Marka Konferansı'na startup kurucularından gençlik aşısı

İş dünyasının liderlerini İstanbul’da buluşturan Marka konferansı, bu yıl bin 500 kişilik izleyicisine 18 yaşın motivasyonunu yaşatmayı amaçladı. Konferansın ilk gününde kürsüye çıkan genç startup kurucuları dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Türkiye’deki iş dünyasının yakın geleceğini şekillendirecek doğru bir yol haritası çizmeyi hedefleyen Marka Konferansı, dün Hilton İstanbul Bomonti’de dün başladı. Yürekli tarafından 18 yıldır düzenlenen ve 16 yıldır Yapı Kredi World’ün ana sponsorluğunu üstlendiği Marka Konferansı, bu yıl insan yaşamında çok belirgin bir dönüm noktası olan ‘18 yaş halini’ işliyor. Bugünde devam eden etkinlik, bu yıl yerli ve yabancı birçok startup’ın kurucusunu, ünlü girişimcileri konuşmacı olarak ağırlamasıyla dikkat çekiyor.

İki gün boyunca 18 saat sürecek 42 oturumda, 62 konuşmacının sahne alacağı ve bin 500 kişinin katıldığı Marka 2017’nin moderatörü, 18 yıldır olduğu gibi, marka filozofu olarak tanınan BJ Cunningham. Dün Sosyal Girişimci, Social Bite restoranlarının sahibi, evsizlere ütopya yaratan idealist Josh Littlejohn, dünyanın en büyük sosyal pazarlama ajansı Social Chain’in kurucusu ve CEO’su Steven Bartlett, Kramp Kurucu Ortağı Ajans Başkanı Ahmet Akın gibi girişimciler konuşurken, bugün de One-dio CEO’su Kaan Kayabalı, Atölye Kurucu Ortağı Kerem Alper, Prisma Labs’in kurucusu ve CEO’su Alexey Moiseenkov, Frieze Kurucu ortağı Matthew Slotover girişimciler sahne alacak.

Evsizler için bir gecede 20 milyon TL bağış topladı

İskoçya’da kurduğu Social Bite restoran zinciriyle evsizlere iş ve yemek olanağı sunan Josh Littlejohn, “Geçen hafta sonu Edinburg’da düzenlediğimiz etkinliğe 9 bin kişi katıldı. Buz gibi soğukta, geceyi açık havada uyuyarak geçirdiler. Biz de evsizler için yaklaşık 20 milyon TL bağış topladık. Türkiye’de 40 binin üstünde çocuğun sokakta yaşadığını öğrendim. Yalnız İstanbul’da, yüzde 40’ı kadın olmak üzere 10 bin evsiz varmış. İşbirliği yaparsak dünyayı dönüştürebileceğimize inanıyorum” dedi. Reklam sektörünün önemli fikir insanlarından Ahmet Akın, konferansa özel hazırladığı analizle, cinsiyet kavramının geçirdiği dönüşümü anlattı. Cinsiyetsiz olmak, ‘Hepimiz feministiz!’, cinsiyette akışkanlık, zehirli maskülenlik, kendi bedeniyle barışık olmak gibi trendlerin markaların iletişim stratejilerine nasıl yansıdığını anlattı.

“Sosyal medyada başarının anahtarı, insanı anlamak”

Sosyal pazarlama ajansı Social Chain’i 18 yaşının enerjisiyle kuran Steven Bartlett başarının yolunun insanlara kulak vermekten, onları tanımaktan geçtiğini söyleyerek, şunları anlattı: “İnsanlar ilk şirketimi tanıtmak için hazırladığım broşürleri umursamıyordu. Ellerindeki ekranlara baktıklarını fark ettim. İş hayatımı sosyal medya üzerinden kurgulamam gerektiğini anladım. Sosyal medyada başarının adı insan psikolojisi. Bugün 497 sosyal medya kanalı, 391 milyon takipçi ve aylık 5,2 milyar video izlenmesiyle dünyanın en büyük sosyal medya ajansıyız.”

Bir iş konferansı olarak sınıflanan Marka’nın içerik kodlarını yazarken kendilerini iş kalıplarıyla sınırlamadıklarını kaydeden Yürekli Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Yürekli Şengör, “Böylece hem aklı, hem duyguları tetikleyen özel bir anlam ve değer şifresi üretebiliyoruz. 18 yaş bizim için çok önemli. Çünkü 18 yaşında olma hali, hayatımızda önemli bir mihenk taşı. 2018’in iş dünyası için fırsatlarla dolu bir yıl olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Gençlik ruhunda sanat da var

Ülkemizin uluslararası camiada en çok tanınan çağdaş sanatçısı Kutluğ Ataman, MARKA sahnesinde gazeteci Balçiçek İlter’in sorularını yanıtladı. Ataman’ın kurduğu Palanga Besi Çiftliği’nin hikayesi herkesi şaşırttı. Stüdyosunu da Erzincan’a taşıyan sanatçı, “Sığırları satarak sanat işlerim için para kazanırım sanmıştım ama öyle olmadı!” dedi.

Besi çiftliğinde ahır, kümes gibi 11 yeni yapıya ihtiyaç olduğunu söyleyen Ataman, bu yapıların Türkiye’den ve dünyadan ünlü mimarlar tarafından tasarlanacağını belirtti. Besi çiftliğinin zaman içerisinde bir mimari proje çiftliğine dönüşeceğini anlatan Ataman, yeni hedefinin çevre köylerdeki çocukların eğitim almasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Modernizmi Türkiye’nin her yerine taşıyabileceğimize dikkat çeken sanatçı, bu konuda herkesin bir şeyler yapabileceğini söyledi.Dün, Sanatçı Ali Kazma ve SAHA Çağdaş Yaşamı Destekleme Girişimi Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Eczacıbaşı ise ‘Sanatı tüketmenin değil üretmenin önemi ne dikkat çekerken, bugün Cem Yılmaz Mirgün Cabas’la Sinema Aşkı ve ortak Değer Olarak Yeşilcam’ı tartışacak.