Mısır’da siyasal devrimden sonra sıra ekonomik devrimde
Arap Baharı sonrası siyaseten yeniden şekillenen Mısır’da hükümet, milyarlarca dolarlık büyük projeleri devreye sokarak ‘devrim’i gelişen ekonomiyle sürdürmeyi planlıyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Taylan BÜYÜKŞAHİN
İSTANBUL - “Siyasette devrim yaptık, sıra ekonomik devrimde.” Bu söz, Mısır Yatırım Bakanı Osama Saleh’e ait. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) davetlisi olarak 2 hafta önce Türkiye’ye gelen Saleh, ülkesinin kalkınma hamlesi döneminde özellikle Türk iş insanlarını yanlarında görmek istediklerini söyledi. Mısır’ın Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Doğu ve Güney Afrika’daki 19 ülke (COMESA) ile pek çok Ortadoğu ve Afrika ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmaları var. Bu da yaklaşık 2 milyarlık nüfus demek. Mısır’a yapılacak yatırımla, bu ülkelerle doğrudan ticaret yapmak mümkün.
Mısır’da yaklaşık 460 Türk firması faaliyet gösteriyor. Bunların yüzde 81’i endüstri sektöründe yer alıyor. Mısır, yatırım yapan Türk firmalarının sayısının artmasını istiyor. Bu amaçla hatta Mısır’daki Türk yatırımları için bir ‘Türk Masası’ kuruldu. Mısır’da başka bir ülke için benzeri bir masa yok. GAFI isimli bu masa, Türk yatırımcıların Mısır’daki tüm soruları ve sorunlarıyla doğrudan ilgileniyor.
Osama Saleh ve kurmayları, DEİK’te Mısır’ın projelerini tek tek açıkladılar. ‘Mega projeler’ ismini verdikleri projeler 3’e ayrılıyor. İlki, Süveyş Kanalı koridoru üzerindeki Port Said Limanı’nın genişletilmesi projesi. İkincisi, Port Said’de 1-1.5 milyon nüfusluk konut projesi.
Üçüncüsü de yine Port Said’in doğu bölümünde bir endüstri bölgesinin kurulması projesi. Saleh, Port Said yatırımlarının kendileri açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Bunların dışında Süveyş Kanalı’nın altında tren ve karayolu fizibilite çalışmaları sürüyor. Ayrıca Süveyş Kanalı’nda 20 kilometrekarelik alanda içerisinde lojistik, eğitim ve Ar-Ge birimlerinin de olacağı endüstriyel bölge kurulacak. Bu alanın 6 kilometrekaresi Çinlilere verilmiş durumda. Mısırlı Bakan Saleh, bu alandaki geri kalan bölümler için Türk müteahhitlerini beklediklerini açıkladı.
12 proje öncelikli ele alınıyor
12 proje öncelikli ele alınıyor
Mega projeler dışında altyapıya yönelik geliştirilen ‘PPP Projesi’ var. Bu projenin 12 alt projesi öncelikli olarak ele alınmış durumda. Bunlar: Atıksu arıtma, katı atıkların enerjiye çevrilmesi, Safaga Limanı’nın iyileştirilmesi, Kahire Temas Merkezi, iki adet deniz suyu artıma tesisi, Nil nehri taşımacılığı, demiryolu, Süveyş Kanalı hastanesi, otoyol, Kahire’de fuar ve kongre merkezi, üniversite hastanesi, nehir taşımacılığı.
Enerjide de yatırım imkanları var
Alternatif enerji kaynaklarında Mısır, Afrika kıtasının ilk ülkesi olarak öne çıkıyor. Özellikle
rüzgar enerjisinde Afrika’nın toplam enerji üretiminin yüzde 56’sını Mısır gerçekleştiriyor. Yıllık 265 MW rüzgar enerjisi üreten Mısır, bu rakamı daha da yukarı çıkaracak yatırımlar yapmayı planlıyor. Çünkü Mısır, dünyanın en verimli rüzgar alan bölgelerine sahip. Bununla beraber Mısır, rüzgarda 7 bin, güneşte ve biyoenerjide bin 500’erlik yatırımları önümüzdeki birkaç yıl içerisinde gerçekleştirmek istiyor. Biodizel üretimini de destekleyeceğini açıklayan Mısır, üretim için ucuz arazi desteği veriyor. Bunun için iklimi uygun bölgeler ve tarım arazileri belirlenmiş durumda.
Sadece biodizel yatırımcıları bekleniyor. Petrokimya alanında da Mısır’da eksiklikler var ve Mısır hükümeti bu sektörü de yatırım programına dahil etmiş durumda. Petrol ve gaz kaynaklarını çıkarmaya başlayan Mısır, bunların kaynaktan çıktıktan sonra işlenmesini istiyor. Mısır’daki projeler hakkında konuştuğum DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, bu projelerin oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, Türk iş insanlarının Mısır’daki fırsatları kaçırmaması gerektiğini ifade etti.
2 milyar dolarlık kredi desteği
Mısır’daki gelişmelere paralel olarak Türk EximBank’ın Mısır’a büyük önem verdiğine dikkat çeken Mansfield, EximBank’tan ticari kredi olarak 1 milyar dolar verildiğini, bu destekle Mısır’a yatırım yapmanın daha avantajlı olduğunu aktardı. Mansfield, EximBank dışında Türk hükümetinin de Mısır’a 1 milyar dolar kredi açtığını sözlerine ekledi.