Küresel piyasalar büyüme verileriyle yön buluyor

Asya borsaları, Çin hisselerinde yaşanan hızlı artışın Japonya'da geçtiğimiz çeyrek dönemde ekonomik büyümenin yavaşladığını gösteren verilere baskın gelmesiyle destek buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de CSI 300 endeksi yüzde 1.3 yükselerek yedi ayın zirvesine çıkarken,Shanghai endeksi de yüzde 0.9 artış gösterdi. 

Japonya'da bu gece yarısı açıklanan ekonomik büyüme verileri, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin Nisan-Haziran döneminde yıllık bazda yüzde 0.2 büyüyerek, yüzde 0.7'lik beklentilerin altında kaldığını gösterdi. Bu verilerin ardından Japon Nikkei yatay bir seyir izledi. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi ise  erken saatlerdeki kayıplarından toparlanarak yatay bir seyre geçti. Endeks, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmaya karar verdiği Haziran ayı sonlarından bu yana neredeyse yüzde 14'lük bir yükseliş gerçekleştirdi.     

Gelişen piyasalardaki bu yükselişlerin önemli bir nedeni de İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) varlık alımlarında artışa gitmesi ve küresel büyük merkez bankalarının parasal genişleme programlarını devam ettirmesi sonucu gelişmiş ülke tahvil getirilerinde yaşanan düşüşten dolayı gelişmekte olan ülkelerin daha cazip hale gelmesi bulunuyor.