Lisanslı harita kadastro büroları bir gecede kapatıldı

2009'da yapılan sınavda Harita Kadastro Mühendisliği Lisansı alarak 2010 yılından bu yana kadastro faaliyetleri yürüten mühendislerin kurduğu 247 büro, sınav kılavuzundaki tek cümlelik hata yüzünden bir gecede kapatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - 2009'da yapılan sınavda Harita Kadastro Mühendisliği Lisansı alarak 2010 yılından bu yana kadastro faaliyetleri yürüten mühendislerin kurduğu 247 büro, sınav kılavuzundaki tek cümlelik hata yüzünden bir gecede kapatıldı. Büroları kapatılan mühendisler ve teknikerler dün Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptılar.

5368 sayılı kanun kapsamında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2009 yılında yaptırdığı merkezi sınavın kılavuzundaki küçük bir hata binlerce aradan 4 yıl geçtikten sonra binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açtı.

Sınavda başarılı olarak lisans almaya hak kazanan 273 mühendis, 2010 yılından bu yana kurdukları bürolarda kadastro hizmeti vermeye başladılar. Sınav kılavuzunda "4 yanlış bir doğruyu götürür" cümlesine karşılık, kitapçıkta ‘yanlışlar dikkate alınmayacaktır' ibaresi yer alması üzerine bir mühendis iptal istemiyle mahkemeye başvurdu. Danıştay 10'uncu dairesi bir süre önce iptal kararını kesinleştirdi.

Bu arada sorunun giderilmesi için TBMM'ye gönderilen Torba Yasa'ya,   sınavda başarılı olanların iptal kararından etkilenmeyeceğini öngören bir geçici madde eklendi. Bayındırlık Komisyonu'nda kabul edilen metin, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda çıkarıldı.

Mühendisler yaptıkları basın açıklamasında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın sorunun çözüleceğine dair açıklamalarına rağmen, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 28 Mart'ta yazı göndererek, büroların 29 Mart akşamına kadar kapatılmasını istedi. Böylece 273 mühendisin kuruduğu bürolarda çalışan 2 bin teknik personel ile 400'e yakın mühendis bir gecede işsiz kaldı.

Yapılan açıklamada çok sayıda mühendisin kamudaki görevinden istifa ettiğini, önemli bir kısmının da yüklü miktarda kredi kullanarak büro kuruduğuna dikkat çekerek, mağduriyetin giderilmesi için bir an önce yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirttiler.

Yasa uyarınca yemin ederek göreve başladıklarına dikkat çeken mühendisler, "Büroların 1 günde, adeta bir işportacı tezgahı gibi kaldırılıp atılması mevzuata aykırı olduğu gibi insana ve emeğe karşı yapılan büyük bir saygısızlıktır" dediler.
Daha önce başka meslek grupları için yapılan ve iptal edilen sınavlarda kazanılmış hakların korunduğuna dikkat çeken mühendisler, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın sessiz kalmasını eleştirdiler.