”Krizin etkilerini en az hasarla atlattık”

Koç Holding İcra Kurulu Başkanı Bulgurlu, Koç Grubu şirketlerinin alınan tedbirler sayesinde krizden en az ölçüde etkilendiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu, aldıkları tedbirler sayesinde şirketlerinin krizin etkilerini en az hasarla atlattığını bildirdi.

Bulgurlu, Koç Holding'in Genel Kuruluna sunulan faaliyet raporunda yer alan mesajında, dünya ekonomisindeki dalgalanmalara ve Türkiye'de, özellikle geçen yılın ikinci yarısından itibaren hissedilen ekonomik sıkıntılara karşın Koç Topluluğu olarak aldıkları tedbirler sayesinde 2008'i başarılı bir şekilde tamamladıklarını vurguladı.

Bulgurlu, 2007'nin ortalarından itibaren hissedilmeye başlanan ekonomik sıkıntıya karşı geçen yılın başından itibaren risk yönetimi kurallarını sıkılaştırdıklarını, makro ekonomik değişiklikleri dikkate alarak alternatif iş programları hazırladıklarını anlattı.

2008'in Haziran ayından itibaren şirketlerine, almaları gereken tedbirleri bildirdiklerini kaydeden Bulgurlu, "Eylül ayında aldığımız tedbirlerin olumlu etkileri gördük ve şirketlerimize yeni hedeflerini verdik. Aldığımız tedbirler sayesinde şirketlerimiz krizin etkilerini en az hasarla atlattılar" ifadelerini kullandı.

Şirketlerinde tatbik ettikleri etkili risk yönetiminin yanında, Koç Holding olarak son yıllarda uyguladıkları odaklanma stratejisi kapsamında İzocam, DemirDöküm, BOS, Ramenka, Demrad, Oltaş, Migros ve Koç Allianz'ı varlık fiyatları zirvedeyken sattıklarını hatırlatan Bulgurlu, şunları kaydetti:

"Bu sıkıntılı dönemde olası ihtiyaçlarımız ve yeni yatırımlar için kullanabileceğimiz önemli bir kaynak elde ettik. Böylece hem topluluk olarak hedeflerimizi büyük ölçüde gerçekleştirdik hem de muhtemel kur ve faiz riskine karşı bünyemizi kuvvetlendirdik. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki portföyümüzden çıkan şirketler ciro ve kar büyümemizde bir azalmaya yol açmadı. Aksine mevcut işlerimizdeki büyüme ve yeni yatırımlar, verimliliğimizi ve karlılığımızı daha da artırdı."

Topluluğun temel göstergeleri

Bülent Bulgurlu, dünyadaki ve Türkiye'deki tüm olumsuz koşullara karşın, Koç Topluluğu'nun temel göstergelerinin 2008 yılında da olumlu bir seyir izlemeye devam ettiğini, 2003 sonunda konsolide 15 milyar TL olan cirolarının geçen yılın sonunda 56 milyar TL'ye yükseldiğini, 2008'de faaliyet karlarının yüzde 40 artışla 5 milyar TL olduğunu, net karlarının ise 2 milyar TL'yi ulaştığını kaydetti.

Güçlü finansal neticelerinini arkasında, odaklandıkları sektörlerdeki şirketlerinin, lider konumlarını ve karlılıklarını korumaya devam etmeleri ve yenilikçi uygulamalar ile sağladıkları önemli başarıların yattığını ifade eden Bulgurlu, son yıllarda gerçekleştirdikleri yatırımlarla dünyada ve Türkiye'de önemi her geçen gün artan enerji sektöründe Türkiye'nin "tartışmasız lider şirketi" konumunda olduklarına dikkat çekti.

Bulgurlu, 2008 yılında Türkiye otomotiv üretiminin ve ihracatının yüzde 47'sini Koç Topluluğu şirketlerinin gerçekleştirdiğini hatırlatarak, dayanıklı tüketim sektöründeki şirketlerinin beyaz eşyada yüzde 54, televizyonda yüzde 45 kar ile "açık ara" liderliklerini devam ettirdiğini kaydetti.

Bulgurlu, "Global krizin tüm dünya, bankacılık sektörünün derinden etkilemesine karşın 2008 yılında finans sektöründe faaliyet gösteren Koç Topluluğu şirketlerinin sağlam duruşu ve güçlü mali sonuçları bugüne dek risk yönetimine verdiğimiz önemin faydalarını net bir şekilde ortaya koydu" değerlendirmesinde bulundu.

Koç Holding'in bugün hedefine adım adım ilerleyen bir dünya oyuncusu olarak teknoloji ve çağdaş yönetim uygulamalarını, üretim-hizmet döngüsünün her noktasında etkin bir şekilde kullandığını ifade eden Bulgurlu, şunları kaydetti:

"Tüm paydaşları için artan oranda değer yaratmaya devam etmektedir. Koç Topluluğu olarak öncü ve lider konumumuzu koruyarak dünyanın değişim hızının önüne geçmeye çalışırken diğer yandan da bizi biz yapan değerlerimizi kaybetmemeye, onları korumaya büyük özen gösteriyoruz.

Bülent Bulgurlu, Vehbi Koç Vakfı ile Topluluğun diğer sosyal sorumluluk çalışmalarına da değinerek Kyoto Protokülü'nün devamı niteliğindeki Kopenhag Toplantılarını dikkatle izlediklerini, bu toplantılardan alınacak küresel ısınma ve sera gazı salınımı ile ilgili kararların iş süreçleri üzerindeki etkilerini bugünden tespit ettiklerini ve bu doğrultuda gereken tedbirleri aldıklarını bildirdi.

Yönetim Kurulu'na yeni katılımlar

Koç Holding Yönetim Kuruluna yeni dönemde Citigroup Inc. Onur Başkanı Sanford I. Weill ile Koç Üniversitesi Rektörü Attila Aşkar dahil oldu.

Koç Holdingin Genel Kurulunda yeni yönetim kurulu belirlendi. Yeni Yönetim Kurulunda, geçmiş dönemde kurulda görev yapan Dieter Christoph Urban yer almazken, 13 kişilik liste şu isimlerden oluştu:

"Rahmi Koç, Mustafa Koç, Suna Kıraç, Temel Atay, Ömer Koç, Bülent Bulgurlu, Semahat Arsel, İnan Kıraç, Ali Koç, John H. McArthur, Heinrich V. Pierer, Sanford I. Weill, Attila Aşkar."

Genel Kurulda dağıtılan faaliyet raporunda, sürdürülen faaliyetler vergi öncesi karının yüzde 24 azalışla 3 milyar 81 milyon lira olduğu belirtilerek, "Karlılığın 2007'ye göre gerilemesinde yılın son aylarındaki kur artışlarının etkisiyle oluşan kur farkı giderlerinin önemli payı vardır. İştirak satış kazançları ve kur farkı gelir-giderlerinin etkileri her 2 yıldan da elimine edildiğinde vergi öncesi karda yüzde 6 oranında artış söz konusudur" denildi.

2008 yılında konsolide net dönem karının 2 milyar 578 milyon lira, bunun içerisindeki ana ortaklık payının ise 2 milyar 24 milyon lira seviyesinde gerçekleştiği ifade edilen raporda, 2008 yılında 1 milyar 640 milyon lira tutarında yatırım harcaması yapıldığı kaydedildi.

Temettü Dağıtımı

Genel Kurulda, 893 milyon 375 bin 846,65 lira dağıtılabilir karın 395 milyon 343 bin 617,62 lirasının ortaklara birinci temettü, 56 milyon 277 bin 122,05 lirasının esas mukavelenin 32/d maddesine göre intifa senedi sahiplerine, 15 milyon 351 bin 161,38 lirasının esas mukavelenin 32/c maddesine göre Emekli ve Yardım Sandığı Vakfına, 7 milyon 179 bin 882,38 lirasının ortaklara ikinci temettü olarak dağıtılması, yasal kayıtlara göre kalan 419 milyon 224 bin 62,22 liranın fevkalade ihtiyat olarak ayrılması, SPK mevzuatına göre ayrılması mecburi olan 395 milyon 343 bin 617,62 lira birinci temettü ile 7 milyon 179 bin 882,38 lira ikinci temettü olmak üzere 402 milyon 523 bin 500 lira temettünün cari yıl diğer kazançlarından karşılanmak üzere nakit dağıtılmayarak, sermayeye eklenmek suretiyle ortaklara kardan bedelsiz hisse olarak verilmesi, intifa senedi sahiplerine tahsis edilen ödemelerin cari yıl karının istisna kazançlara, Koç Holding Emekli ve Yardım Sandığı Vakfına tahsis edilen ödemelerin ise istisna olmayan kazançlara isabet eden kısmından karşılanması ve ödeme tarihinin 4 Mayıs 2009 olarak tespit edilmesi, oy çokluğuyla kabul edildi.

2008 yılı faaliyet ve hesapları hakkında İdare Meclisi raporu, denetçi raporunun da kabul edildiği genel kurulda, bir hissedarın Doblo projesiyle ilgili eleştirisi üzerine Koç Holding Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Doblo projesi her ne kadar, Mini Cargo kadar katma değer yaratmamış olsa da o zaman Tofaş'a gelmeseydi bugün Tofaş olmayabilirdi" dedi.