Memur-Sen, kamuya en az 300 bin personel daha alınmasını istiyor
Memurlar, taleplerini bildirgeyle dile getirdi
NEVŞEHİR - Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlığında Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde yapılan Memur-Sen İl Temsilcileri Toplantısı'nın sonuç bildirisi yayımlandı.
Memur-Sen Genel Merkezinden yapılan açıklamaya göre, bildiride, "militer ürün olan 1982 anayasası" kaldırılarak yerine sivil irade ürünü olan bir anayasa yapılması, anayasa paketine paralel olarak kamu yönetimi reformuyla ekonomik ve sosyal paketlerin eş güdümlü olarak yürürlüğe konulması istendi.
Demokratikleşme sürecinde farklı tüm kimliklere saygılı olan ve her kimliğin kendisini ifade edebileceği özgürlükçü ortam hazırlanması, devletin vatandaşıyla arasına yerleştirdiği bütün kalkanları ortadan kaldırması gerektiği ifade edilen bildiride, "keyfi baş örtüsü yasağının" da kaldırılması talep edildi.
Kalkınmada öncelikli bölge kapsamındaki illerdeki kamu görevlilerine, görev yaptıkları illerin kalkınmada öncelikli dereceleri dikkate alınarak yan ödeme tutarları ile özel hizmet tazminatlarının bir kat artırımlı ödenmesi şeklinde ilave tazminat verilmesi istenen bildiride, şunlar kaydedildi:
"Memur-Sen olarak geçen yılki toplu görüşmelerin sonucundan kısmen memnun olmakla birlikte bu yıl toplu sözleşme hakkının sağlanamamasını demokrasimizin gelişimi bakımından eksiklik olarak görmekteyiz. Bu çerçevede, kamu görevlileri üzerindeki sendikal sınırlamalar, gözden geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı'na konulan çekinceler kaldırılmalı, kamu görevlilerine ILO standartlarında sendikal haklar verilmelidir. Kamu çalışanlarına yönelik siyaset yasağı kaldırılarak, istifa etmeden aday olmalarının ve siyasi partilerle ilişki kurmalarının önü açılmalıdır. Emeklilere maaşlarının yattığı bankalarca promosyon ödenmeli."
Türkiye'de işsizliğin en ciddi risk ve tehdit olduğu belirtilen bildiride, kamuya en az 300 bin personel alınması, 40 milyar TL'yi aşan İşsizlik Sigortası Fonu'ndan daha çok kişinin faydalanmasının sağlanması istendi.
Maddi talepler
Tüketicilerin geliri artırılmadan piyasaların canlandırılamayacağı ifade edilen bildiride, şöyle denildi:
"Kriz sürecinde iş dünyasına yönelik 70'in üzerinde tedbir alınmış, bu tedbirler çerçevesinde 50 milyar TL sübvanse edilmiştir. Bu kapsamda, emeklilere ve kamu çalışanlarına altışar aylık dönemler halinde 600'er TL olmak üzere kriz bitinceye kadar 'kriz çeki' verilmelidir. Sosyal adaletin gereği olan 'eşit işe eşit ücret' ilkesi hayata geçirilmeli, bu kapsamda 2010 yılının ocak ayından itibaren verilmek üzere ek ödemelerde en az 15 puan (80 TL) artış yapılmalı ve ek ödemeler emekliliğe aynen yansıtılmalıdır. Kamu çalışanlarının vergi oranları 5'er puan düşürülerek vergi yükü azaltılmalı veya gelir vergisine esas gelir dilimlerinde artış yapılmalıdır. Böylece kamu çalışanlarına kaşıkla verilen zammın kepçeyle alınmasının önüne geçilmiş olacaktır."
İstihdam edilen sözleşmeli personelin kadroya alınması, engellilerin iş gücüne katılımının artırılması istenen bildiride, faizlerin düşürülmesi, IMF ile yapılan anlaşmalarda ülke aleyhine olan mevzuat ve uygulamaların yürürlükten kaldırılması gerektiğine işaret edildi.
Yüksek Öğretim Kurulunun (YÖK) katsayı uygulamasını kaldırmasının olumlu karşılandığı belirtilen bildiride, YÖK'ün feshedilmesi, yerine üniversitelerin özerkliğini güçlendiren koordinatör kuruluş oluşturulması talep edildi.
Bildiride, Çin yönetiminin Uygur Türklerine uyguladığı katliam, ABD'nin Pakistan'da sivilleri öldürmesi, AB'nin bu yıl sonundan itibaren Sırbistan, Karadağ ve Makedonya vatandaşlarına tanıdığı vizesiz seyahat iznini Bosna Hersek, Arnavutluk ve Kosova'ya tanımaması kınandı.