Mevzuat ve vergisel değişiklik ile İstanbul, finansın merkezi olur

Sigortayeri Genel Müdürü Erdem Can, sigorta sektörünün geleceğini İFM Dergisi'ne anlattı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sigortayeri Genel Müdürü Erdem Can, mevzuat ve vergisel konularda değişikliğin yabancı şirketlerin Türkiye’deki yatırımlarını artıracağını söyledi.

Sigortayeri Genel Müdürlüğü’ne yeni atanan, sektörün ve Aktif Bank’ın deneyimli isimlerinden Erdem Can, İstanbul’un 2023 yılında dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olacağı görüşünde. Sigortayeri Genel Müdürü Can, vergi avantajı nedeniyle birçok uluslararası sigorta ve reasürans şirketinin merkezini Dubai veya benzer kentlere taşıdığı veya burada ofis açtığı eleştirisinde de bulunuyor. Sigorta sektörünün İstanbul Finans Merkezi ile liderliğe ulaşacağına inanan Can, bunun için de mevzuat ve vergisel bazı konularda daha fazla esneklik getirilmesini istiyor. 

Erdem Can, sigorta sektörünün geleceğinden İFM’ye; Sigortayeri’nin yeni hedeflerinden, mobil uygulamalara soruları yanıtladı:

İstanbul Finans Merkezi, sigorta sektörüne katkı sağlar mı? Yabancı şirketlerin Türkiye’deki yatırımlarını artırmasına aracı olur mu? 

Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında İstanbul dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olacak. Yabancı yatırımcılar doğal olarak İstanbul Finans Merkezi içinde bulunarak hem sigorta sektörünün hem de Türkiye’nin büyümesine büyük katkı sağlayacak. Sigortacılık sektöründe de diğer sektörlerde olduğu gibi batıdan doğuya doğru bir eksen kayması yaşanıyor. Özellikle vergi avantajı nedeniyle birçok uluslararası sigorta ve reasürans şirketi merkezlerini Dubai’ye taşıyor veya burada ofis açıyor. Londra - Dubai ekseninin tam ortasında bulunan İstanbul Finans Merkezi ise lokasyon açısından köprü görevi gördüğü için bu açıdan büyük önem taşıyor. 

Sigorta sektörü İfm ile büyüyecek

Türkiye’deki sigorta sektörünün ağırlıklı olarak yabancı sigorta şirketleri tarafından domine edildiğini düşündüğümüzde ise tüm bu şirketler için daha avantajlı koşulların sağlanması Dubai yerine İstanbul’un bu anlamda yeni bir merkez olmasını sağlayacak. Mevzuat ve vergisel bazı konularda daha fazla esneklik sağlanması bu şirketlerin ülkemizdeki yatırımlarını artırmalarına yardımcı olacak. Ayrıca bu büyümeye paralel, istihdam açısından da yeni iş olanakları oluşacak ve sigortacılık alanında kariyer yapmak isteyen birçok kişiye yeni iş imkanları sağlanacak.

Ekonomideki büyümenin sigorta sektörünü etkilediğini düşünüyor musunuz?  Sigorta şirketleri, pazar paylarını artırarak, Türkiye’deki ekonomik büyümenin üstüne çıkabilir mi?

Türkiye'de sigorta sektörü son yıllarda ciddi bir büyüme içine girdi. Bunun ilk nedenlerinden biri, istikrarlı bir yönetim ile büyümeye devam eden ülke ekonomisi. Buna ek olarak genç nüfus ve bu nüfusa karşın düşük sigortalılık oranı nedeniyle Türkiye, hem yerli hem de yabancı şirketler için cazip bir pazar. Bu etkenlerin birleşmesi sonucu sektör bundan olumlu etkileniyor ve yatırımların artmasına paralel sigortacılık sektörü de büyüyor. Sigortacılık sektöründe 2014 yılı prim üretiminin bir önceki yıla göre % 7 oranında artarak yaklaşık 26 milyar lira olduğunu biliyoruz. Geçmiş yıllara göre oto branşındaki artışın yeterli olmaması ve hayat branşındaki düşüş, sektör büyümesinin enflasyon oranının gerisinde kalmasına sebep oldu ancak diğer branşlardaki büyüme enflasyonun hâlâ 2-3 katı üstünde devam ediyor. Bunları göz önünde bulundurarak sektör büyümesinin enflasyonun gerisinde kalmasının geçici olduğunu ve büyümeyi odağında tutan sigorta şirketlerinin, ürün portföylerini genişleterek ve hâlihazırda faaliyet gösterdikleri branşlarda pazar paylarını artırarak, Türkiye’deki ekonomik büyümenin üstüne çıkabileceklerini düşünüyorum. 

Teknolojiye ve müşteriye önem veriyoruz

Sigorta sektöründe yeni oluşumlar olduğunu düşünüyor musunuz? Sizce eksiklikler neler? Sektör büyümek için nasıl alternatifler üretmeli?

Sektörün geneline baktığımız zaman sigorta şirketleri tarafından kârlılığa odaklı yapılan çalışmalarda müşteri memnuniyetinin göz ardı edildiğini görüyoruz. Bu yüzden de farkın fiyat ile değil müşteriye sunulan alternatif dağıtım kanalları ve yüksek hizmet kalitesi ile sunulacağına inanıyoruz. Müşteriye her an her noktada memnuniyetleri ve gerçek endişeleri göz önünde bulundurarak dokunabilmek için CRM çalışmaları büyük önem taşıyor. Müşteriyi tanıyabilmeyi sağlayacak her türlü çalışma sektöre katkı sağlayacak, sonuç olarak hem sigorta şirketinin hem de nihai kullanıcının beklentileri karşılanmış olacak.

Web siteleri ve mobil uygulamalar günümüzün olmazsa olmazları, dijital teknoloji sayesinde bireylerin hayatları kolaylaşıyor. Sigortayeri olarak bu dalda birçok ödül kazanıyorsunuz. Bu konuda başka yenilikleriniz olacak mı? 

Bizim için önemli olan müşterilerimize hem offline hem de online olarak bir çok kanal seçeneği sunarak sigorta ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak. Bunun için yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Kendi yazılım ekibimiz tarafından müşteri memnuniyeti odaklı geliştirilen sigortacılık yazılımımızla beraber birçok sigorta şirketi ile anlık bağlantı kurarak müşterimize anında en iyi fiyatlı sigorta tekliflerini sunuyoruz. Bu teklifleri müşterilerimiz ister web sitemizden, ister mobil uygulamamızdan, isterlerse de 0 850 724 10 50 numaralı telefondan çağrı merkezimize ulaşarak poliçeleştirebiliyorlar. Her an, her yerden ulaşılabilen bu kanallar sayesinde müşterilerimiz hiçbir zorlukla karşılaşmıyor ve günün hangi saati olursa olsun poliçelerini alabiliyorlar. Bu müşteri deneyimini daha da ileriye götürmek için Amazon, e-bay gibi birçok e-ticaret sitesi tarafından kullanılan ve Türkiye'de bir ilk olacak “click&collect” modeli üzerinde çalışıyoruz. Bu uygulamayı çok yakın zamanda yaklaşık 10.000 noktada bulunan Aktif Bank iştiraklerinin dağıtım kanallarını kullanarak hayata geçirmek için çalışmalarımız devam ediyor

Dağın tepesinde bile sigortaya erişebilirsiniz

Mobil uygulamalar sektöre ve bireylere olumlu yansır mı? Olumsuz etkileri olur mu?

Teknolojinin, müşteri beklentileri göz önünde bulundurularak doğru şekilde kullanıldığında, hiçbir vadede olumsuz etkisinin olacağını düşünmüyorum. Aksine teknoloji kullanımı ile eskiden müşterilerimizin çok uzun zaman harcayarak ulaştığı sigortacılık hizmetlerinin artık parmaklarının gerçek anlamda ucunda olmasının inanılmaz bir deneyim olduğuna inanıyorum. Gece yarısı evinizde bilgisayar başındayken, bir dağın tepesinde manzarayı izlerken veya tropikal bir adada tatil yaparken yani nerede olursanız olun, ne zaman olursa olsun ihtiyacınız olan sigortaya her şekilde ulaşabilmenin paha biçilmez bir müşteri deneyimi yaratacağı kesin. Bu deneyimin rahatlığını keşfeden müşteriler de çalıştıkları sigorta şirketlerinden aynı hizmeti talep etmeye başladıkça sektörün buna duyarsız kalması mümkün olmayacak. Bu açıdan mobil uygulamaları müşterilerine sunan tüm şirketleri rakip olsun veya olmasın destekliyoruz. Bu teknolojinin sağladığı rahatlığa tüm sigorta müşterilerinin ulaşmasının sektörün büyümesine büyük katkıda bulunacağına inanıyorum.

Yeni iş alanları ve fırsatlar çıkacak

Bu uygulamalardaki gelişimin sektörde yeni iş alanı ve fırsatlar yarattığını düşünüyor musunuz?

Geçmişe baktığımız zaman 2000’li yılların başında bankacılık sektöründe büyük reklam kampanyaları ile ilk mobil bankacılık projelerinin lansmanları yapılıyordu. Milyonlarca dolar harcanarak hayata geçirilen projelerin kullanıcı adetleri ise bir elin parmaklarından biraz daha fazlaydı. Bunun nedeni ise hem cep telefonu kullanıcılarının az, hem de bağlantı hızlarının çok yavaş olmasıydı. Şimdi bu adetlere baktığımız zaman bankacılık işlemlerini mobil uygulamalar üzerinden yapan kişi adedinin bilgisayarla yapan kişilerden daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu kadar çok kullanıcının olduğu bir alanda da mutlaka yeni iş alanları ve fırsatlar ortaya çıkacak. Şirketler bu konuya odaklanmak üzere yeni bölümler oluşturacak ve sadece bu konunun uzmanlarını işe alarak müşterilerine çok daha farklı bir hizmet sunmak için çalışacaklar. 

Sigorta sektörünün deneyimli ismi…

Sigorta sektörüne, Emek Sigorta ile ilk adımımı atan Erdem Can, Çalık Holding bünyesindeki Aktif Bank’a katılmadan önce, Gras Savoye Sigorta ve Reasürans Brokerlik A.Ş.’de 5 yılı aşkın süre yöneticilik görevlerinde bulundu. Aktif Bank iştiraki olan Sigortayeri ve Reasürans Brokerlik A.Ş.’nin kurucu ekibinde yer alan Can, Nisan ayı itibariyle de Sigortayeri’nin genel müdürlüğüne atandı.