Merkez sürpriz yaptı, faizi yarım puan düşürdü

Enflasyondaki düşüşün tahmin edilenden hızlı olacağını öngören Kurul, diğer yandan, döviz likiditesiyle ilgili ek önlemler geleceğini duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını yarım puan düşürerek yüzde 16.25'e çekerken, borç verme faiz oranını da 1 puanlık indirimle yüzde 18.75'e indirdi. Piyasada faiz değişikliğine gidilmesi beklenmiyordu.

Kurul toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 12,75'ten yüzde 12,25'e, borç verme faiz oranının ise yüzde 22,75'ten yüzde 21,75'e indirilmesine, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 18,75'ten yüzde 17,75'e indirilmesine karar verildiği bildirildi.

"Enflasyondaki düşüş öngörülerden hızlı olacak"

Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret ettiğini belirten Merkez Bankası, şu değerlendirmeyi yaptı: "Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir müddet sınırlamaya devam edeceği ve bu nedenle döviz kurlarında gözlenen hareketlerin enflasyona olan etkisinin sınırlı kalacağı anlaşılmaktadır. Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen sert düşüşler enflasyonu olumlu etkileyecektir. Bu çerçevede, enflasyondaki düşüşün önceki tahminlere göre daha hızlı olacağını öngören Kurul, borçlanma faizlerinin 50 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Buna ek olarak, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek potansiyel oynaklığı azaltmak amacıyla borç alma ve borç verme faizleri arasındaki fark 50 baz puan daha daraltılmıştır."

Döviz likiditesiyle ilgili ek önlemler geliyor

Yapılan değerlendirmede Kurul'un, mevcut konjonktürde finansal sistemdeki akışkanlığın ve kredi piyasalarının etkin biçimde çalışmasının önemine dikkat çektiği ve bu doğrultuda döviz likiditesi ile ilgili ek önlemlerin devreye sokulması konusunda mutabık kaldığı ifade edilidi. Açıklamada şöyle denildi: "Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. Bundan sonraki politika kararları büyük ölçüde küresel piyasalardaki gelişmelere ve bunların yurt içine yansımalarına göre şekillenecektir. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacaktır."