Milli piyade tüfeği MPT 76'nın üretimi hızlanıyor

MKEK seri üretim MPT 76’yı teslim edecek, Sarsılmaz da üreticiler arasına katılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA-Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kuvvetlerin piyade tüfeği ihtiyacının karşılanması için MPT-76 üretimine özel sektör silah üreticisi Sarsılmaz da dahil oldu.

Milli tasarım piyade tüfeği MPT-76, 2015 içinde MKEK ve Kalekalıp’a sipariş edilmiş ve üretimi başlamıştı. Bunun ardından Sarsılmaz’a da sipariş verilmesi üretimin hızlandırılması olarak yorumlandı. Sarsılmaz’a verilecek sipariş nedeniyle bugün bir tören düzenlenecekti ancak hava muhalefeti nedeniyle ertelendiği belirtildi.

MKEK’te seri üretim teslim töreni yapılacak

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) MPT-76’ya yönelik seri üretim aşamasına Temmuz 2015’te başladı. Daha önce test ve kalifikasyon-deneme partileri üretimi yapılmıştı. MKEK’te kabul testleri tamamlanan ilk parti 500 MPT-76’nın teslimi nedeniyle yarın (11 Ocak) MKEK Kırıkkale tesislerinde bir tören yapılması planlanıyor. İlk parti teslimat Kara Kuvvetleri Komutanlığına yapılacak. MKEK bu törende yeni inşa ettiği uzun menzilli test poligonunu da hizmete açacak.

MPT-76

Milli bir piyade tüfeğinin tasarlanması ve seri üretimine hazır hale getirilmesine yönelik proje MKEK ana yükleniciliği, Kalekalıp alt yükleniciliğinde 2009’da başlamıştı. “Modern Piyade Tüfeği” isimli proje sonucunda MPT-76 tasarlanıp geliştirildi ve seri üretimi için de sipariş verildi. MPT-76’ya yönelik hem Milli Piyade Tüfeği hem de Modern Piyade Tüfeği isimleri  kullanılıyor. 76 ise 7.62 mm çapından geliyor. MPT-76’nın Türkiye dışında da bazı ülkelerde test ve incelemeye tabi tutulduğu ve beğenildiği kaydediliyor. Türkiye dışında da satışı ihtimalinin yüksek olduğu vurgulanıyor.

Almanya’dan gelen haberlerin ardından üretim hızlanması dikkat çekti

Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer silah kullanan kurum ve kuruluşlarda Türkiye MKEK’in lisans altında ürettiği tüfekleri kullanıyor. En çok bilinen G-3 piyade tüfeği yanında, özellikle Alman firmanın çeşitli tüfekleri de üretildi. Ancak son dönemde Türkiye’ye yönelik bir ambargo tehdidine yönelik Alman basını kaynaklı haberlerin ardından MPT-76’nın üretiminin hızlanması dikkat çekti.

MPT-76 2015 Temmuz ayında 20 bin adet MKEK’e, Aralık 2015’te ise 15 bin adet Kalekalıp’a sipariş edilmiş ve seri üretimi başlamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir