu olduğunu kaydetti.

"Tüm dünya sıkıntıdan geçiyor"

Tüm dünyanın sıkıntılı ortamdan geçtiğini, global krizin tüm dünya ekonomilerini yakından etkilediğini ifade eden Büyükekşi, yaşanan ihracat düşüşünün sadece Türkiye'ye özgü olmadığını vurguladı. Büyükekşi, Japonya ihracatının mart ayında yüzde 45.6, Çin'in yılın ilk çeyreğinde yüzde 19.7 gerilediğini, dolayısıyla dünya ticaretinde daralmanın olduğunu anlattı.

TİM Başkanı, kriz dolayısıyla emtia ve navlun fiyatlarında gerileme görüldüğü için firmalarda da bu düşüşün fiyatlarını yansıdığını belirterek şunları sözlerine ekledi:

"Kısacası ihracatımızda yaşanan gerilemenin görüldüğü kadar büyük olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu da bizim ileriye dönük iyimser beklentilerimizi daha da güçlendirmektedir. İşte bu yüzden biz bu kriz ortamında ayakta kalabilmenin çok önemli olduğunu vurguluyoruz. Eğer kriz bitine kadar firmalarımızı ayakta tutabilecek önlemleri alabilirsek kriz bittiğinde Türkiye olarak büyük bir avantaja sahip olacağımıza inanıyoruz."

İhracat rakamları

Nisan ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33.75 gerileyerek 7 milyar 528 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Büyükekşi, ilk dört aydaki ihracatın 28 milyar 512 milyon dolara ulaştığını, bir yıllık ihracatın yüzde 3.37 düşüş ile 113 milyar 358 milyon dolar gerçekleştiğini söyledi.