Marmara'da palamut bolluğu yaşanıyor

Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Dalarel: "2005 yılında çok büyük bir palamut bolluğu yaşanmıştı. Bu yıl, 2005'i aratmayacak bir bolluk yaşanıyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




BURSA - Havaların soğumaya başlamasının ardından Karadeniz'den Marmara ve Ege Denizi yönüne hızlanan palamut, hamsi, lüfer ve istavrit gibi göçmen balıkların yolculuğu, Marmara Denizi'nde avlanan balıkçıların yüzünü güldürdü.
Güney Marmara'daki önemli merkezlerden Bursa'nın Gemlik ilçesindeki balıkçılar, bu yıl özellikle palamut bolluğunun yaşandığını bildirdi.
Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, Karadeniz'deki balıkçıların, daha av sezonu başlamadan önce, ağustos ayında çapari ile tuttukları balıklardan hareketle, bu yıl balık bolluğunun yaşanacağını söylediklerini hatırlatarak, bu öngörülerin doğru çıktığını söyledi.
Dalarel, Marmara Denizi'nde, bu yıl özellikle palamut ve hamsi bolluğu yaşandığını belirterek, "2005 yılında çok büyük bir palamut bolluğu yaşanmıştı. Bu yıl, 2005'i aratmayacak bir bolluk yaşanıyor. Öyle ki özellikle palamuttaki bolluk ve fiyatlardaki düşüş yüzünden, kimse diğer balıkların yüzüne bile bakmıyor. Halk bu yıl ucuz balık yiyecek ve balığa doyacak" diye konuştu.
Palamutun çiftinin 5-7 liradan satıldığını kaydeden Dalarel, denize açılan teknelerin boş dönmediğini, bu bolluk ve bereketin kasım ayı sonuna kadar sürmesini beklediklerini bildirdi.
Dalarel, palamutun ekim ayından itibaren daha da irileşeceğini ve yağlanacağını vurgulayarak, palamuttaki bolluğun hem tüketici hem de balıkçılar için son derece sevindirici olduğunu dile getirdi.
Çinekopta da bereketli bir dönem beklediklerini, ancak lüferin henüz çok az miktarda avlandığını, bu yüzden fiyatının fahiş düzeyde seyrettiğini ifade eden Dalarel, şu anda palamut başta olmak üzere hamsi ve istavritin balıkçıların ağlarını doldurduğunu, Güney Marmara'da da uzun yıllardan sonra balıkçıların yüzünün güldüğünü ifade etti.
Gemlik'te küçük teknelerin dışında, 20 metreden büyük 80'e yakın balıkçı teknesi bulunduğunu belirterek, Gemlikli balıkçıların barınak ihtiyacının giderilmesi için yetkililerden destek istedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir