”Lider konumdaki kişiler büyümeyi hedeflemeli”
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Arkan, Türkiye'nin AB'deki bilişim iş gücü açığını kapatacak potansiyele sahip bulunduğunu belirtti
İSTANBUL - Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, lider konumdaki kişilerin eleman çıkartma, küçülme yerine büyümeyi hedeflemesi gerektiğini söyledi.
Arkan, Active Academy tarafından düzenlenen ve ana teması "Küresel Kriz ve Türkiye" olarak belirlenen 6. Uluslararası Finans Zirvesi kapsamındaki "Krizde Fırsat Arayışları" konulu oturumda yaptığı konuşmada, bankacılık sektörünün reel sektörü desteklemesi gerektiğini belirterek, özellikle küçük işletmelerin teknolojik yatırıma yönelmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin teknoloji eğitimine ağırlık vermesi halinde AB'deki bilişim iş gücü açığını kapatacak potansiyele sahip bulunduğunu vurgulayan Arkan, lider konumdaki kişilerin eleman çıkartma, küçülme yerine büyümeyi hedeflemesi gerektiğini ifade etti. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, yaşanan krizin ilk sinyalini Mayıs 2006'da verdiğine dikkati çekti.
Dumankaya, konut üretim planlarının günün koşullarına göre revize edilmesi, uygun projelerin devreye alınması, esnek ödeme planlarının geliştirilmesi, yeni arsa alımlarında temkinli davranılması, iletişim faaliyetlerine devam edilmesi ve satış tahminlerinde esnek senaryoların hazırlanması durumunda sektörün krizi sorunsuz geçireceği değerlendirmesinde bulundu. Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, uzun vadeli strateji ve temkinli operasyonlar sayesinde THY'nin krizden etkilenmeyeceğini bildirdi.
"Çarkları döndürmek için ihracatın artırılması gerekiyor"
Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, ekonomik krizin her geçen gün kendisini daha fazla hissettirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Ekonomik kriz sayesinde iş dünyasının kendini her yönüyle sorguladığı bir dönemdeyiz. Bu kriz, dünyada birçok sistematik değişikliği beraberinde getirecek. Otomotiv sektöründe ekim ayında yüzde 40 düşüş yaşandı. Bunun yanında tüm sektörlerde üretimde daralma yaşandı. Kriz döneminde işverenler ne yapıyorlar; üretimi durdur, tahsilata yüklen, masrafları kıs, işçi çıkar. Bunun dışında bir uygulama yok. Bu, her geçen gün daha fazla insanın işini kaybedeceği kısır bir döngüdür."
Nalbantoğlu, krize karşı alınacak önlemlere ilişkin olarak da "Üretimin tekrar hızlı bir şekilde başlaması gerekiyor. Çarkları döndürmek için hızlı bir şekilde ihracatın artırılması gerekiyor. Merkez Bankasındaki döviz rezervlerinin, kriz çıktığı zaman değil şimdi hızlıca bankalara aktarılması gerekmektedir. Böylelikle reel sektör canlandırılabilir" dedi.