Kuyumcular 'POS' sevinci yaşıyor

Vatandaşın kuyumculardaki POS cihazları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabilecek olması sektörde sevinçle karşılandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları'nda yer alan altın yatırımlarına yönelik düzenlemeleri değerlendirdi. 

Söz konusu düzenlemelerle altın mevduat hesabı olan müşterilerin kuyumcuların POS cihazları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabileceğini ifade eden Çavuşculu, daha önce bunun sadece bankalar aracığıyla yapıldığını söyledi. 

Bankaların altın toplamak için düzenlediği "altın günleri" ile tüketicilerin zarar gördüğünü iddia eden Çavuşculu, şöyle konuştu: "Bankalar, tasarruf sahibinin verdiği yüzük, kolye, bilezik ve diğer altınların has altın karşılığını hesaplayıp bunun üzerinden işlem yapıyor. Saflık derecesi açılacak hesaptaki altın miktarına direkt olarak etki ediyor. Vatandaşları bu hesaplamada zarara uğramaması için bankaya gitmeden önce birkaç kuyumcuya uğrayıp tasarrufunun has altın karşılığını öğrenmeleri doğrultusunda uyarmıştık. Daha önce vatandaş banka ne derse bunu kabul ediyordu. Bu düzenlemeyle artık kuyumculuk sektörünün dışlanması nedeniyle zarara uğrayan vatandaş bu duruma düşmeyecek. Müşteriler elindeki altını kuyumculara götürerek kendisine en iyi miktarı vereni tercih edebilecek." 

Söz konusu düzenlemelerin hayata geçirilirken meslek odalarıyla ortak çalışma yapılması gerektiğine işaret eden Çavuşculu, sürece katkı sağlamaya hazır olduklarını söyledi. Çavuşculu, düzenlemenin gerçekleşmesi durumunda daha önce zayıflayan kuyumculuk sektörüyle tüketici arasındaki bağın yeniden güçleneceğini vurguladı. 

'Altın her zaman güvenilir liman' 

Çavuşculu, büyük tutarlarda altın alınarak yatırım yapılmasını doğru bulmadığını belirterek, "Vatandaşlarımız, yüklü, büyük paralarla altına yatırım yapmak yerine bu paraları ekonomiye katkı sağlayacak, istihdamı artıracak yatırımlara dönüştürmeli. Küçük tasarruflarını altınla değerlendirmeli" ifadelerini kullandı. Son günlerde altın fiyatlarının toparlanmaya başladığına dikkati çeken Çavuşculu, "2015 yılının ilk iki ayında altının gramı 100 liraya yaklaşır. Altın her zaman en güvenir liman olmuştur" değerlendirmesinde bulundu. 

Vatandaş kuyumcudan gram altın yatırabilecek

Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programında altınla ilgili düzenlemeler yer alıyor. Buna göre, yatırım amaçlı altınların sisteme kazandırılması ve finansal erişimin artırılması amacıyla kuyumcuların banka işbirliğinde finansal sistem içinde olmaları sağlanacak, bu çerçevede altın mevduat hesabı olan müşterilerin kuyumcuların POS'ları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabilmesine ilişkin model geliştirilecek. Bunun için Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde komite oluşturulacak ve kuyumcular odasıyla görüşmeler yapılacak.