Meclis'in ekonomi karnesi

2018 yılında TBMM'de kabul edilen konkordato uygulaması ve plastik poşetlerin ücretli hale getirilmesi gibi düzenlemeler sıkça konuşuldu. Meclis'in bir yıl boyunca ekonomi alanında attığı adımları haberimizde derledik...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından 24 Haziran'da Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Temmuz'da Mecliste yemin etmesiyle parlamenter sistem sona erdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı.

2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesi, Mecliste de önemli değişiklikleri beraberinde getirdi. Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıktı. TBMM Başkanlığına AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım seçildi.

AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakı yapabilmesini de içeren ortak kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı. Seçim ittifakları Türk siyasi yaşamına girdi.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından, 21 Temmuz 2016'da ilan edilen ve 3 ay aralıklarla 7 kez uzatılan Olağanüstü Hal, 19 Temmuz saat 01.00 itibarıyla sona erdi.

Bedelli askerliğe ilişkin kanun teklifi kabul edildi.

Plastik alışveriş poşetlerinin ücretli hale getirilmesini de içeren kanun teklifi kabul edildi.

Meclis'in ekonomi alanında 2018 yılında yaptığı düzenlemeler:

28 ŞUBAT:

- İflas ertelemeyi kaldırarak, alacaklılarla borçlunun müzakere etmesi ve anlaşmalarının mahkemece tasdiki temeline dayanan konkordato kurumunu işlevsel hale getiren kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı.

21 MART

- Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Yasayla elektrik motorlu otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıtlar ile elektrik motorlu motosikletler Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu kapsamına alındı. Bu araçlar, muadil araçların vergi tutarının yüzde 25'i oranında vergilendirildi. Eski bakanlara ve milletvekillerine görevde iken verilen diplomatik pasaportların geçerliliğinin, görevlerinin sona ermesi halinde de devam ettirilmesi sağlandı. Nişasta bazlı şeker kotası, yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürüldü.

11 MAYIS

- Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere bayram ikramiyesi ödenmesi, imar barışı, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması ile yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye'ye getirilmesi halinde serbestçe tasarruf edilmesini öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

11 EKİM

- Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı.

18 EKİM

- Trafik cezalarını artıran, uyuşturucuyla mücadeleye yönelik önlemleri içeren, yabancıların Türkiye'de iş ve işlemlerini kolaylaştıran düzenlemelerin de yer aldığı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

24 EKİM

- TBMM Genel Kurulunda, İYİ Parti'nin, emeklilikte yaşa takılanlara yönelik araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi AK Parti grubu dışındaki partilerin oylarıyla kabul edildi. MHP, araştırma komisyonu kurulup kurulmamasına ilişkin ön görüşmelerde ise "hayır" oyu kullandı ve önerge kabul edilmedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ilk oylamada grubun "evet" oyu kullanmasından yana tavır sergileyen MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta'yı görevden aldı.

29 KASIM

- Plastik alışveriş poşetlerinin ücretli hale getirilmesi, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayanlara uygulanan cezanın artırılması, yeni imar planlarında bisiklet yollarının zorunlu tutulması gibi düzenlemeler içeren Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı.

6 ARALIK

- Konkordatoya ilişkin düzenlemeleri revize eden, ticari alacak ve tazminat davalarında, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmasını öngören kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

10 ARALIK

-TBMM Genel Kurulunda, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir