”Leasing, durgunluğu aşmak için önemli bir enstrüman”

FİDER Yönetim Kurulu Başkanı Taşar, global finansal krizde leasing sektörüne düşen görevlere ilişkin açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Taşar, likidite daralması yaşanan global finansal kriz döneminde leasingin, yatırımcıları orta ve uzun vadeli kiralamalarla finanse ederek durgunluğu aşmak için önemli bir enstrüman olduğunu bildirdi.

Global finansal krizde leasing sektörüne düşen görevlere ilişkin yazılı  açıklama yapan Taşar, yaşanan krizdeki en önemli sorunun likidite daralması olduğunu ifade etti.

Geçmiş krizlere bakıldığında bankacılık sektörü yavaşlar ve hatta dururken, leasing ve faktoring sektörleri ile özellikle KOBİ'lere ciddi finansman sağlandığına işaret eden Taşar, leasing sektörünün likiditeyi, 4-5 yıla giren vadelerle ve ileride faiz artırım talebi olmayacak şekilde vade sonuna kadar sabit kiralama yaparak sağladığını belirtti.

Taşar, yine aynı şeyi yapmaya hazır olan sektörün yılbaşında artırılan KDV oranlarının etkisiyle ocak-eylül 2008 döneminde yüzde 20 küçüldüğünü, krizin etkisiyle reel sektör yatırım kararları erteleneceği için yıl sonu itibariyle bu küçülmenin yüzde 35'lere ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Bülent Taşar, "Bu dönemde leasing yatırımcıları (KOBİ'ler başta olmak üzere) orta ve uzun vadeli kiralamalarla (ki bu kiralar vade sonuna kadar değişmeden sabit kalmaktadır) finanse ederek durgunluğu aşmak için önemli bir enstrümandır" şeklinde görüşünü bildirdi.

"Etkin likidite yaratmak için bazı düzenlemelere ihtiyaç var"

Yıllık iş hacmi 8 milyar dolar olan ve yüzde 95 oranında KOBİ'leri finanse eden sektörün, bu dönemde daha etkin olarak likidite yaratabilmesi için kamu tarafında da bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu aktaran Taşar, önerilen bu düzenlemeler ile Maliye Bakanlığının KDV'de aldığı kararda eskiye dönüş veya KDV kaybının söz konusu olmayacağını kaydetti.

Taşar, leasing şirketlerinin kiralama konusu malların alımında KDV'den istisna veya yüzde 1 oranında KDV'ye tabi tutulması, buna karşılık leasing şirketlerinin düzenleyecekleri kira faturalarının normal cari oranlı KDV'ye tabi tutulması gerektiğini, böylece leasing şirketlerinin bir anlamda Maliye adına KDV tahsilatı yapan kurumlar haline geleceğini ifade ederek, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanmakta olan faiz desteğinin leasing işlemlerini de kapsayacak şekilde yapılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Sat ve geri kirala gibi yeni kolaylıklar sağlayan Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Tasarısının taslaktaki birkaç önemli maddenin değiştirilmesi suretiyle acilen kanunlaştırılması gerektiğini vurgulayan Taşar, "İçinde bulunulan global krizin ülkemize etkilerini azaltmak için tüm taraflar üzerlerine düşeni vakit kaybetmeden yapmalıdır. Geç alınan önlem, önlem olma özelliğini ve kıymetini kaybeder" ifadesini kullandı.