Mevcut para politikasına alternatifler

MB Enflasyon Raporunda yer alan kutularda, uygulanan para politikasının daha iyi anlaşılması için, alternatif politika seçenekleri oluşturuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Merkez Bankası, 2008 yılının Kasım ayından itibaren faizlerin hızlı bir şekilde 700 baz puan indirilmesi yerine kademeli olarak her ay 50 baz puan indirilmesini tercih etseydi, 2009 yıl sonu büyümesinin yaklaşık 2,4 puan daha aşağıda gerçekleşeceğini hesaplandı.

Merkez Bankası tarafından hazırlanan Enflasyon Raporunda yer alan kutularda, son dönemde uygulanan para politikası stratejisinin daha iyi anlaşılması açısından, "Merkez Bankası 2008 yılı Kasım ayından beri sürdürdüğü ön yüklemeli para politikası yerine farklı bir yaklaşım benimsemiş olsaydı ne olurdu" sorusu çerçevesinde, iki alternatif politika seçeneği altında iktisadi faaliyet ve enflasyona ilişkin projeksiyonlar oluşturuldu.

Senaryolar

Birinci senaryoda, politika faizlerinde 2008 yılının Kasım ayından bugüne her ay 50 baz puan indirim yapıldığı bir durum ele alınırken, ikinci senaryoda ise faizlerde hiç değişikliğin yapılmadığı varsayıldı.

Buna göre, 2008 yılının Kasım ayından itibaren faizlerin hızlı bir şekilde 700 baz puan indirilmesi yerine kademeli olarak her ay 50 baz puan indirilmesi tercih edilseydi, 2009 yıl sonu büyümesinin yaklaşık 2,4 puan daha aşağıda gerçekleşeceği hesaplandı.

2008 yılı Kasım ayından bugüne yapılan faiz indirimlerinin 2009 yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki etkisinin ise 2,2 puan yukarı yönlü olduğu görüldü. Diğer bir ifadeyle, Kasım 2008 döneminden bugüne faizler 700 baz puan yerine kademeli olarak 300 baz puan indirilseydi 2009 yılı sonunda enflasyon tahmini yüzde 6 yerine yüzde 3,8 olacak ve enflasyon yüzde 7,5 olan hedefin belirgin olarak altında kalacaktı.

Dolayısıyla, son dönem uygulanan ön yüklemeli para politikasının, bir yandan büyümedeki keskin daralmayı hafifleterek küresel krizin Türkiye ekonomisi üzerinde oluşturduğu potansiyel tahribatı sınırlarken diğer yandan enflasyonun 2009 yılı sonunda hedefin belirgin olarak altında kalma olasılığını da büyük ölçüde azalttığı düşünülmekte.

"Merkez Bankası Kasım 2008 döneminden bugüne faizleri sabit tutsaydı ne olurdu?" sorusunun cevabı ise çok daha çarpıcı sonuçlara işaret etti. Yapılan projeksiyonlar, faizlerin sabit tutulduğu varsayımı altında 2009 yılında enflasyonun 4 puan daha aşağıda gerçekleşeceğine, iktisadi faaliyetteki daralmanın ise mevcut duruma kıyasla 4,3 puan daha derin olacağına işaret etmektedir".