”Küresel ekonomi gerileme içinde”

Merrill Lynch, ağustos ayı Fon Yöneticisi Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merrill Lynch'in ağustos ayı Fon Yöneticisi Araştırması'na göre, katılımcıların yüzde 24'ü, küresel ekonominin halihazırda gerileme içinde olduğunu düşünüyor.

Merrill Lynch ağustos ayı Fon Yöneticisi Araştırması'nda, ankete katılan 193 kişinin yüzde 18'i, önümüzdeki 12 ay içinde çekirdek enflasyonun küresel ölçekte düşeceği tahmininde bulundu. Küresel ekonominin halihazırda gerileme içinde olduğunu düşünen yatırımcıların sayısında da bir artış gözlendi. Haziran ayında katılımcıların yüzde 16'sı bu görüşü benimserken bu oran temmuzda yüzde 20'ye, bu ay ise yüzde 24'e yükseldi. Ekonomik gerileme, Eurozone bölgesine ve bazı gelişmekte olan pazarlara doğru yayılırken, yatırımcılar ABD varlıklarını cazip bulmaya başladı. Araştırmaya göre, ABD hisse senetlerinin gösterge portföyündeki ağırlığını artıran varlık yöneticilerinin oranı yüzde 12'ye ulaştı. Bu görüşü, ABD dolarının gerçek değerinin altında olduğuna dair yaygın bir kanı desteklerken, bu ayki anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 58'i, doların gerçek değerinin altında, yüzde 71'i ise avronun gerçek değerinin üzerinde olduğunu düşünüyor. Yatırımcılar, ABD'nin Eurozone bölgesine kıyasla daha iyi bir kurumsal kar ve daha yüksek kaliteli kazanç beklentisi içinde olduğuna inanıyor. Petrol ve doğal gaz hisse senetlerinin portföydeki ağırlığını artıran Avrupalı yatırımcıların oranı, temmuzda yüzde 52 iken ağustosta yüzde 11'e geriledi. Yatırımcıların seyahat ve eğlence, kişisel aletler ve ev aletleri ile perakende şirketlerinin portföydeki ağırlığını belirgin ölçüde azalttığı gözlenirken, tüketici tarafından yüksek talep gören teknoloji ve medya sektörleri de bu gelişme sonrasında tercih edilir oldu.

Avrupalılar çekirdek enflasyonun düşmesini bekliyor

Araştırma sonuçlarına göre Avrupalı katılımcıların enflasyon endişesi, Küresel Araştırmada gözlenen seviyelerin altına düşerken, Avrupalı fon yöneticilerinin yüzde 45'i bölgedeki çekirdek enflasyonun gelecek 12 ay içinde düşmesini bekliyor. Araştırmaya göre yatırımcılar, enerji alanında uzun ya da ağırlıklı portföy pozisyonlarından vazgeçip, finans sektöründeki düşük ağırlıklı portföy pozisyonlarını düzeltmeye başladı. Merrill Lynch, yüksek petrol fiyatlarının enerji sektörünü desteklemeye devam edeceğine inanıyor. Şirkete göre, petrol fiyatı dördüncü çeyrekte 119 dolar olacak; düşük, reel küresel faiz oranlarıyla desteklenecek. İkinci çeyrek sonuçlarının bankaların iyiye gittiğini göstermesi sonucu yatırımcılar Avrupa finansal pazarındaki düşük ağırlıklı pozisyonlarını kapatmak üzere harekete geçti.

Avrupa Banka Hisse Senedi Araştırmaları Başkanı Stuart Graham'a göre, piyasalardaki belirsizliklere bakılacak olursa bankaların ani bir düzelme yaşaması pek de olası görünmüyor.

Küresel döviz araştırması

Merrill Lynch'in Küresel Döviz Araştırması'nda ise, büyüme yerine yeniden enflasyon sorununa odaklanılmasının, ABD'deki açığın finansmanı konusundaki endişelerle birleştiğinde, doları kısa vadede aşağı çekebileceği belirtildi. Yükselen piyasalara yönelik değerlendirmelerde, Asya'daki Merkez Bankalarının çoğunun dolar sattığı hatırlatılarak, piyasaların düşük petrol fiyatlarının olumlu etkisini göz ardı etmiş göründüğü kaydedildi. Avrupa ve Orta Doğu (EMEA) bölgesinde, ortamın son günlerde çok daha negatife döndüğü belirtilerek, dolardaki beklenmedik hareketlerin, yükselen piyasalar için daha düşük bir iştah ile ilişkilendirildiği, Gürcistan'daki askeri çatışmaların da yatırımcının bölgeye olan güvenini zedelediği ifade edildi.