”Kurbanlık fiyatlarında artış beklenmiyor”

Şemsi Bayraktar, fiyatların büyükbaşta hayvan başına bin ile 5 bin YTL, küçükbaşta ise 175-600 YTL aralığında olacağını ön görüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurban döneminde hayvan fiyatlarının, büyükbaşta hayvan başına bin ile 5 bin YTL, küçükbaşta ise 175-600 YTL arasında değişeceğini belirterek, kurbanlık hayvan fiyatlarının artmasını beklemediklerini söyledi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının, illere göre değişmekle birlikte, canlı ağırlık fiyatının büyükbaş hayvanlarda 5,5-6,5 YTL, küçükbaşta ise 5-7 YTL dolayında olacağının tahmin edildiğini ve kurbanlık hayvan fiyatlarının artmasını beklemediklerini söyledi.

TZOB Başkanı Bayraktar, üreticilerin küresel ekonomik krizin ve alım gücündeki azalmanın satışları düşürmesinden de endişe ettiğini bildirdi. 

Kurbanlık hayvan satışı yapan üreticilerin birçok sorunla baş etmek durumunda kaldığını belirten Bayraktar, yem fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade etti.

Kurbanlıkları metropol illerde belediyelerin belirlediği yerlerde satmak isteyen üreticilerin, kurban süresince hayvanlarını bulunduracakları yerlere ciddi bir kira bedeli ödediğini kaydeden Bayraktar, yüksek yer kiralarının da üreticilerin maliyetini artırdığını belirtti.

"Üreticilerimizin çok umutlu olmadığı görülmekte"

Bayraktar, kira bedellerinin yüksekliği yanında buralarda su ve elektriğe ulaşamama gibi birçok sorunla uğraşıldığına dikkati çekerek, bu sıkıntılara çözüm getirilmesini beklediklerini kaydetti.

Üreticilerin, hayvanlarını satmak için ciddi bir nakliye ücreti de ödediğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Sonuç olarak üreticilerimiz, hayvan satış yerlerine ödedikleri kira ücretlerinin yüksekliği, yem fiyatlarının yüksekliği, hayvan satış yerlerinde su, elektrikte yaşanan sıkıntılar, nakliye ücretlerinin yüksekliği, kişisel harcamalar, talebin belirsizliği gibi birçok sorunla baş etmek durumunda kalmaktadır.

Tüm bu sorunlar nedeniyle, üreticilerimizin bu kurban döneminde de çok umutlu olmadığı görülmektedir. Ama yine de her şeye rağmen ellerindeki hayvanları en iyi fiyata satarak, kredi, yem, hayvan parası gibi borçlarını kapatabilmeyi ümit etmektedirler."

Bayraktar, kurban kesimlerinin hijyenik şartlarda ve belirlenen kesim yerlerinde yapılması için gerekli kontrollerin yapılmasını ve denetimlerin sıklaştırılmasını da istedi.