MB'nin istisnai gün uygulaması TL'yi tutuyor

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın istisnai gün uygulamasına devam etmesi ile TL'nin, gelişmekte olan piyasalar arasında değer kaybetmeyen nadir para birimlerinden biri olduğunu belirtiyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

  

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta Perşembe günü başladığı ve son beş işlem gününde devam ettirdiği istisnai gün uygulamasının desteğiyle TL, bugün dolar karşısında gelişmekte olan para birimleri arasında değer kaybetmeyen az sayıda para birimi arasında yer aldı.


İstisnai gün uygulamasının kura olumlu yansımaya devam ettiğini belirten bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Kademeli olarak olsa da bugün de olumlu yansıma hissedildi. Gelişmekte olan para birimlerinin genelinde değer kaybı görüyoruz TL de ise değer kazancı. Teknik olarak baktığımızda 1.7850 seviyesi çok önemliydi ve bugün aşağı yönde altında kalabildik. Paritede düşüş olmasına karşın sepet bazında değer kazancı görüyor bu önemli ve buradaki en büyük etken TCMB'nin uyguladığı likidite kararları. Bir diğer gelişme ise randın yüksek değer kaybı" dedi.


Aynı bankacı, istisnai gün uygulamasının ne kadar süreceğine ilişkin bir soruya ise "En azından bu hafta istisnai gün uygulaması devam eder belki haftaya normale dönebiliriz" dedi.


TCMB'nin dün sonuçlarını açıkladığı PPK toplantısının ardından ilk etapta 200 günlük hareketli ortalama olan 1.7850 seviyesini ve ardından 1.78 seviyesini aşağı yönlü test eden ancak kurumsal döviz talebi ve yabancı kaynaklı kâr realizasyonu ile bu seviyenin altında kalıcı olamayan dolar/TL; bugün güne 1.79'a yakın bir seviyeden başladıktan sonra parite ile gün içinde dalgalandıktan sonra TSİ 1807'de 1.7838 seviyesindeydi.


Reuters verilerine göre TL dolar karşısında yüzde 0.24 değer kazanırken, Rus rublesi ve Güney Afrika randı yüzde 1.1 ile en çok değer kaybeden para birimleri oldu. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch bugün Güney Afrika'nın kredi notu görünümünü durağandan negatife indirdi.

Bankacılar parasal sıkılaştırmanın devamı ile TL'de değer kazancı yaşandığını belirtirken dün 1.3385 ile dört haftanın en yüksek seviyesini test eden euro/dolar paritesinin bugün 1.3280'li seviyelere düşmesine karşın yaşanan ayrışmanın TCMB'nin uygulamasının kuvvetli piyasa etkisinin bir göstergesi olduğuna dikkat çektiler.


Geçen hafta 1.8250 ile Ocak ayı sonundan beri en yüksek seviyesini test eden ve bugün güne 1.7867/1.7875 seviyesinde başlayan dolar/TL TCMB'nin uygulamaya devam ettiği likidite adımlarının etkisiyle gün içinde 1.7794 seviyesini gördü.


Geçen hafta 2.11 seviyesini aşarak Ocak ortasından beri en yüksek seviyesini gören sepet bazında TL ise yine TCMB'nin likidite adımlarıyla kademeli olarak geriledi. Bugün güne 2.0844 seviyesinden başlayan sepet aynı saatte 2.0770 seviyesine geriledi.


Bir bankanın bono masası işlemcisi, "TL faizinin yüksek olması yabancı girişiyle kurun gerilemesini sağlıyor ancak bonoda çok giriş olmuyor, piyasa çok hacimsiz çünkü piyasada hedge fon pozisyonu çok yok. Şu anda kurdaki değerlenmenin sebebi randın kredi görünümünün değişmesi, faizin yüksek olması ve petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanıyor. Ancak Türkiye'ye giren para çok kısa vadeli sıcak para. Yüksek faize bakıp carry trade amacı ile geliyorlar. TCMB de değerlenmenin bu nedenle olduğunu görüyor o yüzden sıkılaştırmadan kısa vadede vazgeçeceğini düşünmüyorum" dedi ve ekledi:
"Bu beklentiler TL bonolara olumlu yansımaz, TCMB o kadar likiditeyi kısarken çok fazla bono almak isteyen olmaz. Faizin bu süreçte biraz dar bantta kalacağını düşünüyorum; yüzde 9.70-9.40 olabilir."


Cuma günü 27 Ocak'tan bu yana en yüksek olan yüzde 9.70 seviyesine kadar yükselen ardından kademeli olarak düşüşe geçen 5 Mart 2014 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi dünkü hafif alıcılı ancak yatay seyrinin ardından bugün spot kapanışta yüzde 9.48 valörlüde yüzde 9.47 seviyesindeydi.


Öte yandan Piyasa Yapıcı (PY) bankalar bugün TCMB'den toplam 200 milyon TL tutarında gecelik vadede repo imkanı kullanırken, bankacılar dün olduğu gibi bugünde PY repo imkanının öngörüden düşük kullanımının bankaların bu zorunlu karşılık (ZK) döneminde tutulması gereken karşılıklarda yüzde 10 altında tutma hakkının kullanılacağını gösterdiğini söylediler