”Meslek liseleri bilinçli tercih edilen okullar haline gelmeli”
Bakan Ergün, ülkede işsizlik sorununu tetikleyen en önemli etkenlerin, iş piyasasındaki ara eleman yetersizliği olduğunu ifade etti
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de nitelikli işgücüne ihtiyaç olduğunu belirterek, bunun için meslek liselerinin, öğrencilerin ve ailelerinin zorunlu olarak değil, bilinçli olarak tercih ettiği okullar haline gelmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Ergün, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun Bilkent Otelde düzenlenen 4. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ülkede işsizlik sorununu tetikleyen en önemli etkenlerin, nitelikli iş gücü ihtiyacı ve iş piyasasındaki ara eleman yetersizliği olduğunu ifade etti.
Mesleki eğitimin Türk sanayisinin güvencesi olduğunu belirten Ergün, uluslararası rekabette Türkiye'nin ön plana çıkabilmesi için tek çözümün, iyi yetişmiş insan gücü olduğunu dile getirdi.
Bu çerçevede, mesleki eğitim düzeyini gelişmiş ülkelerdeki seviyeye çıkarmanın, zorunluluğun da ötesine geçtiğini vurgulayan Ergün, bunun için hükümetten sivil toplum kuruluşlarına, medyadan meslek kuruluşlarına, iş adamlarından işçi örgütlerine ve çocuklarının geleceğinden endişe duyan anne ve babalara kadar her kesimin elini taşın altına koyması ve üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.
"İş dünyası staj için öğrencilere kapısını sonuna kadar açsın"
Bugün gelinen noktada, öncelikle meslek liselerine yönelik önyargıların bir kenara bırakılması gerektiğini belirten Ergün, şöyle devam etti:
"Meslek liseleri, öğrencilerimizin ve ailelerinin zorunlu olarak değil, bilinçli olarak tercih ettiği okullar haline gelmelidir. Bu çocuklarımız, (genel kültür konularında veya yetenek derslerinde başarılı olmadıkları için bu okullara gitmek zorunda kalan öğrenci) psikolojisinden kurtarılmalıdırlar. Toplumdaki bu yaygın anlayış, meslek liselerine yönelik bir duvar oluşturmuştur. Bu duvarı yıkmanın tam zamanıdır. Birinci sınıf öğrenci olarak, üzerlerine giydikleri iş elbisesinin aslında onların omuzlarına önemli bir misyonu da yüklediği bilincini yaygınlaştırmalıyız."
Hükümetin bu okullara büyük önem atfettiğini kaydeden Ergün, ülkeye ve gençliğe karşı sorumluluk hisseden her kurum ve kuruluşun, örgüt ve organizasyonun da bu stratejiye, madden ve manen destek olması gerektiğini söyledi.
Kamuoyunun ve iş dünyasının da bu bakış açısını içselleştirmesi gerektiğine vurgu yapan Ergün, iş dünyasından işyerlerine staj için pratik ve uygulama için gelen öğrencilere kapılarını sonuna kadar açmalarını istedi.
"Ne iş olsa yaparım anlayışını lügatten çıkarmalıyız"
Türkiye'de işsizlik sorunu bulunduğunu ancak, bundan daha da önemlisinin mesleksizlik olduğunu belirten Ergün, "Ülkemizde artık (ne iş olsa yaparım) anlayışını lügatten çıkarmalıyız. Herkesin özellikle uzmanlaştığı bir alan ve en iyi yaptığı bir işi olmalı" diye konuştu.
Herkesin, "ben üniversite bitireyim, masa başında oturayım, beyaz yakalı olayım" dediği bir ortamda işlerin yürümeyeceğini ifade eden Ergün, her mesleğin meşru, her işin saygıdeğer ve kutsal olduğunu söyledi.
Her birey, yeteneklerine ve toplumsal ihtiyaçlara göre eğitime kanalize edilemezse ülkede çarkları döndürecek bir el bulunamayacağını kaydeden Ergün, şöyle dedi:
"Herkesin müdür olmak istediği bir düzende, işi yapacak eleman bulunmazsa sorunlar başedilemez bir hale gelir. Türkiye'de çok sayıda işsiz bulunmasına rağmen sanayicilerimiz, aradıkları kaynakçı, mobilyacı, elektrik, elektronik teknisyeni gibi ara eleman istihdamında zorlanmaktadır. Bu nedenle zihniyetimizi, sadece devlet memuru yetiştirme sistematiğinden kurtarmak durumundayız."
Sanayi Bakanı, küreselleşme sürecinde, rekabet gücünü artırabilmek için mesleki eğitimin geliştirilmesinin "olmazsa olmaz" olduğunu, bunun için de iş piyasasının istediği elemanların yetiştirilmesi, gerekli tüm tedbirlerin alınması ve rehberlik hizmetlerinin yeterli seviyeye çıkarılması, hayat boyu öğrenme için imkanların artırılmasının öncelikli hedefleri olduğunu bildirdi.