Makul kazanan herkesten makul vergi toplanacak

Gelir elde eden herkesten vergi alacaklarını açıklayan Şimşek, "Sadece kümestekilere değil, kayıt dışı kesimlere de ulaşmaya çalışacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde, makul düzeyde gelir elde eden herkesten makul vergi toplamaya çalışacaklarını bildirdi ve "Sadece kümestekilere değil, kayıt dışı kesimlere de ulaşmaya çalışacağız. Denetimleri de bu çabanın bir parçası olarak değerlendirmek lazım" dedi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de "Türkiye-Belçika: İş ve Yatırım İmkanları Toplantısı"na katılan Şimşek, doktor, avukat ve eczacıların 1 Ekim'den itibaren geniş kapsamlı vergi denetimine alınmasıyla ilgili bir soru üzerine, OECD verilerine göre, Türkiye'de toplanan gelir ve kurumlar vergisinin milli gelire oranının yüzde 5,7 olduğunu söyledi. Bu oranın son derece düşük kaldığına dikkati çeken Şimşek, "Yüzde 5,7'lik oranla ülke çapında toplanan gelir ve kurumlar vergisinin milli gelire oranında neredeyse OECD'de sonuncu sıradayız" diye konuştu.

Ekonomide harcamaların sağlıklı gelirlerle finanse edilmesi gerektiğini de vurgulayan Maliye Bakanı Şimşek, sağlıklı bir ekonomi için bunun çok önemli olduğunun altını çizdi.

Vergi gelirlerinin artırılması için vergi denetimlerinin etkin hale getirilmesi zorunluluğu bulunduğunu da ifade eden Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki dönemde makul düzeyde kazancı olan herkesten makul vergi toplamaya çalışacağız. Vergi tabanını genişletmeye çalışacağız. Sadece kümestekilere değil, kayıt dışı kesimlere de ulaşmaya çalışacağız. 1 Ekim'deki vergi denetimlerini de bu çabanın bir parçası olarak değerlendirmek lazım."

Fırsatlar ülkesi

Maliye Bakanı Şimşek, genel ekonomik durumla ilgili bir soru üzerine de, 2009'un sıkıntılı bir yıl olduğunu, global ekonomik krizden kaynaklanan sıkıntılar bulunduğunu ifade etti. Şimşek, "Ama bunlar geçici. Türkiye'nin muazzam bir dinamizmi var. Bu dönemi çok hızlı şekilde geride bırakacağız" açıklamasında bulundu.

Bakan Şimşek, Avrupalı yatırımcılarla görüşmeleri konusunda yaptığı değerlendirmede de, Brüksel'de gerek hükümet yetkilileri, gerekse işadamları ile bire bir toplantılar yaptıklarını ve bu toplantılarda ticareti güçlendirme ve birlikte yatırım isteklerini Avrupalı işadamlarına ilettiklerini bildirdi.

Türkiye'nin "fırsatlar ülkesi" olduğunu dile getiren Şimşek, şunları söyledi:

"Bunu da her yerde söylüyoruz. Ama burada gördüğümüz en önemli şey su. Dışarıdaki herkes Türkiye'nin potansiyeline inanıyor. Krize rağmen Türkiye, geleceği olan bir ülke. Dışarıda da buna olan inanç, çok güçlü bir şekilde devam ediyor. Küresel kriz, hiçbir şekilde Türkiye'ye yönelik görüşlerde değişiklik yaratmamış. Bunu dışarıda çok iyi görüyoruz. Türkiye'nin orta ve uzun vadeli görünümü oldukça olumlu. Bu sürecin bundan sonra da güçlü şekilde devam edeceğine inanıyoruz. Bunu her yerde yabancı yatırımcılar ve finans kurumu temsilcileri de bize söylüyor. Bunlar son derece sevindirici şeyler."