Mesleğini sevmeyenler çoğalıyor

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 68'i, sevdiği bir meslekte çalışmıyor, işini sevenlerin oranı ise yüzde 32

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - "İşte Mutluluk Araştırması" sonuçlarına göre, sevmediği mesleklerde çalışanların sayısı çoğaldı.

İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com'un Selas Türkiye Araştırma şirketine yaptırdığı araştırma, Eylül ayında, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'dan iş arayan ve işini değiştirmeyi düşünen 600 kişi ile yüz yüze, 418 kişiyle de internet üzerinden anket yöntemiyle olmak üzere toplam 1.018 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 68'i, sevdiği bir meslekte çalışmıyor, işini sevenlerin oranı ise yüzde 32. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu eğitimini aldıkları işlerde çalışmazken, yüzde 56'lık bir kesim, eğitimini aldığı meslek dışında bir meslek yapıyor. Ancak, eğitim düzeyi yükseldikçe alınan eğitim ve yapılan meslek arasındaki uyum artıyor. Eğitimini aldığı meslekte çalışanların oranı ise yüzde 44. Katılımcıların yüzde 73'ü özel sektörde çalışmak isterken, kamu sektöründe çalışmak isteyen yüzde 17'lik kesim ise kamu sektörünü "ömür boyu iş garantisi" olarak nitelendiriyor.

Özel sektörde çalışılmak istenen kurumların başında yüzde 55'lik tercih oranıyla holdingler, grup şirketleri ve büyük ölçekli firmalar geliyor. İkinci sırada ise yüzde 24 ile orta ölçekli şirketler yer alıyor. "Fark etmez" diyenler yüzde 14, küçük ölçekli şirketleri tercih edenler ise yüzde 7'lik bir kesimi oluşturuyor.

Araştırma, özel sektörde, çalışılmak istenen kurumun ortaklık yapısı konusunda ise katılımcıların yüzde 31'i yerli sermayeli şirketleri, yüzde 21'i yabancı sermayeli global şirketleri, yüzde 19'u ise yabancı ortaklığı olan şirketleri tercih ediyor.

İş arayanlar sadece işsizler değil

Araştırmaya göre, iş arayan katılımcıların yüzde 48'i, gelecek üç ay içinde iş bulacaklarına dair "ne ümitli ne de ümitsiz" , onları yüzde 23'lük payla "biraz ümitliyim", yüzde 16 ile "çok ümitliyim" ve yüzde 10 ile "pek ümitli değilim" diyenler izliyor. Katılımcıların yüzde 3'lük bir kesimi "hiç ümitli olmadığını" dile getiriyor. Araştırma sonuçlarına göre, iş arayanlar sadece işsizler değil. Kariyer planlarından endişe duyan, çalıştığı kuruma güvenmeyen ya da uzun vadede aynı iş yerinde çalışmak istemeyen pek çok kişi de iş arıyor.

Çalışmayıp iş aradığını belirtenler yüzde 43 oranındayken, "çalışıyorum ama aktif olarak iş arıyorum" diyenlerin oranı yüzde 33. "İşimi kaybetme ihtimaline karşı iş görüşmelerine gitmeye başladım" cevabını verenlerin oranı ise yüzde 22. İş aramayıp yeni fırsatları merak edenler ise yüzde 1'lik bir orana sahip bulunuyorlar.

Ceylan Kılıçlıoğlu, mali krizin, iş piyasasındaki taşları da yerinden oynattığı ve etkilerini hissettirdiğini ifade etti. Küresel mali kriz nedeniyle şirketlerin insan kaynakları politikalarını gözden geçirdiğini belirten Kılıçlıoğlu, şunları kaydetti:

"Araştırma sonuçları, iş arayanların umut ve beklentileri ile işsiz kalınan dönemde neler yaptıklarına dair ipuçları da veriyor. Ancak iş arayanların, bu süreci yetkinliklerini ve kişiliklerini tanımak için kullanmaları büyük önem taşıyor. İş arayanlar işsizliği bir karamsarlık süreci olarak görüp kendilerini dış dünyaya kapatmamalı, bu süreyi kendini geliştirmeye ayırarak, iş bulma konusunda avantajlı duruma geçmeyi hedeflemeliler."