Migros, raftan alıp, ihtiyacı olana verecek

Migros, görsel olarak satış kriterlerini karşılamayan ancak besin değerlerini koruyan meyve ve sebzeleri günlük olarak Gıda Bankaları ve sosyal marketlere ulaştırmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUNYA-İstanbul

Migros, gıda kaybının önlenmesi ve satış fazlası gıdaların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için yürüttüğü ‘Gıdaya Saygı’ projesini bir adım ileriye taşıyor. Yeni nesil uygulama çerçevesinde Migros, görsel olarak satış kriterlerini karşılamayan ancak besin değerlerini koruyan meyve ve sebzeleri günlük olarak Gıda Bankaları ve sosyal marketlere ulaştırmaya başladı.

Migros'un, gıda kayıplarının önüne geçilmesi ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilebilmesi amacıyla yürüttüğü ‘Gıdaya Saygı’ çalışmaları yeni bir boyut kazandı. Şirket, görsel açıdan satış standartlarını karşılamayan ancak besleyiciliğini koruyan ve tüketime uygun gıda ürünlerini, Fazla Gıda AŞ web tabanlı bağış platformu üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Migros’un öncüsü olduğu yeni nesil uygulama sayesinde, markanın bağış yapabileceği gıda ürünleri ile bağış almak isteyen gıda bankalarının talepleri aynı platformda eşleşiyor. Böylece, bağışlanan gıdalar doğru adreslere doğru miktarda ulaştırılarak yüzde 100 değerlendirilmiş oluyor. Pilot uygulamasına 2017 yılı başında İstanbul’da meyve ve sebze bağışı ile başlanan projeye kısa zamanda kuru bakliyat ürünleri de dahil edildi. Uygulamanın ilerleyen dönemlerde Türkiye geneline yaygınlaştırılması ve farklı ürün gruplarını da kapsaması hedefl eniyor.

Gıda imha oranı yüzde 50 azalacak

‘Gıdaya Saygı’ projesiyle ilgili açıklamada bulunan Migros Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Tort, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün araştırmasına göre dünyada üretilen gıdaların üçte biri çöpe gidiyor. Bu konuda asıl kilit nokta olarak evlerdeki tüketime işaret edilse de biz Migros olarak sorumluluk aldık ve 2025 yılında gıda kayıp ve imha oranlarımızı 2015 yılına göre yüzde 50 azaltma hedefi koyduk" dedi. Hedefl eri kapsamında operasyonel süreçlerdeki kayıpları önlemek adına lojistik sistemlerini 20 milyon TL’lik yatırımla tamamen akıllı hale getirdiklerini aktaran Tort, "Daha önce bir mala tüketiciye ulaşana kadar 12 defa dokunuluyordu, şimdi bu rakam Migros’ta 5’e iniyor. Kolili değil adetli sevkiyat sayesinde satılacak kadar ürünü doğrudan rafa ulaştıran bir sistem kurduk. Böylece kayıp oranlarımızı önemli ölçüde düşürmeyi hedefl edik. Bununla da yetinmedik, Fazla Gıda’nın sağladığı teknolojik altyapıdan faydalanarak gıda bankalarına yaptığımız bağışları sistematik ve sürdürülebilir hale getirdik. ’Gıdaya Saygı’ projemiz ile 2025’e kadar gıda imha oranlarımız yüzde 50’ye kadar düşecek” diye konuştu.