Mazinin zarif tanıkları
Yapı Kredi Kültür Sanat, müze ve koleksiyonlardan ödünç alınan Osmanlı tombaklarını bir sergiyle sanatseverlere sundu. "Tombak: Altından Süzülen Zarafet" sergisi, 28 Nisan’a kadar sürecek.
Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Kültür Sanat’ın birinci katında bulunan Yapı Kredi Müzesi, kendi koleksiyonundaki tombaklardan yola çıkarak hazırladığı “Tombak: Altından Süzülen Zarafet” sergisini 21 Kasım'da sanatseverlere sundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı ortaklığında açılan sergi, unutulmuş bir sanat dalıyla gizli kalmış bir hazineyi tarih ve sanat meraklılarıyla buluşturuyor.
138 parça var
“Tombak: Altından Süzülen Zarafet” sergisinde; Yapı Kredi Koleksiyonu’nun yanı sıra Topkapı Sarayı Müzesi, Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, Semahat ve Nusret Arsel Koleksiyonu, Çiğdem Simavi Koleksiyonu, Gökhan Turhan ve Göksel Turhan Koleksiyonu, A. Naim Arnas Koleksiyonu, Ercan Topçu Koleksiyonu ve Adell Armatür Ab-ı Hayat Koleksiyonu gibi önemli müze ve koleksiyonlardan ödünç alınan 138 adet Osmanlı tombağı ilk kez bir arada sergileniyor. Serginin küratörlüğünü Nihat Tekdemir, danışmanlığını Prof. Dr. Sümer Atasoy ve Güner Liman, tasarımını ise Yeşim Demir yapıyor.
Zanaatkârın gözünün nuru
Sanatseverlerin 28 Nisan’a kadar gezebilecekleri sergide; Osmanlı döneminde eşyalara altın görünümü vermek için altınla kaplanan ve “tombak” olarak adlandırılan yemek kapları, fincan zarfları, leğenler, ibrikler, buhurdanlar, gülabdanlar ve şamdanlar görülebiliyor. Sergide aynı zamanda Osmanlı ordusu için üretilen tombak miğfer, kalkan, at alınlığı ve koşum takımları da yer alıyor. Osmanlı’ya özgü bu altın kaplama sanatının önemli örneklerinin yer aldığı “Tombak: Altından Süzülen Zarafet” sergisi estetik ve kalite açısından Osmanlı zanaatkârlarının eriştiği seviyeyi görmeye de olanak tanıyor.
5 bölüme ayrılmış
Osmanlı İmparatorluğu’nda, 16. yüzyılda altın çağına ulaşan ve günümüzde icra edilmeyen tombak sanatının irdelendiği sergi 5 ana bölümden oluşuyor. Sanatseverler; “Sofra ve Yemek Sunumu”, “Su, Temizlik ve Güzel Koku”, “Giyim Kuşamda Tombak”, “Osmanlı’nın Altın Ordusu” ve “Işığın Kaynağı” başlıklı bölümlerde tombakları kullanım alanlarına göre inceleyebiliyorlar.
“Geleneksel Sanatlar Konuşmaları”
Bu arada Yapı Kredi Kültür Sanat, Geleneksel Sanatlar Derneği’nin işbirliğiyle “Geleneksel Sanatlar Konuşmaları” başlıklı bir dizi etkinlik de gerçekleştiriyor. “Tombak: Altından Süzülen Zarafet” sergisi dolayısıyla düzenlenen konuşmaların ilkinin başlığı “Geleneksel Sanatlarda Terminoloji.” Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da bugün 18:30’da başlayacak olan toplantıya hat ve ebru sanatçısı- yazar Prof. Uğur Derman ve hat sanatçısı, sanat tarihçisi, Marmara Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Fatih Özkafa katılıyor.