”Krizin nedeni ilke ihlali”

Serdengeçti, krizin en önemli nedeninin bankacılık ilkelerinin ihlali olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Bu krizin en önemli nedeni globalleşme değildir, temel bankacılık ilkelerinin ihlalidir" dedi.

Serdengeçti, İzmir Ticaret Borsası'nda "Küresel Kriz ve Türkiye" konulu seminer verdi. Krizin en önemli nedeninin söylendiği gibi "globalleşme" olmadığını ifade eden Serdengeçti, "Bu krizin başındaki olay, temel bankacılık ilkelerinin ihlalidir. Adam kredi kartı borcunu, şahsi çekini ödeyemiyor ama ona ev kredisi verilmiş. Krizin nedeni gayet açık" dedi.

Krizin kurumsal yapılarda önemli bir açığı ortaya çıkardığını kaydeden Serdengeçti, bu açığın ulusal otoriteler arasındaki zayıf işbirliği olduğunu dile getirdi.

Krize tedbir konusunda bütün ülkeler geç kaldı

1996 ve 2006 yılları arasında Türkiye ekonomisinin "en kötü" ve "en iyi" şeyleri gördüğünü ama Moodys'in verdiği notun değişmediğini ifade eden Serdengeçti, krize girmeden önce İzlanda'nın notunun da çok iyi olduğunu ve "krizi göremediklerini" ifade etti.

Krize karşı tedbir alma konusunda ülkelerin geç kaldığını savunan Süreyya Serdengeçti, "Bütün krizlerde gördüğümüz gibi iş önce merkez bankalarından bekleniyor. Bu da politikacıların işine geliyor. Risk alıyorlar. Başarısız olunursa hükümetler geç almış oluyor. Türkiye'de de her yerde de olan şey bu" şeklinde konuştu.

Avrupa'da ve Amerika'da bir bankanın batıp batmayacağı konusunda kimsenin güvence veremediğini anlatan Serdengeçti, Avrupa Birliğinde kriz konusunda eşgüdüm sorunu bulunduğunu dile getirdi.

G-20'nin içinde de bir eşgüdüm sorunu var

Avrupa Birliği ülkeleri gibi G-20'nin içinde de eşgüdüm sorunu bulunduğunu anlatan Serdengeçti, sözlerini şöyle sürdürdü:

"G-20 çok iyi bir oluşum. Türkiye'de bu oluşumun içinde. Hem gelişmiş ülkeler hem de gelişmekte olan ülkeler var. Ama İngilizler, ABD'liler bir tarafta, kıta Avrupa'sı bir tarafta. Maliye politikaları konusunda anlaşamadılar. Ulusal olan bazı politikaların küresel eşgüdümünde hala sorun var."

Gelişmiş ülkelerde işsizlik sorununun arttığını söyleyen Süreyya Serdengeçti, gelişmekte olan ülkelerde de "Bu onların krizidir, bizim değil" yaklaşımının doğru olmadığının anlaşıldığını savundu.

Krizden çıkış için altın bir reçete bulunmadığını dile getiren Serdengeçti, konut sektöründeki çöküş durduğu zaman "krizin orta yerinin" görülmüş olacağını ve iyileşme sürecinin başlayabileceğini söyledi.