Medikal marketlere yeni düzenleme geliyor

Hazırlanan yeni yönetmelik taslağına göre, medikal marketlerin en az 30 metrekare kullanım alanı ve havadar olması gerekecek. Tıbbi cihazlar, tüketiciye güvenli ve istenen kalitede sunulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, medikal marketleri eczaneler gibi ruhsatlandırmaya hazırlanıyor.
 
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Ercan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 8 bin dolayındaki medikal marketler olarak da bilinen tıbbi cihaz satış noktaları için yeni bir yönetmelik hazırlığında olduklarını bildirdi.
 
Yeni düzenlemeyle, medikal marketleri eczaneler gibi ruhsatlandıracaklarını belirten Şimşek, buraların kimler tarafından işletilebileceğini, marketlerin teknik özelliklerini de düzenleyeceklerini açıkladı.
 
Şimşek, medikal marketlerde en az 30 metrekarelik kullanım alanı bulunan havadar mekanlar olmasını istediklerini kaydetti.
Ercan Şimşek, eczanelerin, optisyenlik müesseselerinin, işitme cihazı merkezlerinin ve ısmarlama ortez protez merkezlerinin ilgili mevzuatlar doğrultusunda ruhsatlandırıldığını anımsattı.
 
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Şimşek, tıbbi cihazların tüketiciye güvenli ve istenen kalitede sunulmasını ve gerektiğinde hatalı, sahte veya bozulmuş ürünlerin piyasadan çekilmesini sağlamak üzere ''Tıbbi Cihaz Satışı Yapan Depo ve Perakende Satış Merkezleri Hakkında Yönetmelik'' taslağının hazırlandığını kaydetti.
Şimşek, taslakta söz konusu cihazların alımının, satımının, muhafazasının, nakliyesinin ve bu konularda yapılacak işlemlerin uygun şartlarda yürütülmesiyle ilgili tıbbi cihaz satışı yapan depolar ile hasta kullanımına yönelik tıbbi cihazların satışını yapan medikal firmaların ruhsatlandırma ve denetimlerine dair hükümler içerdiğini belirtti.
Yönetmelik taslağı, görüş almak için kamu kurumlarıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarına gönderildi.