Milli Piyango'ya Yunan kancası

Intralot'un Üst Yöneticisi Constantinos Antonopoulos Milli Piyango'nun özelleştirilmesi ile yakından ilgilendiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Intralot'un Üst Yöneticisi Constantinos Antonopoulos, Milli Piyango'nun özelleştirilmesine ilişkin, süreçle çok yakından ilgilendiklerini söyledi.

Antonopoulos, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde gerçekleştirilen Türk-Yunan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 10 yılda hızlı bir büyüme kaydettiğini belirterek, Yunanistan'ın kriz öncesinde Türkiye'nin en büyük yatırımcıları arasında olduğunu kaydetti.
Yunan şirketlerin Türkiye'ye yaptığı ihracatın arttığını ifade eden Antonopoulos, şunları söyledi:
"Türkiye'nin Yunanistan'a yaptığı ihracat 1,5 milyar dolarda kaldı. Yunanistan piyasasında mevcudiyetinizi korumak için büyük fırsatlar var. Yatırımlarınızın geri dönüşünü alacaksınız. Intralot oyun sektöründe lider şirketlerden biri. 55 ülkede operasyonumuz var. 5 bin 500 çalışanımız var. 1,2 milyar avroluk ciromuz bulunuyor. Intralot için Türkiye çok önemli. 2001 yılında Türkiye'de çalışmaya başladık. Türkiye bankacılık krizinin ortasındaydı. O zaman bizim yatırımımız Türkiye'ye yapılan en büyük yatırımdı. Yunan şirketlerinin Türkiye'ye girmesi için yolu açtık."
 
"Türkiye diğer ülkelere merkez olmalı"
 
Antonopoulos, daha ilk baştan itibaren Türkiye'de sporun geliştirilmesini amaçladıklarını ifade ederek, "Bahis sektörü Türkiye'de daha önce 17 milyon dolardı, şimdi 3,4 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Türkiye'ye 1,5 milyar doların üzerinde katkıda bulunuyoruz. Biz Türkiye'nin diğer ülkeler içinde bir merkez olmasını istiyoruz. Yunan girişimcileri bunu anlamalı" diye konuştu.
Türkiye'de odaklandığımız en önemli konulardan birisinin Milli Piyango'nun özelleştirilmesi olduğunu ifade eden Antonopoulos, şunları söyledi:
"İhale iptal edildi. Hükümet yeniden ihaleye çıkacağını duyurdu. Intralot Milli Piyango'nun yönetiminde büyük bir değer yaratabilir. Süreçle çok yakından ilgileniyoruz. Türkiye'ye yıllar içerisinde yıllık 100 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Geri dönüşünü de aldık. Çok büyük fırsatların olduğu ülkelere Türkiye üzerinden gitmek istiyoruz."
S&B Madencilik Güney Avrupa Genel Müdürü Athanasios Kefalas da metalürji ile ilgilendiklerini ve 22'den fazla ülkede bulunduklarını belirterek, şunları aktardı:
"Küresel olarak büyüyoruz. 25 maden ve 50 tesisi işletiyoruz. Türk operasyonumuzda yıllık ciromuzun yüzde 25'ini sağlıyor. Coğrafi olarak gelişmek ve değer zincirini geliştirmek için Türkiye rekabetçi avantaj sahibi olmamızı sağlıyor. Türkiye'de tecrübe ve bilgi kazandık. Toplam ciromuz 5 milyon avro'dan daha fazla. Türkiye'de yatırım yapmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin büyük rezervleri var. Faaliyetlerimize uygun madencilik yasası var. Lisanslar makul bir sürede alınabiliyor. Çalışan bulabilmek kolay. Burada güvenilir tedarikçiler bulduk. Bir de Türkiye Hazar ve Karadeniz Bölgeleri'nde iş geliştirme açısından bir merkez olarak düşünüyoruz."
 
"Yunanistan'ın büyük bir potansiyeli var"
 
Doğuş Grubu Yatırımlar Bölüm Başkanı Eryiğit Umur da turizm alanında yatırım potansiyelini incelediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Çalışma tarzı olarak birbirimize çok benziyoruz. Biz ülkeye, turizm potansiyeline inanıyoruz. Doğuş Grubu olarak 4 marinada ortaklığımız bulunuyor. Bu Grubumuzun turizm girişiminin bir göstergesidir. Yunanistan'ın bu konuda kilit ülke olduğuna inanıyoruz. Güvene dayalı ortaklık kavramı anlamında uluslararası alanda çok iyi anlaşma yaptık. Ülkeye istihdam sağlamaktayız.
Yunanistan'ın hem bölge hem Türk şirketleri için büyük bir potansiyeli var. İş ortamı, bürokrasi, izinleri alma çalışmaları son 1 yıl içinde çok olumlu oldu. Türk firmaların operasyonlarını Yunanistan'da yapmasını tavsiye ederiz."
Çukurova Kağıt ve Ambalaj Grubu Üst Yöneticisi Engin Denizmen, Yunanistan'a sık sık gelip tesis ziyaretleri yaptıklarını belirterek, sırtında dev borç yükü olan Yunanistan'a yatırım yapan birkaç firmadan biri olduklarını ve "yatırım yapılamaz" denilirken Yunanistan'a yatırım yaptıklarını kaydetti.
Yunanistan'ın kemer sıkma politikalarının aksine işten çıkarma yapmadıkların, tam ve zamlı ücret uygulamasını gerçekleştirdiklerini ifade eden Denizmen, "Sendika ile dostça çalıştık, hala çalışıyoruz. Aktif politika ile karamsar havayı ortadan kaldırarak çalışanlar üzerinde olumlu etki yarattık" diye konuştu.
Denizmen, yaptıkları uygulamanın devrim niteliğinde olduğunu aktararak, Yunanistan'da önemli bir pazara sahip olduklarını söyledi.
Yunanistan'ın bundan daha kötü duruma düşmeyeceğini tahmin ettiklerini belirterek, "Yeni yatırımlara girmekteyiz ve gireceğiz.
Gelecek ile ilgili çok ümitliyiz. Çalışan arkadaşlarımız da biz de çok mutluyuz" dedi.