Mayıs'ta fiyatı en fazla artan ürün havuç
TZOB, Mayıs ayında marketlerde fiyatı en fazla düşen ürünün ise sivri biber olduğunu açıkladı
ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Mayıs ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürünün havuç, fiyatı en fazla düşen ürünün ise sivri biber olduğunu açıkladı.
TZOB'tan yapılan yazılı açıklamada, Mayıs ayında üretici, hal, pazar ve market fiyatlarına ilişkin bilgi verildi.
Açıklamaya göre, Mayıs ayında marketlerde, çilek, yeşil mercimek, kuru incir, fındık, yumurta ve süt fiyatlarında bir değişim olmadı. Marketlerde, kuru fasulyenin yüzde 1, kuru üzümün yüzde 1,2, nohutun yüzde 1,3, ıspanağın yüzde 2, patlıcanın yüzde 13,4, yeşil fasulyenin yüzde 28,6, domatesin yüzde 30,2, salatalığın yüzde 36,6, sivri biberin fiyatı yüzde 49,1 düştü. Söz konusu ayda havucun yüzde 32,8, elmanın yüzde 24,4, patatesin yüzde 18,3, limonun yüzde 18, kırmızı mercimeğin yüzde 5,2, pirincin yüzde 3,8, kuru kayısının yüzde 0,4, etin fiyatı yüzde 0,1 oranında arttı.
Mayıs ayında üretici fiyatlarına bakıldığında ise ıspanak, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incir, fındık, süt ve et fiyatlarında bu dönemde değişim olmadı; patateste yüzde 55,4, limonda yüzde 30,2, elmada yüzde 20, havuçta yüzde 17,8, kuru üzümde yüzde 9,1 fiyat artışı görüldü.
Çilekte yüzde 13,5, yeşil fasulyede yüzde 17, yumurtada yüzde 18,8, domateste yüzde 25,7, salatalıkta yüzde 43,3, patlıcanda yüzde 45,2, sivri biberde yüzde 47,8 fiyat düşüşleri görüldü. Çilek, yeşil fasulye, domates, salatalık, patlıcan, sivri biberde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte hasat edilen ürün miktarındaki artışa; yumurtada ise talepteki daralmaya bağlı olarak fiyat düşüşleri gerçekleşti.
Açıklamaya göre, üretici fiyatlarında en fazla artış, taze ürünün piyasaya çıkması nedeniyle patateste oldu. Havuçta da görülen fiyat artışını arzdaki daralma etkiledi. Kuru üzümde görülen fiyat artışı sezon sonu olmasından kaynaklandı. Elma için ton başına verilen 50 dolarlık ihracat desteği iç piyasayı hareketlendirdi ve ürün fiyatları bir miktar arttı.
Mayıs ayı itibarıyla market raflarında 8 üründe fiyat artışı olduğu, 6 ürünün fiyatının değişmediği, 9 ürünün ise fiyatının düştüğü belirtildi.
Nisan ayında üretici/market fiyatları arasındaki makasta görülen daralmanın Mayıs ayında da sürdüğü belirtilen açıklamada, geçen ay limonda üretici market fiyatları arasındaki fark yüzde 399,5 iken bu ay farkın yüzde 352,6'ya, yeşil fasulyede farkın yüzde 237,3'den yüzde 190,4'e, patateste yüzde 189,6'dan yüzde 120,5'e indiği belirtildi.