Memurlar iş bıraktı

Adana-Mersin arasındaki tren seferleri yapılmıyor. İzmir'de de kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi nedeniyle bazı hizmetlerde aksamalar meydana geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Hükümetin toplu sözleşme görüşmelerinde verdiği zam oranları memuru tatmin etmedi, kamu çalışanları bugün eyleme gitti. Kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi nedeniyle bazı illerde tren seferleri yapılamıyor, dersler boş geçiyor, belediyeler de çalışmıyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinde gerçekleştirilen iş bırakma eyleminde sendika kortejleri protesto yürüyüşündeler.
 
Memurlar eylemde

Taksim'e yürüyorlar

Birleşik Kamu-İş ve Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) üyelerinin, kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi kapsamında Mecidiyeköy'den Taksim'e yürüyüşü başladı. Grup üyeleri, ellerinde taşıdıkları "İstedik vermediler, sen bizdensin dediler" şeklinde yazılı dövizlerle, "Zafer direnen emekçilerin olacaktır", 'AKP'nin verdiği zamları kabul etmeyeceğiz", "Tolu sözleşme hakkımız, söke söke alırız" şeklinde sloganlar atarak Mecidiyeköy metro çıkışında toplandı. Gruptakiler daha sonra Cumhuriyet Caddesi'nden Taksim'e doğru yürüşe geçti. Yürüyüş nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alınırken, trafik akışı da kontrollü olarak sağlanıyor.

Sivas'ta vuvuzela çalarak protesto ettiler

Sivas'ta, kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi kapsamında çeşitli sendikalara bağlı memurlar, protesto gösterileri yaptı. İş bırakma eylemine katılan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) üyesi bir grup, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. Grup üyeleri, pankart açıp, sloganlar attı. Eğitim-Bir-Sen Sivas Şube Başkanı İlhan Karakoç, burada yaptığı açıklamada, toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını hatırlatarak, "Kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren onlarca talebini görmezden gelen Kamu İşveren Heyeti, anlaşmazlığın, toplu sözleşme imzalanamamasının baş sorumlusudur. Sermayeye gelince kasanın kapısı açan, kamu görevlilerinin haklı taleplerine cari açık gerekçesine sığınan hükümet, kamu görevlilerine verdiği değeri ortaya koymuştur" dedi.

Açıklamanın ardından memurlar vuvuzela çalıp, sloganlar eşliğinde Kent Meydanı'na kadar yürüdü. Kent meydanı'nda toplanan Kamu-Sen üyeleri de, halaylar çekip, sloganlar attı. Gruptan bazı kişiler, piknik tüpü üzerinde tencerede taş kaynattı. Kamu-Sen Sivas Şube Başkanı Muzaffer Karadağ, amaçlarının kamu çalışanlarının haklarını korumak ve geliştirmek olduğunu dile getirdi. Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Ömer Anlı da, ekonomideki iyi gelişmelere rağmen memura hak ettiği payın verilmediğini savundu.

Trabzon'da ve Gümüşhane'de Kamu-Sen ve KESK eylemde

Trabzon ve Gümüşhane'de Kamu-Sen ve KESK'e bağlı memurlar eylem yaptı. Atatürk Alanı'nda ilk olarak Kamu-Sen'e bağlı sendika üyeleri toplandı. Burada açıklama yapan Kamu-Sen Trabzon Temsilcisi Coşkun Dilber, toplu sözleşme ve grev hakkının, kamu görevlilerinin uluslararası sözleşmelerden doğan anayasal hakkı olduğunu ifade ederek, "Ancak yıllar süren mücadelemiz sonucunda yapılan düzenlemede grev hakkı görmezden gelinmiş, toplu görüşmenin bile gerisinde bir sistem getirilmiştir. Bu yolla toplu sözleşme sistemi sulandırılmış, sürüncemede bırakılmış ve gücümüz kırılmak istenmiştir" dedi.

Eylemlerinin devlete ve kendilerinden hizmet alan vatandaşlara karşı olmadığını vurgulayan Dilber, şöyle konuştu: "Bizler yıllardır Türk memurunu yok sayan, sorunlarımıza çare üretmeyen, önümüzü tıkayan ve bizlere başka çıkar yol bırakmayanlara karşı demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Bizler iş bırakma eylemi yapmaya karar verdiğimizde gördük ki siyasi ve ekonomik bir cenderenin kıskacında ezilen her kesim, hislerine tercüman olacak bir ses bekliyor."

Kamu-Sen'in açıklamasını tamamlamasının ardından alana gelen KESK üyeleri ise davul, zurna ve kemençe eşliğinde horon oynadı, halay çekti. KESK adına açıklama yapan KESK Trabzon Dönem Sözcüsü Muhammet İkinci ise Türkiye'nin dört bir yanında kamu emekçileri olarak, sadece kendileri için değil, insanca yaşamı hak eden herkes için grevde olduklarını ifade ederek, "Tüm emekçileri, işçileri, halkımızı, yoksulluğun, sefaletin, baskıların karanlık dünyasına karşı mücadele içinde birleşmeye ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Gümüşhane'de Zafer Meydanı'ndalar

Gümüşhane'deki eylemlerde ise Zafer Meydanı'nda toplanan Kamu-Sen'e bağlı yaklaşık 250 üye adına açıklama yapan Gümüşhane Şubesi Başkanı Mustafa Fevzi Akçay, sözün bittiği, hoşgörünün karşılıksız kaldığı, diyalog mekanizmasının tahrip edildiğini ifade ederek, "Son çare olarak eylemi seçmek zorunda kaldık. Hakkımızı almak, iktidarı uyarmak, Türkiye'nin demokrasi ile yönetildiği, demokrasinin temelinde tüm kesimlerin haklarının korunması gerektiğini hatırlatmak için bugün buradayız. Yalnızca memurların değil, emekli, dul ve yetimlerinin de seslerine kulak verilmesi için bugün buradayız. Eylemimiz asla devletimize ve bizlerden hizmet alan vatandaşlarımıza karşı değildir" dedi.

Kamu-Sen'in basın açıklamasından sonra aynı alan gelen Memur-Sen üyeleri adına açıklama yapan Gümüşhane Şubesi Başkanı Veli Ağaç ise "Toplu Sözleşme Kanunu'nu çıkaran hükümet 5 aydır kamu çalışanlarına zamlı maaş veremezken, şike, emekli vekillerin maaşları söz konusu olunca yerinde duramamakta, memur söz konusu olunca kılını kıpırdatmamaktadır. Kamu İşveren Heyeti'nin, dolayısıyla hükümetin bu tavrını not ediyoruz ve hükümete kalkınmada iyi gidiyor olabilirsiniz ama adalette ve gelirin adil dağıtımında sınıfta kaldınız diyoruz" dedi. Zafer Meydanı'na son olarak gelen Eğitim-Sen Gümüşhane Şubesi üyeleri adına açıklama yapan Şube Başkanı Fikret Ustaoğlu, hükümetin verdiği maaş zammını kabul etmeyeceklerini belirtti. Her üç sendikanın ayrı ayrı yaptığı açıklama sonrası gruplar dağıldı.

Çanakkale'de el arabalı protesto

Çanakkale'de, kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi kapsamında çeşitli sendikalara bağlı memurlar, protesto gösterisi yaptı. Eyleme katılan Eğitim-İş ve Kamu-Sen sendikalarına üye grup, Merkez İlköğretim Okulu'nun önünde toplandı. İnönü Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na yürüyen memurlar, el arabalarına binip sloganlar attı, pankart açtı. Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir, meydanda yaptığı konuşmada, ülkede açlık sınırının bin 50 lira, yoksulluk sınırının ise 3 bin 200 lira olduğunu söyledi.
Kamu emekçilerinin, insan onuruna yakışır bir yaşam standardına kavuşması için yapılması gereken zam oranının 2012 yılı için en az yüzde 25 olması gerektiğini savunan Bozdemir, "Ayrıca ek ödemeleri düzenleyen kanun hükmündeki kararnameyle yaratılan ücret adaletsizliği giderilmeli, eşit işe eşit ücret ödenmelidir. Bu bağlamda, öğretmenlere ve akademisyenlere en az 300 lira ek ödeme yapılmalıdır" dedi.

Tokat'tta yağmur altında

Tokat'ta kamu çalışanlarının iş bırakma eylemine katılan memurlar, yağmur altında protesto gösterisi yaptı. İş bırakan Kamu-Sen, Memur-Sen ve KESK üyesi memurlar, ayrı ayrı Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Memurlar, sloganlar attı, çeşitli dövizler taşıdı. Memur-Sen Tokat İl Temsilcisi Cemil Çağlar, burada yaptığı açıklamada, toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını belirterek, "O yüzden bir gün boyunca iş bırakıyoruz" dedi. Kamu-Sen ve KESK üyeleri adına da basın açıklamaları okundu. Yağmur nedeniyle sendika üyeleri, Valilik binasının merdivenlerine, ağaç altlarına ve kapalı alanlara sığındı. Bazı üyeler ise, yağmura rağmen meydanda bekleyip, eylemlerini sürdürdü.


Abdi İpekçi Parkı'nda toplandılar

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Bu şarkı burada bitmemeli. Bu eylemden sonuç alamazsak, sonuç alıncaya kadar başka eylemler yapacağız" dedi. Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikaların bazı üyeleri, Abdi İpekçi Parkı'nda toplanarak, eylem yaptı. İsmail Koncuk, alandakilere, "Her türlü engeli, tehdidi yok sayarak buraya geldiniz. Allah hepinizden razı olsun" diye seslendi. Her zaman diyalog ve uzlaşmadan yana olduklarını ancak memurlar aleyhine yürütülen kampanyalara maruz bırakıldıklarını ifade eden Koncuk, hayatın her alanında hizmet üreten memurların, ülkeyi yönetenler tarafından yan gelip yatmakla suçlandığını öne sürdü.

Son dönemde iş adamları için teşvik paketi hazırlandığını ama toplu sözleşme görüşmelerinde 4,5 milyon memur emeklisi için sadece 5 milyar TL ile masaya gelindiğini anlatan Koncuk, çalışanların pastadan aldıkları payın sürekli azaldığını iddia etti. Anayasa değişikliğinde memurların grev hakkının yok sayıldığını, ILO standartlarının görmezden gelindiğini ve toplu sözleşme görüşmelerinin etkisizleştirildiğini savunan Koncuk, "Böyle bir anayasayla yapılan ilk toplu sözleşmede anlatılanların masal olduğunu gördük" diye konuştu.

"Varlıkta da yoklukta da adalet istiyoruz"

2011 enflasyonunun yüzde 10,45 olduğunu ifade eden Koncuk, ancak toplu sözleşme görüşmelerinde memurlara reva görülen zam oranının yüzde 3,5 4 olduğunu söyledi. Koncuk, şöyle devam etti: "Sayın Başbakan, 'Biz memurlara emekliye verirsek, Türkiye Yunanistan'a döner' diyor. 450 zengine 2 milyar TL teşvik verirken Türkiye Yunanistan'a dönmüyor da memura, emekliye verince mi Türkiye Yunanistan'a dönüyor. Başbakan'a sesleniyorum, doğalgaza gelen yüzde 35 zammı, elektriğe gelen yüzde 22 zammı ne yapacağız? Mazot, yüzde 24 zamlanmadı mı? Biz başka bir ülkede mi yaşıyoruz?"

Kamu-Sen: "Son 10 yılın en kötü teklifiyle karşı karşıyayız"

Toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından taraflarca imzalanan tutanağı alandakilere gösteren ve daha sonra yırtan Koncuk, son 10 yılın en kötü toplu sözleşme teklifiyle karşı karşıya kaldıklarını savundu. "Memur ne iş yapıyor" diyenlere en güzel cevabı bugün memurların verdiğini belirten Koncuk, trenlerle otobüslerin bugün çalışmadığını ancak daha önceden biletler alındığı için uçakların durmasını istemediklerini söyledi.

Koncuk, "kamu çalışanlarına cefa çektirmemek için, adil gelir dağılımı için, memurların gerçek anlamda toplu sözleşme ve grev hakkı için, 4C-B rezaletine 'dur' demek için, hak için, adalet için, daha güzel bir Türkiye için iş bıraktık, meydanlardayız. Bugün ak ile karanın belli olduğu gündür" diye konuştu. Koncuk'un konuşması devam ederken, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile Yönetim Kurulu üyeleri, alana geldi. Kumlu ve beraberindekilere destekleri için teşekkür eden Koncuk, "Bu şarkı burada bitmemeli. Bu eylemden sonuç alamazsak, sonuç alıncaya kadar başka eylemler yapacağız. Ürkmeden, korkmadan gerekli dersi meydanlarda vermeye hazırız" dedi.

Alandan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk-İş Genel Başkanı Kumlu da "Kamu çalışanları demokratik haklarını kullanıyor. Biz de sivil toplum kuruluşu olarak onları destekliyoruz. Tabii genel grev farklı bir olay. Durup iyi değerlendirilmesi lazım. Bugün arkadaşlarımız bir gün iş bıraktı. Onlara destek olmak, başarılar dilemek amacıyla buradayız" şeklinde konuştu. Eylemin ardından sendika üyeleri, Kızılay'a doğru yürüyüşe geçti.


Memur-Sen: "Kimse öğretmenleri sahipsiz sanmasın"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kimsenin öğretmenleri sahipsiz sanmaması, değersizleştirmemesi, öğretmenlerin yaptığı işi yok sayarak siyaset yapmaya çalışmaması gerektiğini söyledi. Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen üyeleri, Güvenpark'ta oturma eylemi yaptı. Grup "Elektriğe yüzde 19 memura yüzde 3,5 4 zam", "Vermezsen ek ödeme kapıma da gelme", "Bedava kitaptan sonra bedava öğretmen projesine de start verildi" yazılı pankartlar taşıdı. Gündoğdu, burada yaptığı konuşmada, hükümet ile toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamadığını ve sürecin Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na kaldığını hatırlatarak, 81 ilde "iş bırakma" eylemi yaparak kendilerini yok sayanlara "Biz varız" diyen öğretmenleri kutladığını söyledi.

Memur-Sen olarak bugüne kadar iş bırakma eylemi yapmaya gerek duymadıklarına işaret eden Gündoğdu, "Öğretmenler, Mili Eğitim ve Maliye Bakanları eliyle dövülüyorsa buna sessiz kalmayacağız. Kimse öğretmenleri sahipsiz sanmasın, değersizleştirmesin, öğretmenlerin yaptığı işi yok sayarak siyaset yapmaya çalışmasın" diye konuştu.

"Alın terini hesaplayan hesap makinesi"

Son yapılan yasal düzenlemeyle memurların toplu pazarlık hakkına kavuştuğunu hatırlatan Gündoğdu, ancak, hükümetin toplu sözleşme masasına, alın terini hesaplayan hesap makinesiyle gelmediğini söyledi. Hükümetin toplu sözleşme masasında diyalogda cömert, para vermede cimri olduğunu öne süren Gündoğdu, toplu sözleşme masasının akamete uğramasının sorumlusunun kamu işveren heyeti olduğunu savundu. Toplu sözleşme masasına Türkiye'nin bugünkü fotoğrafını dikkate alarak yüzde 16 zam talebiyle gittiklerini anımsatan Gündoğdu, hükümetin zam tekliflerini eleştirdi. Türkiye'nin gelir dağılımındaki adalet açısından OECD ülkeleri arasında 62'inci sırada olduğunu dile getiren Gündoğdu, "Eşit işe eşit ücret" kararnamesiyle öğretmen, öğretim elemanı ve hekim dışı sağlık personelinin unutulduğunu öne sürdü.

Ek ödeme mağdurları arasında en çaresizlerin öğretmenler ve öğretim elemanları olduğunu belirten Gündoğdu, şöyle devam etti: "Yeni göreve başlayan bir öğretmen bin 624, bir okutman ise bin 840 lira maaş alıyor. Sayın Bakan Dinçer ise 'öğretmenlere en yüksek maaş veren ülkeler arasında olduğumuz' yönünde açıklama yaptı. Bu mu o verdiğiniz yüksek maaş? Para verip vermeyeceğinizi siz bilirsiniz ama kimse öğretmenleri yok sayamaz, değersizleştiremez." Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecinin başladığına dikkati çeken Gündoğdu, kurula çağrı yaparak değerleme oranı olan yüzde 10,26'nın üzerinde yüzdelik zam ve 300 lira ek ödeme verilmesini istedi.


İzmir'de doktorlar iş bıraktı

İzmir'de, kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi nedeniyle bazı hizmetlerde aksamalar meydana geldi. Basmane Tren Garı'na sabah saatlerinde gelen vatandaşlara, bugün yapılacak Ankara, Denizli ve Aydın seferlerinin iptal edildiği söylendi. Gişelere de "Grev nedeniyle trenler çalışmadığından bilet satışı yoktur" yazısı asılarak, bilet satışı yapılmadı. Daha önce bugün yapılacak tren seferleri için satılan bilet ücretlerinin de iade edileceği belirtildi.

Hastanelerde de acil servis hastaları ile hamile, bebek, onkoloji hastası ve ağır kalp hastaları dışındaki vatandaşlara poliklinik hizmeti verilmiyor. Hastanelerde "vatandaşların eylemden haberdar olması nedeniyle" hasta yoğunluğu yaşanmadığı belirtildi. Konak Vergi Dairesi önüne de "İnsanca bir yaşam için grevdeyiz" pankartı asıldı. Dairede hizmet verilmezken, işlem yaptırmak için gelen vatandaşlara "Bugün eylemimizi kırmayın, yarın gelin" denildi. Belediyede görevli memurlar da iş bıraktı. Konak Belediyesi önünde toplanan grup, davul zurna eşliğinde halay çekti. Eyleme katılan öğretmenlerin dersleri boş geçerken, okula gelen öğretmenler meslektaşlarının yerini doldurmaya çalıştı. Kamu çalışanlarının yürüyüşleri nedeniyle zaman zaman trafikte de sıkışıklıklar yaşandı.

 
Mersin'de trenler durdu

 
Adana-Mersin arasındaki tren seferleri yapılmıyor. Sabah erken saatlerde Mersin Tren Garı'na gelen vatandaşlar, gişelerin kapalı olduğunu ve ''Personel eylemi nedeniyle trenler çalışmayacaktır, bu sebeple bilet satışı bugün yapılmayacaktır'' şeklinde not bulunduğunu gördü.
 
Çalışanlar ve öğrenciler, bunun üzerine otobüs ve minibüslerle işlerine ve okullarına gitmeye çalıştı.
Gardan dönmek zorunda kalan vatandaşlar, eylemden haberlerinin olmadığını, tren seferlerinin yapılmaması nedeniyle mağdur duruma düştüklerini belirterek, tepki gösterdi.
 
Her gün Mersin-Adana arasında gidip gelmek için treni tercih ettiklerini ifade eden vatandaşlar, seferlerin iptal edildiğine ilişkin açıklama yapılmadığını belirtti. Bu arada gardaki temizlik işçilerinin ise rayların çevresinde temizlik yaptıkları görüldü.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir