”Kriz, işsizlik ve gelir kaybına etki edebilir”

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Başbakan Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da toplandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, krizin en önemli etkisinin, işsizlik ve hane halkı gelir kaybı olarak ortaya çıkacağının beklentiler arasında yer aldığını belirtti.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Başbakan Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da toplandı. Toplantının başında açıklama yapan Erdoğan, ABD'de 2006 sonunda yaşanmaya başlayan sıkıntıların zamanla artarak 2008'in son aylarında bütün dünyayı etkileyen büyük bir krize dönüştüğünü söyledi.

Bu süreçte, önemli bazı finans kurumlarının iflas ettiğini anımsatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Alınan ve alınmakta olan tüm önlemlere rağmen gelişmiş ülkelerin büyüme ve enflasyon göstergelerinde önümüzdeki süreçte bazı olumsuz sonuçların ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Hiç kuşkusuz, krizin etkisi gelişmiş ülkelerle sınırlı kalmıyor. Küresel ekonominin işleyişi gereği, dünyanın hemen her ülkesinin bu krizden az ya da çok etkileneceği, ekonomik belirsizliklerin ve durgunluğun ortaya çıkacağı da uzmanlar tarafından bir öngörü olarak ifade ediliyor. Küresel krizin belki de en önemli ve kitlesel etkisinin, işsizlik ve hane halkı gelir kaybı olarak tezahür edeceği de yine beklentiler arasında yer alıyor. Küresel ekonomik kriz Türkiye üzerinde finans ve ticaret kanalıyla etkisini her geçen gün bu bölgelerde artırmaya devam ediyor.

Bir kez daha ifade etmek istiyorum, Türkiye'nin geçmişte etkilendiği küresel kriz tecrübelerinin aksine bu krizi son derece hazırlıklı ve ihtiyatlı şekilde karşıladık. Gerek son 6 yılda oluşturduğumuz güven ve istikrar ortamı, gerekse yapısal reformlarımız bize bu türbülansı asgari etkiyle atlatma imkanı ve fırsatı veriyor. olumsuz etkilerin olabilecek en alt düzeyde tutulması ve sürecin ülkemiz için bir fırsata dönüştürülmesi için gerekli tedbirleri aldık ve almaya da devam ediyoruz. Bu tedbirleri toplumun ilgili tüm kesimlerinin görüşlerini ve beklentilerini içerecek biçimde oluşturulması ve sürecin birlik, beraberlik ve sosyal dayanışma içerisinde atlatılması çok büyük önem arz ediyor."

"İşsizlik arzuladığımız oranda gerilemedi"

Erdoğan, 6 yıl boyunca başta ekonomi olmak üzere her alanda elde edilen sevindirici gelişmelerin de temelinde bu istişare mekanizmalarının bulunduğunu ifade etti. Ekonomide yaşanan istikrarlı büyüme süreciyle, bunun yanında ortalama hane halkı gelirleri ve harcamalarının artığını, yoksulluğun azaldığını ve gelir dağılımının iyileştiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, işsizlik arzuladığımız oranlarda gerilememiştir. Ancak istihdamdaki artışın karşılanmış olması, düşen enflasyon ortamında işsizliğin daha yüksek seviyelere çıkmamış olması da önemli başarıdır. Bu alandaki çalışmalarımız çok boyutlu olarak devam ediyor. İçinden geçmekte olduğumuz küresel kriz sürecinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş ortamını, iş gücü piyasasını ve sosyal yapıyı olumsuz etkileme riski bulunuyor. Ancak yine geçmişte yaşadığımız krizlerin aksine toplumun bütün kesimlerinin yaşam kalitesinin, bu krizden en az etkilenmesini hedefliyoruz. Bunu sağlayacak tedbirleri yürürlüğe koyma iradesini güçlü bir şekilde ifade etmek istiyorum. Krizin ülkemiz üzerindeki olası etkilerini geçmişte olduğu gibi ağırlıkla çalışan kesimlere, dar gelirlilere, ücretlilere yansıtılmaması konusuna büyük önem veriyoruz.''