”MB, piyasalara rezerv hedefiyle kuvvetli mesaj vermeli”

TİM Başkanı Büyükekşi hızla gerileyen kurları endişeyle izlediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ÇEŞME - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın döviz alım ihalelerinde alım miktarını artırması, net döviz rezervi hedefleriyle piyasaya mesaj vermesi gerektiğini söyledi.

Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Alaçatı'da bir otelde düzenlenen Ege Bölgesi Ekonomisi ve İhracatı Üzerine Değerlendirme toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Global krizin, dış ticaret üzerindeki etkilerini hafifletmeye başladığını, önceki aya bakıldığında Temmuz'da miktar bazında artış gözlendiğini, özellikle yeni pazarlarda hızlı bir büyümenin göze çarptığını dile getiren Büyükekşi, son dönemde iyileşmeyi destekleyen göstergelerin sayısındaki artış nedeniyle iyimserlik havasının oluştuğuna dikkati çekti.

Büyükekşi, bu ortamın etkisiyle hızla gerileyen kurları endişeyle izlediklerini, Merkez Bankası'nın kurlarda yaşanan gerileme karşısında aktif bir şekilde müdahale etmesini talep ettiklerini kaydederek, şöyle konuştu:

"Merkez Bankası'nın bu öngörüye bağlı olarak para politikasını, TL'nin istikrarını ve rekabetçi seviyesini de korumak üzere yeniden tasarlaması ve politika araçlarını çeşitlendirmesi gerekiyor. Merkez Bankası, gecelik politika faizlerini indirmeyi sürdürmelidir. Ancak faiz indirimlerinin etkisinin, artan küresel risk iştahı ve sermaye hareketleri karşısında sınırlı kalacağını görüyoruz. Döviz alım ihaleleri sürdürülmeli, ancak günlük alım miktarları artırılmalıdır.

Merkez Bankası 2009 yılının geri kalanı ile 2010 ve 2011 yılları için net döviz rezervi hedef aralıkları koyarak ilan etmeli ve bu hedefleri göreceli yüksek oluşturarak döviz rezervi biriktirmek üzere döviz alımları yapmalı, piyasalara rezerv hedefi ile kuvvetli mesaj vermelidir.

Bunun yanı sıra Hazine Müsteşarlığı da iç borçlanma stratejisi ile döviz talebine katkı sağlamalı ve döviz arzını sınırlamalıdır. Bu amaçla döviz cinsi iç borçlanma itfaları için yine döviz cinsi yeni borçlanmaya gidilmelidir.

Sonuç olarak, küresel kriz sonrası değişen ekonomik koşullar içinde TL'nin istikrarının ve rekabetçi seviyesinin korunması için önceki dönemlerden farklı para ve maliye politikaları uygulanmalıdır. Eğer bir an önce bu politikalara geçiş yapamazsak ihracatçılarımız yine düşük kurun getirdiği sıkıntılı ortamda zorlanmaya devam edecektir."

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Türkmenoğlu

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise birliğin ihracatının son 1 yılda yüzde 14 düşüş gösterdiğini, ancak bölge için büyük önemi bulunan tarım ürünlerinde ihracatın yüzde 4 oranında arttığını, bu konuda rekabet gücünü koruduklarını söyledi.

Türkmenoğlu, ihracatçı birlikleriyle ilgili yeni çıkan yasal düzenlemeyle birlikte Ege İhracatçı Birlikleri'nin tüm Ege Bölgesi'ndeki ihracatçıları temsil eder hale geleceğini, şu anda Ege Bölgesi ihracatının yarısını temsil eder durumda olduklarını bildirdi.

Türkmenoğlu, uzun bir süredir, Otomotiv Yan Sanayi İhracatçıları Birliği kurulması için çalışma yaptıklarını kaydederek, birliğin kurulması halinde ihracatçıya daha fazla destek olunabileceğini dile getirdi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da, büyümesini ihracata dayandıran bir ülke olan Türkiye için İzmir'in bir rol model olarak görülmesi gerektiğini, İzmir'in köklü bir dış ticaret kültürüne sahip olduğunu belirtti.

Toplantıya Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı ve Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 birliğin başkanları katıldı.

Toplantının, birlik başkanlarının sektörel sunumlar yaptığı ikinci bölümü, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.