Maliye'den Kılıçdaroğlu'nun iddialarına yanıt

Bakanlık, Mey İçki'ye yasa dışı vergi ayrıcalığı sağlandığı ve ÖTV silindiği iddialarına yanıt verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Maliye Bakanlığı, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Mey İçki'ye yasa dışı vergi ayrıcalığı sağlandığı ve geçmişe dönük yaklaşık 3 milyon TL'lik ÖTV borcunun silindiği" iddialarına yanıt verdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ödeme emrinin iptal edilmesinin, tahakkuk eden verginin silinmesi anlamına gelmediği, tahakkuk eden verginin terkin edilmedikçe kamu alacağının silinmesinden söz edilemeyeceği bildirildi.

Açıklamada, beyan edilen verginin süresinde ödenmemesi veya tecil-terkin uygulamasından yararlanmakla birlikte koşulların gerçekleşmemesi üzerine tahakkuk eden verginin, ödeme emri düzenlenerek takibe alındığı vurgulandı. Ödeme emrinin iptal edilmesinin, tahakkuk eden verginin silinmesi anlamına gelmediği, tahakkuk eden vergi terkin edilmedikçe kamu alacağının silinmesinden bahsedilemeyeceğine işaret edilen açıklamada, ÖTV ile ilgili mükelleflerin beyanına dayanılarak ihraç kaydıyla teslim edildiği belirtilen mallara ilişkin ÖTV'nin önce tecil edildiği, daha sonra tecil edilmemesi gerektiği görüşü ile takibe alınarak ödeme emrinin tebliğ edildiği belirtildi.

Bu arada ÖTV ile ilgili yapılan son yasal düzenlemenin de bu olayla ilgisi bulunmadığı savunuldu. 25 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5810 sayılı yasanın 9'uncu maddesi ile serbest dolaşımda olmayan, yani yurt dışından gelen malların serbest bölgede kullanım veya tüketilmesi halinde, bu malların ÖTV'ye tabi tutulacağının düzenlediği belirtilen açıklamada, yapılan bu düzenlemenin Mey İçki ile ilgili ÖTV uygulaması ile hiçbir ilgisinin bulunmadığı ifade edildi.